POGLEDI

(POGLED) Račun s krčmarjem

Petra Vidali Petra Vidali
13.07.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nasilna izselitev uporabnikov Avtonomne tovarne Rog.  
Robert Balen

Vodja Urada za kulturo in mladino Mestne občine Maribor Klemen Brvar je na vprašanje, kje je obtičal predlog mestne Strategije razvoja kulture (SRK) 2022-2026, ki bi moral biti že v javni obravnavi, odgovoril: kroži med občinskimi uradi in službami. "V mestu intenzivno nastaja več področnih strategij, pred kratkim je bila npr. sprejeta turistična strategija. Strategija razvoja kulture se prav tako v mnogočem stika in je vpeta v druga področja, ki imajo drugačne zakonitosti delovanja, zato so potrebna usklajevanja."

Kulturni ustvarjalci in producenti, ki dokument željno pričakujejo, zlasti tisti iz nevladnega sektorja seveda, so prepričani, da natančno vedo, kateri strategiji, se pravi strateškemu interesu, SRK ne ustreza: želji aktualne mestne oblasti po izselitvi Kulturnega centra Pekarna z matične lokacije.

Kadar razmišljam o pomenu prostorov, kakršen je Pekarna, in zlasti, kadar tudi sama podvomim vanje, znova preberem kolumno kulturne producentke Nevenke Koprivšek, ki jo je v Delu objavila ob nasilni izselitvi uporabnikov ljubljanskega Roga januarja 2021. Gre za zadnje javno besedilo - umrla je dva tedna po objavi - te izjemne ženske, ki je umetnost in kulturo ustvarjala, omogočala in razumela. "Še prejšnji teden sem – tudi zaradi dolgoletnega zglednega sodelovanja – morda naivno verjela, da je Mestna občina Ljubljana naš zaveznik v ustvarjanju strpne, raznolike kulturne krajine v mestu. In četudi se nismo vedno strinjali, je dialog vedno temeljil na podlagi skupnih vrednot: da Ljubljana ne izključuje, temveč stremi k temu, da je mesto za vse, tudi za najbolj ranljive, robne in spregledane, tiste na začetku svojih umetniških poti. Pa tudi za tiste, ki ne pristajajo na obstoječi tržni sistem, a so prav tako del družbe, meščani tega mesta," je zapisala. "Zakaj greš potem uničit srce mestne solidarnosti?" je vprašala. Rog je bil zanjo poligon in zgled ekologije sodelovanja, sobivanja, sožitja in prepletanja različnih vsebin, in prav to prepletanje in sodelovanje je bilo zanjo definicija kulture. "Izzivi prihodnosti niso več v kulturnih industrijah kot pospeševalcu gospodarstva, temveč so izzivi predvsem socialni in ekološki, kjer je kultura v najširšem pogledu res lahko gonilo razvoja, ne na osnovah rasti, temveč humane družbe." In zato je vedela tudi, da "boj za te prostore ne pomeni samo boja za fizični prostor, temveč tudi mentalni, za otočja svobode, gre za nekakšne socialne utopije, kjer je možno misliti in preizkušati spremembe. Vsak izmed teh prostorov ima svojo dolgo zgodbo, za katero stojijo vseživljenjski napori ljudi, ki se z enim zamahom lahko razpuhtijo kot regratova lučka." Ne moreš kar zgraditi novega, lepšega Roga in ne moreš kar brez izgube preseliti Pekarne.

Ni problem razumeti, da je težko biti župan, ker moraš izbirati med pomembnimi javnimi interesi (vsaj upamo, da gre za javni interes, da naj bi prostor, na katerem je Pekarna, namenil infrastrukturi v mreži javnega zdravstva na primer, ne pa privatnim poslovnim pobudam), problem je, da županu Maribora to sploh ni težko. Verjetno bi se mu zdelo vredno ohraniti Pekarno na sedanji lokaciji, če bi bila takšna turistična atrakcija, kot je kopenhagenska Christiania. Ampak ravno zato, ker je turistična, Christiania seveda več ni avtonomna cona, ampak samo še Potemkinova vas. Zdaj z alternativo kot razstavnim eksponatom služijo turistični vodiči. Ni problem razumeti, da mora župan kdaj izbirati med zdravstvom in kulturo, problem je, če župan ne razume, da kultura ni (samo) turizem.

Župan se je odločil, da bo polikal predel med Glavnim trgom in nabrežjem Drave. Po Koroški cesti bo zaprl za promet še Lent in potem še Stari most. Da bo dobil dnevno sobo mesta, po kateri bodo lahko posedali turisti, so že in še bodo ves promet požrli drugi predeli levega brega in devastiran desni breg. In med dvema lepima kulturnima središčema, med Centrom Rotovž in Minoritskim kompleksom, na Koroški cesti, je že pregnal najemnike (najprej s področja kulture), da bi dobili še več kafičev.

"Edino možno pot iz različnih razvojnih predstav in usmeritev sam vidim v dialogu, torej pogovarjanju in predvsem poslušanju drug drugega," je v intervjuju za Večer še rekel Klemen Brvar. "Dialog? Ga ni bilo in ga ni. Poslušanje? Ga ni bilo in ga ni. Obstaja pa ignoranca vseh poskusov ureditve zadev znotraj KC Pekarna. MOM ignorira upravljavski model KC Pekarna, v katerega smo vložili veliko dela in usklajevanj in ki bi zagotavljal neki red in terjal odgovornost uporabnikov. MOM je tudi povsem brez pojasnil ukinila investicijsko vzdrževanje objektov, kljub temu, da je le to bilo s strani mestnega sveta že pred leti potrjeno," se je na intervju na fejsbuku odzval uporabnik in član programskega sveta Pekarne Tomaž Muršak.

Sašo Bizjak

Vodja urada za kulturo poskuša krmariti med Scilo in Karibdo, pravi. Ne vemo še, ali res verjame, da je kultura tisto, kar daje pomen in moč tudi nemočnim prebivalcem mesta, in ne le tista draga pijača, ki jo bo spil gost v naši lepi dnevni sobi, ampak vsaj javno še zagovarja kulturo dialoga. Župan javno priznava, da ga dialog ne zanima. Ni se pripravljen pogajati s tistimi, ki stojijo na poti njegovih predstav. Zelo jasno je povedal, da bo vizije uresničil ne glede na upor. (Kako dolgo se bomo še počutili pritlehne, če bomo pomislili, da so zapik te mestne dnevne sobe vendarle županove nepremičnine, od Glavnega preko Vojašniškega trga do nabrežja Lenta? Kako dolgo se bomo počutili slabo, če/ker se on ne? Saj, kaj pa smo pričakovali? Slovenska literatura nas lepo uči, kaj dobimo, če je krčmar tudi župan – Kralja na Betajnovi in Butalce.)

Kulturni programi, državni in lokalni, so zakonsko obvezni. Noben zakon pa ne sankcionira neizvajanja njihovih postavk in celo ne ukrepanja v nasprotju s smernicami kulturnih programov. Župan se ne boji SRK-a, po volitvah ga bo mirno povozil, samo v predvolilnem času bi se rad izognil nadležnim neprijetnostim.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?