Zimske počitnice od Pohorja do Jahorine in francoskih Alp

Franja Žišt Franja Žišt
04.02.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Dobrih 120 tisoč učencev in dijakov iz jugovzhodne Slovenije - koroške, podravske, pomurske, savinjske in posavske statistične regije - je že zaključilo zimske počitnice. Za tiste iz gorenjske, goriške, notranjsko-kraške, obalno-kraške, osrednjeslovenske in zasavske statistične regije - teh je dobrih 152 tisoč - se šele začenjajo. Tokrat počitnice potekajo prej kot običajno, stalni termin v drugi polovici februarja je letos odneslo prihajajoče svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah na Gorenjskem. Ponudniki počitnic se trenutno ne morejo pritoževati nad slabo zimo, saj je radodarna s snežno odejo v vseh večjih smučarskih središčih pri nas. Kako zadovoljni so z zasedenostjo namestitvenih kapacitet, kolikšna je gneča na smučiščih, pa tudi, kako so se v zadnjih letih spremenile navade gostov in ali je smučanje v tujini vse pogostejša in tudi cenejša izbira slovenskih družin?

Razglejmo se najprej po smučarskih centrih pri nas. Na Kopah, kjer so se sredi tedna lahko pohvalili s 130-centimetrsko snežno odejo, so s prvim delom zimskih počitnic izredno zadovoljni, pravi vodja prodaje Klara Poberžnik: "Kapacitete so na vseh lokacijah polno zasedene, spremljajo nas tudi sončno vreme ter odlični pogoji za smučanje. Maksimalni obisk smo pričakovali v tednu, ko so počitnice v naši polovici Slovenije, seveda pa verjamemo, da bo povečan obisk tudi v naslednjem tednu, ko ima počitnice preostali del." Sprememba datuma počitnic se ne pozna pretirano, predvsem jih veseli, "da so počitnice v tako odličnih zimskih pogojih in da jih lahko družine izkoristijo maksimalno". Na smučišču Kope delujejo vse naprave. "Po parih letih smo lahko zaradi odlične snežne odeje odprli tudi črno progo na Kaštivniku. Zaradi odprtja vseh prog se tudi gneča ne pozna pretirano in je omogočena kvalitetna smuka vsem obiskovalcem," pojasnjuje sogovornica, da vrst na smučišču načeloma ni. Krajšajo jih tudi s prodajo vozovnic po spletu. Pa struktura gostov? V tem obdobju prevladujejo slovenski, saj "posamezniki za dnevni izlet ali pa počitnice še vedno radi izberejo domača smučišča, kjer jih spremljajo tudi odlični pogoji za otroke", razlaga sogovornica, med odličnimi pogoji pa ima v mislih šolo smučanja, otroški poligon ...

Andrej Petelinšek

Rekorden obisk na Pohorju

"Ob začetku tokratnih zimskih šolskih počitnic smo na Pohorju zabeležili rekorden obisk v zadnjih letih. Minulo nedeljo smo denimo na Mariborskem Pohorju in Arehu našteli preko pet tisoč obiskovalcev, od tega več kot tri tisoč smučarjev. Dober obisk se je nato prenesel tudi v začetek minulega tedna," razlaga Miha Rubin iz službe za korporativno komuniciranje. Tudi na tej strani Pohorja se ponašajo z zelo dobrimi snežnimi razmerami, izpostavi sogovornik. V preteklih dneh je zapadlo ogromno naravnega snega, snežna odeja je debela meter in pol. "Čeprav med počitnicami običajno prevladujejo domači gostje, je ob teh na smučiščih trenutno opaziti tudi veliko obiskovalcev iz Hrvaške in Madžarske," še pravi Rubin in dodaja, da natančnejše strukture gostov ne poznajo, saj upravljavec žičnic in smučišč Marprom nima nastanitvenih zmogljivosti.

Z zasedenostjo na Rogli in v Termah Zreče med zimskimi šolskimi počitnicam so v Uniturju zadovoljni, saj so njihove namestitvene kapacitete v obeh terminih skoraj v celoti zasedene, pravi predstavnica za stike z javnostjo Tina Tinta Kovačič. "Po pričakovanjih gostimo največ slovenskih gostov, 76 odstotkov, med tujci pa je največ Hrvatov, Čehov in Madžarov," razlaga. Kakšnih posebnosti zaradi spremenjenega termina počitnic ne zaznavajo. Na progah smučišča Rogla je trenutno do 140 centimetrov naravnega in tehničnega snega, odprte so vse proge, delujejo vse žičniške naprave, nočna smuka pa je v počitniškem terminu na voljo vsak dan. Urejene so tudi vse tekaške proge.

Na vprašanje, ali imajo v mislih, da vse več gostov odhaja na dopust tudi v tujino, sogovornica odgovarja, da pri načrtovanju ponudbe in storitev upoštevajo tako izkušnje iz preteklih let kot napovedi o tem, kaj jih čaka v prihodnosti. "V skladu s strategijo podjetja in zavezanostjo k aktivnemu življenjskemu slogu največ pozornosti namenjamo vsebini in kakovosti ponudbe, tako na področju športa in rekreacije kot velnesa in kulinarike," izpostavlja sogovornica. Ugotavljajo namreč, da v zadnjih letih Roglo za preživljanje zimskih počitnic izbere tudi vse več gostov in obiskovalcev, "ki sicer ne smučajo, vendar so zavezani zdravemu in aktivnemu življenjskemu slogu ter aktivnostim na svežem gorskem zraku". Ob doživljajski ponudbi in aktivnostih, kot so adrenalinsko sankališče Zlodejevo, pohorska vasica, otroški snežni park, krpljanje, zimsko pohodništvo, dodano vrednost vidijo tudi v povezavi Rogle s termalnim zdraviliščem Terme Zreče, Poti med krošnjami Pohorje ter pestri velnes in kulinarični ponudbi, zaključi Tina Tinta Kovačič.

Andrej Petelinšek

Okoli 35 evrov za individualno uro z inštruktorjem

Na Golteh so počitnice začeli z odprtjem vseh prog in naprav na smučišču, za družine in mlajšo populacijo so še posebej priljubljeni proga Morava z bližnjim sankališčem ter otroški poligon v neposredni bližini hotela. "Zasedenost hotelskih in apartmajskih kapacitet je v obeh počitniških tednih opazno višja in se bomo glede na povpraševanje približali polni zasedenosti," pravi Anže Korenjak iz Športnega centra Golte in dodaja, da se zasedenost bistveno ne razlikuje glede na termin počitnic posameznih regij. S 120 centimetri snega so lahko vrhunsko pripravili proge za povečano število obiskovalcev v teh dneh. "Na obisk ključno vpliva tudi vreme, čim več snega in lepi sončni dnevi," še pravi in dodaja, da so napovedi v času počitnic ugodne.

Sogovornik se strinja, da so med Slovenci velika smučarska središča v tujini gotovo priljubljena, "situacija v zadnjih letih pa nas je naučila odkrivati in ceniti lepote, ki jih imamo doma". "Prednost našega smučišča so preprost dostop z nihalko, saj se obiskovalci v zelo kratkem času povzpnejo na 1400 metrov, proge različnih težavnosti, možnost nastanitve v hotelu ali apartmajih ter družabni in športni dogodki. Zimsko-letni turistični center Golte je poleg smučišča znan tudi kot krajinski park in priljubljena točka za pohodnike, zato za obiskovalce ostajamo zanimivi v vseh letnih časih," razlaga, kako se zoperstavljajo konkurenci v tujini. Med zimskimi počitnicami pri njih še vedno prevladujejo obiskovalci z otroki, družine, učenci v smučarskih tečajih, cene tečajev se gibljejo med 115 in 150 evri, individualna ura z inštruktorjem pa okoli 35 evrov.

Zelo zadovoljni so z zimskimi počitnicami tudi na Krvavcu. Sredi minulega tedna so imeli za prihajajoči teden 80 odstotkov rezervacij, pričakujejo pa, da bodo presegli 90 odstotkov. "S tem bi presegli lansko sezono in nadoknadili slabše dni letošnje sezone, ki je bila na začetku zaradi pomanjkanja snega zelo okrnjena. Izredno veliko je bilo prestavljenih rezervacij, zato vemo, da bo mesec februar ključen v letošnji sezoni," pravi Barbara Trebušak iz marketinga RTC Krvavec. Prestavljene počitnice se "nikoli ne poznajo toliko, kolikor se poznajo dobre zimske razmere, saj imamo pri nas veliko enodnevnih gostov, ki imajo najraje popolno vreme in dobre smučarske pogoje". Na Krvavcu imajo nekoliko manj snega kot v vzhodni Sloveniji, a že 80 centimetrov je "voda na mlin za vsako smučarsko središče". "Z veseljem pripravljamo proge vsak dan in pri obisku se to pozna - znaten skok števila obiskovalcev je dnevno, ko so vremenske razmere primerne."

Kljub popularnosti tujih smučišč je pri njih še vedno veliko Slovencev. "Izbiri smučišč v tujini ne more nobena država uiti. Imamo pa tudi pri nas ogromno smučarjev iz tujine - največ gostov je iz Hrvaške, Madžarske, Francije, Avstrije, Nemčije in Velike Britanije," sklene Barbara Trebušak.

Andrej Petelinšek

Štejejo tudi Michelinove zvezdice

Zadovoljstva z uvodom v zimske počitnice ne skrivajo tudi v Kranjski Gori. Sredi tedna se je zasedenost gibala pri okoli 80 odstotkih. "Pričakujemo, da bo v času počitnic zahodne regije zasedenost malenkost višja," pravi Mojca Mežek, predstavnica za stike z javnostmi v TIC Kranjska Gora, kjer pa se spremenjen termin počitnic pozna. "Obiskovalce in turiste lahko sprejemamo v približno enakem obsegu kot v preteklih letih, kar v primeru, da bi počitnice bile v času svetovnega prvenstva v nordijskih disciplinah, ne bi bilo mogoče." "Le" polmetrska snežna odeja zadostuje, da sta odprti obe smučišči, tako v Kranjski Gori kot v Mojstrani, ki leži precej nižje. Tam so zelo nadgradili ponudbo. "Možna je izposoja opreme, smučarske in tekaške, na smučišču organizirajo razne dogodke, izboljšali so kulinarično ponudbo. V lanskem letu so investirali tudi v nov zasneževalni sistem in razsvetljavo, ki je bolj prijazna do narave. Tudi smučišče Kranjska Gora se trudi in iz leta v leto nadgrajuje ponudbo."

Da domači gosti ne bi uhajali v tujino, jih skušajo zadržati z nadgradnjo ponudbe. "Smo destinacija zimskih športov, ponujamo vse od 40 kilometrov tekaških prog do organiziranega nočnega sankanja, krpljanje, zimsko pohodništvo, ledno plezanje in turno smuko. Ves čas stremimo k nadgrajevanju ponudbe v obliki petzvezdičnih doživetij. Kulinarična ponudba je vsako leto boljša, v lanskem letu je ena od restavracij bila prepoznana kot vrhunska in zato nagrajena z Michelinovo zvezdico, druga pa je bila vključena na seznam priporočenih restavracij. Pripravili smo tudi nove produkte za razvajanje in raziskovanje kulturne dediščine - Escape muzej Kajžnkova hiša v Ratečah je eden takih produktov, ki je prvi v Sloveniji in nasploh eden redkih v Evropi, tudi planinski muzej v Mojstrani nenehno nadgrajuje svojo ponudbo z občasnimi razstavami in muzejskimi večeri. Za najmlajše so organizirane v času počitnic ustvarjalne delavnice," razlaga sogovornica, da omenjena ponudba odseva spremembe v strukturi gostov in predvsem njihovih želja.

