Trgovina z drogo: Domnevni vodja kršil dogovor med partnerji

Damijana Žišt
07.02.2023 05:52
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi Klemen Kadivec naj bi bil vodja slovenske celice Kavaškega klana.
Damijana ŽIŠT

"Tožilstvo, v sodni spis ste vložili dokaze v tujem jeziku, zato v osmih dneh vložite te listine v slovenskem jeziku, saj pri nas sojenje poteka v slovenščini, kar seveda veste. Spis je vsak teden debelejši za več strani. Kaj se dogaja, ali naj gre zadeva nazaj v preiskavo? Konkretizirajte vse tožilske očitke, da se bodo obtoženi lahko branili," je danes na nadaljevanju sojenja domnevnim članom slovenske celice Kavaškega klana, ki naj bi bila trgovala z drogo, dejal sodnik Tomaž Bromše. Tožilec Marko Godec, ki skupaj z na zadnji obravnavi odsotnim tožilcem Jožetom Levašičem, avtorjem več kot 600 strani debele obtožnice, zastopa tožilstvo v tem velikem sodnem procesu, v katerem na zatožni klopi sedi 14 obtoženih, je na sodnikove besede odvrnil le, da bodo. V obtožnici je sicer sprva bilo 22 ljudi, a sta dva od njih v času trajanja predobravnavnih narokov zbežala, eden še ni sposoben sojenja zaradi bolezni, štirje so bili kot kurirji prijeti v tujini in bodo naroki zanje opravljeni prek videokonference, en skesanec, Alen Bajc, pa se je s tožilstvom pogodil za izrek pogojne kazni, ki mu še ni bila izrečena.

Pričanje, dolgo tri dni

Današnja obravnava se je nadaljevala s poslušanjem izpovedi najpomembnejšega skesanca v tej zadevi, Darka Nevzatovića, ki jih je ta podal v času sodne preiskave. Takrat je pričanje trajalo tri dni, saj so imeli obtoženi, predvsem pa njihovi odvetniki zanj zelo veliko vprašanj. Kdaj bo Nevzatović pričal na sojenju, za zdaj še ni znano. Bo pa njegovo zaslišanje potekalo prek videokonference, z zakritim obrazom in popačenim glasom. Skupaj z Bajcem in svojim svakom Vasilijem Aleksićem ter njihovimi družinami je namreč v programu zaščitenih prič. To pomeni, da imajo vsi spremenjeno identiteto in živijo v tujini. Sodnik pa je povedal, da bo v četrtek, ko se sojenje nadaljuje, sodišče zaslišalo Aleksića (prav tako prek videokonference z neznane lokacije, s popačenim glasom in zakritim obrazom), "njegovo zaslišanje bo trajalo nekaj dni".

Nevzatović je v sodni preiskavi povedal, da sta kriminalno združbo v Sloveniji ustanovila Filip Vrzić in Klemen Kadivec konec leta 2018, vendar pa je Vrzić predhodno moral dobiti dovoljenje šefov Kavaškega klana iz Črne gore, ki velja za izredno brutalno kriminalno združbo in na veliko trguje z drogo. V združbo je Nevzatovića potegnil Kadivec. Povedal je tudi, da so on, Vrzić in Kadivec za trgovanje z drogo, ki so jo v glavnem kupovali v Španiji in na Nizozemskem, ustanovili dve gospodarski družbi za transport v Kopru, ki naj bi bili le krinka za tihotapljenje - to sta podjetji Futorea transport in Sloit transport. Danes smo slišali del zaslišanja Nevzatovića iz sodne preiskave, kjer je bilo govora o Aleksiću, ki je bil kot kurir prijet 11. julija 2020 na Škofijah. V avtomobilu je prevažal 200 tisoč evrov od prodaje droge, ki sta jo prodala člana združbe Coco (Marco Skerbec) in No. 10 (Filip Vrzić). Tedaj je bil Nevzatović že tajni delavec policije, ki jo je ob aretaciji svaka prepričal, da naj tudi on pove vse, kar ve o trgovanju z mamili, zato je tudi on postal skesanec. Skerbec in Vrzić sta na begu in našim organom pregona nedosegljiva.

Cilj le čim večji zaslužek z mamili

Nevzatović je 21. maja 2020 šel na koprsko policijo, ker se je bal za svoje življenje, in jim povedal, da je del velike kriminalne združbe, ki trguje z drogo, in da bi rad izstopil. Koprski kriminalisti so poklicali preiskovalce NPU in Nevzatović je 22. maja 2020 podal prvo kazensko ovadbo, nato še dve. V njih je močno obremenil domnevnega šefa slovenske celice Kavaškega klana Klemna Kadivca in druge domnevno visoko pozicionirane člane te združbe. Skesanec je policiji povedal zelo veliko pomembnih podrobnosti o delovanju kriminalne združbe. Svoje trditve o delovanju združbe je tudi podkrepil s številnimi dokazi, mnoge pa je potem policija v svojem tajnem delovanju pridobila še sama. Policiji je povedal, da je bila vloga Kadivca pravzaprav ključna, saj je aktivno sodeloval z namenom ustanovitve hudodelske združbe, ki se bo ukvarjala s prevozi in prodajo velikih količin prepovedanih drog. Kadivčev cilj je bil čim več zaslužiti s trgovanjem z drogo, pri tem pa naj bi bil deloval zelo egoistično, je skesanec povedal policistom. Njegovi osebni interesi po zaslužku so bili tako veliki, da so se odnosi med njim in drugimi vodilnimi člani združbe začeli krhati. Prvotni dogovor med Kadivcem, Vrzićem in Nevzatovićem je bil, da vsak od njih in dodatno še voznik - kurir prejmejo 25 odstotkov od zaslužka posamezne prodane pošiljke droge. Ta dogovor naj bi bil Kadivec kmalu začel kršiti na škodo preostalih partnerjev.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?