Kultura

Nova direktorica Umetnostne galerije Maribor Simona Vidmar Čelik

KR
21.06.2022
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Simona Vidmar (foto: UGM)
UGM

Kot so sporočili iz Umetnostne galerije Maribor, je bila na 34. redni seji mestnega sveta Mestne občine Maribor Simona Vidmar Čelik potrjena za novo direktorico Umetnostne galerije Maribor za mandat petih let. S 1. julijem ji bo funkcijo predala Breda Kolar Sluga, ki po petnajstih letih direktorovanja v matični galeriji nadaljuje z delom kustosinje. Izjava Simone Vidmar Čelik ob imenovanju:

"Naslednje petletno obdobje bo za UGM prelomno. Leta 2024 bo svoja vrata odprl Center Rotovž – največja investicija Mestne občine Maribor v kulturo – in Maribor bo prvič dobil moderen, profesionalen in k obiskovalcem usmerjen galerijski prostor. Novi prostori bodo omogočili preskok v doživljanju vizualne umetnosti v mestu ter ponudili priložnost za razširitev vsebin in občinstev. Galerija s tremi etažami razstavnih prostorov bo lahko predstavljala širok razpon vizualne ustvarjalnosti in kreativnosti – tako v sodelovanju z akterji v mestu, mednarodnimi partnerji kot v navezavi na mestno turistično ponudbo. Nova galerija bo tudi neke vrste mestna kulturna pisarna – tukaj spoznate mlade talente, predstavijo se načrtovane arhitekturne preobrazbe mesta, tukaj srečate strokovnjake, ki vam pomagajo pri nakupu vaše prve umetnine, lansirate svoj nov izdelek ipd. Nova galerija mora postati prostor za vse. Za sladokusce, nepoznavalce, navdušence in skeptike, ustvarjalce in producente. Prostor navdiha, raziskovanja in dialoga."

Simona Vidmar Čelik (r. 1971 v Mariboru) je umetnostna zgodovinarka, managerka v kulturi in muzejska svetnica. V Umetnostni galeriji Maribor je zaposlena kot kustosinja za sodobno umetnost. "Smatram, da je razumevanje novih, hibridnih vlog javnih kulturnih ustanov ključ za njihovo upravljanje danes in v prihodnosti."

Študij umetnostne zgodovine je zaključila na Karl-Franzens-Universität v Gradcu v Avstriji in Università Cá Foscari v Benetkah v Italiji. Med leti 2001 in 2002 je opravila še magistrski študij managementa v kulturi na City University v Londonu v Veliki Britaniji. Strokovne izkušnje in veščine je kasneje pridobivala še v galeriji Tate Liverpool (2017) ter bila izbrana za več kuratorskih delavnic/delovnih rezidenc (mdr. Pariz, New York, Beograd).

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?