zadnje objavljene

pogledi

več
Janis Varufakis, nekdanji grški finančni minister in profesor ekonomije na Univerzi v Atenah, Project Syndicate

mnenje

več

KRONIKA

Kavaški klan: Obtoženi še niso dobili besede

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tožilstvo v zadevi Kavaški klan zastopata tožilca specializiranega državnega tožilstva Jože Levašič, avtor skoraj 500 strani debele obtožnice, in Marko Godec.
Damijana ŽIŠT

Začetek sojenja petnajstim domnevnim članom slovenske celice Kavaškega klana, ki naj bi na veliko trgovala z drogo, je na posebnem delu ljubljanskega okrožnega sodišča na Gospodarskem razstavišču danes potekalo pod posebnimi varnostnimi ukrepi. Na sodišče so močno zastraženega pripeljali domnevnega vodjo te združbe, Klemna Kadivca, in njegovega brata Blaža Kadivca, ostalih deset obtoženih, ki so prav tako kot brata Kadivec v priporu, pa so na sojenje pripeljali pravosodni policisti. Zato je bilo v sodni dvorani poleg obtoženih in odvetnikov ter novinarjev tudi večje število pravosodnih policistov.

Tožilstvo zastopata Jože Levašič, avtor skoraj 500 strani debele obtožnice, in tožilec Marko Godec. Na sodišče danes ni bilo obtoženega Daliborja Kožulja, ki je na svobodi. Njegov odvetnik Bojan Celar je povedal, da se mu obtoženi že od predobravnavnega naroka, ki je bil opravljen v začetku januarja, na katerega sicer ni pristopil, ni javil. Po naših podatkih naj bi bil Kožulj v Srbiji. Zapletlo se je tudi pri obtoženem Danijelu Mišljenoviću. Na sodišče ni bilo njegovega zagovornika, odvetnika Milana Vajde, ki je bil obtoženemu dodeljen po uradni dolžnosti. Pristopil pa je odvetnik Timon Hren, ki bo po novem zastopal Mišljenovića. Sodnika Tomaža Bromšeta je prosil, da se narok preloži, ker je šele v petek prevzel stranko, a mu sodnik ni ugodil.

Kadivčev odvetnik zahteval izločitev sodnika

Sodnik je danes oznanil, "da se sojenje še ne bo začelo, ker je članica senata, višja sodnica Martina Zidar, odsotna, zato bo sodni senat začel delo jutri". Ker pa gre za nujno priporno zadevo in so bile stranke vabljene že za danes, "bomo danes razčiščevali nekatere predloge obrambe, predvsem glede domnevno nezakonitih podatkov iz GPS-naprav v najetih avtomobilih". Odvetnik Branko Gvozdič, ki zastopa Klemna Kadivca, je nato predlagal Bromšetovo izločitev, ker o predlogih o izločitvi dokazov, podanih na predobravnavnih narokih, ni odločil še pred začetkom glavne obravnave, torej pred današnjim dnevom. Obramba kopice obtoženih je namreč predlagala izločitev dokazov o Sky komunikaciji med nekaterimi obtoženimi, podatkov iz GPS-naprav avtomobilov, ki so jih najeli nekateri obtoženi, vseh dokazov, ki jih je policiji maja 2020 podal skesanec Darko Nevzatović, ki je šele junija 2020 postal tajni delavec policije, in še nekaterih drugih dokazov.

"Zato bi moral sodnik najprej presojati o predlogih za izločitev dokazov, šele nato bi se lahko začelo sojenje. Če bi kot nezakonite izločil nekatere dokaze, pa bi obstajal sum, da se je okužil, in bi lahko bil v nadaljevanju sojenja pristranski. Zato predlagam vašo izločitev," je bil jasen Gvozdič. Sodnik Bromše je nato po krajši prekinitvi sojenja povedal, da je predlog o njegovi izločitvi zavrnil, "ker je bil podan z namenom zavlačevanja in spodkopavanja avtoritete sodišča".

V zadevi Kavaški klan je od petnajstih kar dvanajst obtoženih v priporu, zato je bilo v sodni dvorani večje število pravosodnih policistov.
Damijana ŽIŠT

Priča na sodišče z odvetnikom

Sodnik je nato nadaljeval proces in je zunaj glavne obravnave zaslišal priči iz podjetja Navis Mobil, direktorja Ivana Ščeka in Franca Hribovška. Podjetje, ki se ukvarja z izposojo avtomobilov, je vozila posodilo tudi nekaterim obtoženim, predvsem bratoma Kadivec. Dva avtomobila so posodili tudi v primeru ugrabitve Danijela Božića 15. novembra 2019, ki je bil kasneje umorjen. In prav podatki iz GPS-naprav v teh avtomobilih naj bi bili pomembni za razsojanje v primeru ugrabitve, ki teče sicer na koprskem sodišču. Nekateri dokazi iz primera Božić pa so tudi v obsežnem spisu v zadevi Kavaški klan, saj naj bi bila brata Kadivec in obtoženi Drejc Kovač vpleteni tudi v primer Božić. Obramba obtoženih trdi, da so bili podatki o gibanju dveh avtomobilov, povezanih s primerom Božić, pridobljeni nezakonito, saj policija za zaseg podatkov iz teh naprav ni imela sodne odredbe ali dovoljenja imetnikov teh naprav. Obe priči sta povedali, da so na nekatere dražje avtomobile nameščali GPS-naprave, česar stranke niso vedele, da bi v primeru kraje vedeli, kje je avtomobil.

Ko je policija po Božićevem umoru opravila hišno preiskavo v podjetju in zasegla določene dokumente ter podatke iz GPS-naprav, povezanih s primerom Božić, so jim v podjetju vse, kar so zahtevali, izročili prostovoljno, je povedal Šček. Na sodišče je kot priča prišel tudi solastnik Navis mobil, Samir Hajderpašić, in to z odvetnikom Milanom Krstićem, ki ga kot priča sicer ne potrebuje. Njegovo zaslišanje so preložili na petek. Je pa Hajderpašić tudi eden od osumljenih v primeru Božić. ​

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?