Vlada spremenila srednjeročni obrambni program

STA, A.L.
21.04.2021 22:12
Vlada je spremenila srednjeročni obrambni program Slovenije za obdobje do 2023 na način, da odraža prioritete razvoja vojaških zmogljivosti. Med drugim bodo v tem času izvedeni postopki za nakup taktičnega transportnega letala in dveh srednjih transportnih helikopterjev. S spremembami bo seznanila odbor DZ za obrambo, piše v sporočilu po seji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tit Košir

Kot so zapisali v sporočilo po seji vlade, je srednjeročni obrambni program 2018-2023 razvojni program in planski dokument, ki je podlaga za razvoj in vzpostavitev vojaških in civilnih obrambnih zmogljivosti. Dokument, ki ga je vlada sprejela 19. aprila 2018, je osnova za razporejanje obrambnih virov med načrtovane obrambne zmogljivosti skladno s stopnjo njihove prioritete. Temelji na sprejetih obrambnih izdatkih z dodatnimi sredstvi za leti 2018 in 2019 ter na postopnem nominalnem povečanju obrambnih izdatkov od leta 2020 do 2023.

Ob tem pa so dodali, da se s "slabšanjem varnostnih razmer v svetu, povečevanjem sodelovanja Slovenske vojske v operacijah kriznega odzivanja in s povečevanjem geografske oddaljenosti operacij, povečuje potreba po lastnih zmogljivostih zračnega transporta".

Zato je ministrstvo za obrambo med prioritete uvrstilo nakup taktičnega transportnega letala. Postopki nabave tovrstnega letala bodo izvedeni v letošnjem letu.

Nakup taktičnega transportnega letala je bil načrtovan že leta 2007, ko je bil izveden razpis, do sklenitve pogodbe pa ni prišlo. "Danes ne gre več za nujno potrebo Slovenske vojske, temveč celotne države, kar se je nazorno pokazalo ob začetku epidemije covida-19, ko je bil letalski transport ena glavnih težav pri zagotavljanju zaščitne opreme," so izpostavili.

Po vladnih navedbah namreč zmogljivosti obstoječega letala Slovenske vojske Turbolet L410 poleg dotrajanosti omejujejo tudi zelo kratek dolet, majhna nosilnost ter odsotnost drugih vojaško-tehničnih zahtev za ustrezno podporo premestljivih sil Slovenske vojske ali opravljanje drugih zahtevnejših nacionalno-varnostnih nalog.

"Slovenska vojska te zmogljivosti potrebuje za izvajanje premeščanja sil, redno oskrbo in vzdržljivost enot Slovenske vojske ter morebitno nujno evakuacijo moštva z območja operacije," je utemeljilo ministrstvo za obrambo.

Do leta 2023 bodo izvedeni tudi postopki za nakup dveh srednjih transportnih helikopterjev tudi za podporo specialnih sil. Slovenska vojska s helikopterji sodeluje v večnacionalnem programu letalstva specialnih sil v Zadru, so spomnili.

Po navedbah vlade je srednjeročni obrambni program spremenjen in dopolnjen tako, da njegova vsebina odraža prilagoditev prioritet razvoja vojaških zmogljivosti do leta 2023, ki bodo nadalje podrobneje določene v dolgoročnem programu razvoja Slovenske vojske do leta 2035 in srednjeročnem obrambnem programu od 2021 do 2026.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta