Slovenski vojaki že na poti domov z misije v Afganistanu

Žana Vertačnik
19.05.2021 22:53
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Arhivska fotografija urjenja slovenskih vojakov v Afganistanu.
Slovenska vojska

Potem ko je vlada na današnji seji sprejela namero o koncu sodelovanja pripadnikov Slovenske vojske (SV) v misiji Nata v Afganistanu najkasneje do konca avgusta, smo izvedeli, da se vračajo domov že danes. Prvi so novico sicer na twitterju objavili N1 Slovenija. V SV informacij niso komentirali, a kot so smo uspeli izvedeti, je ta trenutek na poti domov skupaj z Italijani tudi šest pripadnikov oziroma inštruktorjev Slovenske vojske. Celotna Natova misija Odločna podpora se bo sicer iz Afganistana po dvajsetih letih umaknila do 11. septembra.

Od začetka slovenskega sodelovanja v operacijah Nata leta 2004, odkar je naša država postala članica zavezništva, se je izmenjalo skoraj 1400 slovenskih vojakov. Kot smo v Večeru poročali že pred dnevi, je po zadnjih podatkih SV ta trenutek na misijah v tujini 341 pripadnikov SV. 

Obrambni minister Matej Tonin je nedavno pojasnil tudi, da je SV zaradi kadrovskih omejitev prisotnost na misijah morala nekoliko rekonfigurirati, prioriteta pa ostaja Zahodni Balkan. SV je že nekoliko povečala prisotnost v Bosni, to načrtuje še v Maliju po končanju misije v Afganistanu, v kratkem pa tudi v Iraku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta