Ocena o pripravljenosti Slovenske vojske ostaja enaka, pogled v prihodnost pa bistveno bolj optimističen

Žana Vertačnik
20.04.2021 12:58
Minister za obrambo Matej Tonin in načelnik Generalštaba Slovenske vojske Robert Glavaš sta predsednika države in vrhovnega poveljnika obrambnih sil Boruta Pahorja seznanila s poročilom o pripravljenosti vojske v letu 2020
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je z lanskoletne predstavitve poročila o pripravljenosti Slovenske vojske. 
Robert Balen

"Letošnja ocena ne more biti nič drugačna, kot je bila vsa leta prej. Ocena je, da je pripravljenost Slovenske vojske (SV) za delovanje v miru dobra, medtem ko je pripravljenost za delovanje v vojni še vedno nezadostna," je danes povedal predsednik države in poveljnik obrambnih sil Borut Pahor. Poudaril je sicer, da prvič po osmih letih sprejema poročilo z upanjem, da se bo ocena v prihodnjih letih bistveno popravila. Pri optimizmu za bodočnost SV se je oprl zlasti na pravkar v veljavo vstopljeni zakon o investicijah v SV za obdobje 2021-2026. Skupno načrt predvideva 780 milijonov evrov vlaganj v sistem.

Nanašajoč na zakonsko podlago, ki da je pomembna za preživetje vojske, je obrambni minister Matej Tonin povedal: "Zavedam se, da nam zakon prinaša odgovornost, da bodo investicije izpeljane brezhibno in transparentno." Dodal je, da ima ekipa jasno navodilo za transparentno delovanje, med drugim si želijo pri nabavah izključiti posrednike, zato bodo nakupe v največji možni meri opravljali po principu vlada-vladi. Med prioritetnimi investicijami, ki jih želijo izpeljati še letos, je Tonin nanizal novo opremo za vojake, obnovo vojašnic, nakup transportnega leta, tudi obnovo helikopterjev.

Tudi načelnik Generalštaba SV Robert Glavaš meni, da se je z investicijskim načrtom pričela boljša prihodnost in era SV: "Kljub temu pa bomo morali vsi skupaj spremeniti naš odnos do obrambnega sistema in se zavedati nujnosti investicij v SV." Da omenjeni zakon sicer jutri še ne bo spremenil ocene o pripravljenosti SV, saj je to dolgotrajen proces, je povedal, poudaril pa, da bo ocena v naslednjih dveh, treh letih zaradi vseh ukrepov, ki so na mizi, sigurno boljša. Trenutna ocena po njegovih besedah ni odraz dela SV, pač pa odraz delovanja celotnega obrambnega sistema. Med razlogi za takšno oceno je Glavaš nanizal kadrovski primanjkljaj, nerazpoložljivost ustrezne oborožitve, nezadostna vlaganja v infrastrukturo in še. 

Slabe ocene vojski tako vrsto let v glavnem izvirajo iz finančne in kadrovske podhranjenosti sistema. Prvič v zadnjem desetletju pa je SV v letu 2020 uspela pridobiti več kadra, kot ga je iz sistema odšlo. SV po trenutnih podatkih šteje 6530 pripadnikov stalne sestave, 669 je pogodbenih rezervistov, resolucija o splošnem dolgoročnem programu razvoja in opremljanja vojske do leta 2025 pa predvideva, da bi imela stalna sestava 8000 pripadnikov, rezervna pa 2000. 

Pahor je v predsedniški palači danes spomnil, da bilo pred leti nekaj polemik o tem, ali je prav, da vrhovni poveljnik slabe ocene o pripravljenosti SV sporoča javno. Danes ocenjuje, da je bila ta odločitev ustrezna: "Takrat sem dejal, da želim s tem dodatno spodbuditi vse, ki odločajo o pripravljenosti SV, zlasti politične odločevalce in javnost v celoti. Da pridemo do političnega in družbenega konsenza, da je potrebno in prav, da investiramo v pripravljenost SV."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta