KRONIKA

Kavaški klan: Sporna, ker je delala v policiji

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Drejc Kovač, ki se na sodišču zagovarja ob pomoči odvetnice Martine Žavcar Hrovatin, je imel po mnenju tožilstva zelo pomembno vlogo v slovenski celici Kavaškega klana.
Damijana ŽIŠT

Pred sodnim senatom ljubljanskega okrožnega sodišča, ki ga vodi sodnik Tomaž Bromše, bi se danes moralo z branjem obtožnice začeti sojenje domnevnim članom slovenske celice Kavaškega klana, ki je po trditvah tožilstva na veliko trgoval z drogo. Vendar pa se to ni zgodilo. Sodnik Bromše je najprej ugotovil, da na sodišče znova ni prišel obtoženi Dalibor Kožulj, ki naj bi v združbi opravljal vlogo kurirja za prevoz droge in denarja, ki je izviral iz trgovine z drogo. Že na torkovem naroku je njegov odvetnik Bojan Celar povedal, da se mu stranka ne javlja. Zato je sodišče danes sprejelo sklep, da se bo postopek zoper Kožulja začasno izločil iz skupnega sojenja. Nato je Bromše predstavil sodni senat in zadeva se je že zapletla.

Dvom o nepristranosti

Odvetnica Martina Žavcar Hrovatin, ki zastopa po mnenju tožilstva visoko pozicioniranega člana slovenske celice Kavaškega klana, Drejca Kovača, je vprašala sodnike porotnike, ali je bil kdo od njih kdaj zaposlen v policiji ali kakorkoli drugače z njo poslovno povezan. Porotnica Cvetka Valjan Židan je povedala, da je bila trideset let zaposlena v policiji, a je že trinajst let upokojena, zadnjih sedemnajst let pred upokojitvijo pa je delala pri izobraževanju policistov. Odvetnica je zahteva njeno izločitev, "saj je lahko porotnica v dolgih letih dela v policiji razvila številne pristne odnose v službi, do policije kot institucije pa je verjetno razvila odnos pripadnosti in lojalnost, zato bi lahko bila v tej zadevi pristranska". Omenjena porotnica je nato dejala, da izločitveni razlog ni podan, "saj sem zadnja leta delala pri izobraževanju in ne v operativi - in zame velja, da je v tej dvorani vsak nedolžen, dokler ni dokazano drugače". Sodnik Bromše je nato sporočil, da bo o predlogu obrambe odločil predsednik ljubljanskega okrožnega sodišča v Ljubljani Marjan Pogačnik, zato so člani senata zapustili sodno dvorano. Sam pa je nadaljeval druga procesna dejanja.

 

Priča z odvetnikom na sodišče

Sodnik je pojasnil, kaj se je na torkovem naroku, ko je zunaj glavne obravnave zasliševal priče iz podjetja za najem avtomobilov Navis mobil, zgodilo s solastnikom tega podjetja, Semirjem Hajderpašićem, ki je kot priča na sodišče prišel z odvetnikom Milanom Krstićem. Večina obtoženih in njegovih zagovornikov zaradi zelo dolge sodne dvorane na Gospodarskem razstavišču, kjer poteka sojenje, sploh ni videla, da je Krstić Bromšetu izročil pisno izjavo Hajderpašića, ki jo je podal 27. oktobra 2022 na preiskovalnem oddelku ljubljanskega okrožnega sodišča. Priča je namreč skupaj z nekaterimi obtoženimi v tej zadevi - z domnevnim vodjem slovenske celice Kavaškega klana Klemnom Kadivcem, njegovim bratom Blažem Kadivcem ter Drejcem Kovačem - osumljen sodelovanja oziroma pomoči pri umor Danijela Božića novembra 2019. In v zvezi z okoliščinami najema dveh avtomobilov, ki naj bi si jih osumljeni v primeru Božić izposodili v Navis mobilu, in drugih najemih vozil, ki naj bi bili povezani s trgovino z drogo, bi Hajderpašić pričal tudi v zadevi Kavaški klan. Bromše je pojasnil, da bo senat odločil, ali bo njegovo zaslišanje sploh potrebno - ali pa bo dovolj zgolj njegova pisna izjava.

 

Skesanca bodo zaslišali prek videokonference

Sodni senat še ni odločal o predlogih obrambe, ki zahteva izločitev nekaterih domnevno nezakonitih dokazov iz sodnega spisa, Bromše pa je danes pojasnil: "Glede izločanja dokazov, ki se navezujejo na varovano pričo (skesanca Darka Navzatovića, op. a.), moram povedati, da se senat še ne more odločiti, ali so dokazi, ki jih je sam zbral in podal policiji, preden je postal tajni sodelavec policije, nezakoniti, kot trdi obramba. Zato je najprej potrebno njegovo zaslišanje, ki pa ne bo mogoče prej kot čez en mesec, saj se je za to treba uskladiti z raznimi državnimi organi - ker je on tam, kjer je, in je njegov status takšen, kot je. Zato bomo najprej poslušali njegove izpovedbe v preiskavi, v nadaljevanju pa ga bomo tudi neposredno zaslišali prek videokonference in mu boste lahko postavljali vprašanja," je povedal Bromše. Nevzatović je namreč eden od treh skesancev v tej zadevi, a najpomembnejši, saj je prav s svojim pričanjem policiji zelo veliko pomagal, da je razbila slovensko celico Kavaškega klana in aretirala osumljence. Vsi trije skesanci in njihove družine so v programu zaščite prič in z novo identiteto živijo v tujini.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?