Obisk na Soriški planini je bil minuli teden primerljiv s počitnicami v lanski sezoni, zasedenost kapacitet na smučišču za oba tedna počitnic je polna. "Večji obisk pričakujemo v prihodnjem tednu, ko imajo počitnice otroci iz zahodnega dela države," pravi tehnični vodja TC Soriška planina Domen Pintar. Če so v decembru delovali le dvanajst dni in jim je nato megla v kombinaciji z visokimi temperaturami pobrala ves sneg, so zdaj, ko so spet zagnali žičnice, veseli zimske idile, ki omogoča "perfektno smuko" po naravnem snegu. "Zaradi neugodnih vremenskih razmer v času novoletnih počitnic in nedelovanja v januarju smo izgubili 30 odstotkov sezone," pravi sogovornik. V času zimske sezone imajo odprt tudi avtokamp, a že lani je bilo manj gostov z avtodomi, enak trend opažajo letos. "Naši gostje se k nam vračajo predvsem zato, ker je smučišče lahko dostopno za družine, ponuja vse vrste smučarskih prog. Poleg smučanja ponujamo pestro kulinarično ponudbo. Zagotovo pa se največ ljudi odloči za obisk pri nas, ker ponujamo dobro storitev za ugodno ceno," meni sogovornik. Opažajo pa, da vsi člani družine, ki pridejo na smučišče, ne smučajo, ampak se ukvarjajo z drugimi aktivnostmi, v te namene jim urejajo sankaško in tekaško progo. Cena individualnega poučevanja smučanja pri njih stane 36 evrov na uro.

Športna Zveza Slovenj Gradec

Smučanje v tujini zaradi zgodnejšega termina cenejše

Da se slovenski gosti za rezervacije odločajo precej kasneje kot tuji, uvodoma pravi Matic Seslar iz agencije MountVacation, ki je med drugim specializirana za prodajo zimskih počitnic. "Zaradi negotove situacije so se gosti intenzivneje odločali za rezervacije šele od pozne jeseni naprej. Prvi počitniški teden je bil na koncu bolje prodajan kot drugi predvsem zato, ker so bile številne kapacitete v času, ko so se za rezervacijo odločali osrednjeslovenski gosti, že zasedene. Kljub temu pa smo prodali več počitniških paketov kot v preteklih letih." Največ gostov v letošnji sezoni potuje v lastni režiji v Francijo, v Puy Saint Vincent. "Francoske Alpe so tudi nasploh med Slovenci najbolj priljubljena smučarska destinacija," razlaga sogovornik.

Z vidika prodaje je premik datuma počitnic dobra poteza, je prepričan Seslar: "Predvsem konec januarja so cene na tujih smučiščih nižje in izbira kapacitet večja kot v terminih, ko ima počitnice polovica Evrope. Izbira je bila večja in cene žepu prijaznejše, zato se je za počitnice v tujini odločilo več smučarjev kot v predcovidnih časih." Pri cenah smučanja v tujini je treba upoštevati več spremenljivk, ugotavlja sogovornik. Od tega, kdaj se rezervira, želeni termin, koliko ljudi potuje, kakšne želje imajo glede namestitve. "Za večino destinacij velja - če želimo zagotoviti prost termin in najboljšo ceno, je treba smučanje rezervirati že avgusta ali septembra. Cene prilagajajo ponudbi in povpraševanju ter dnevno nihajo. Praviloma naraščajo, bližje ko je datum odhoda. Prihaja do nepričakovanih situacij, ko na nekaterih destinacijah cene v zadnjih dneh pred prihodom zrastejo nad pričakovanji. Cene smučarskih paketov so se povsod dvignile, menimo pa, da je še vedno najboljše razmerje med ceno in kvaliteto smučanja na francoskih smučiščih. Zaradi nastanitev na smučišču in velikosti smučišč."

Katere so prednosti, ki jih pred domačimi smučarskimi centri ponuja tujina? "Predvsem raznolikost in dolžina smučarskih prog. V tujini je na enem smučišču na voljo 200 kilometrov prog s tisoč metri višinske razlike, kjer lahko vsak najde progo, ki mu najbolj ustreza. V Sloveniji imajo največja smučišča skupno le okoli 40 kilometrov prog, manj je raznolikosti." A ker je Slovenija majhna in so smučišča lahko in hitro dostopna, ostaja odlična destinacija za vikend smuko, medtem ko se za glavni enotedenski smučarski dopust odločamo za tuja smučišča. Po ugotovitvah agencije zanimanje zanje narašča, "ker je manj gneče in večji nabor prog, gosti izkoristijo dodatno ponudbo na destinaciji, kot so apres ski, vodni parki znotraj hotelov ..." Sogovornik ugotavlja, da se je preživljanje smučarskih počitnic v zadnjih letih spremenilo, ljudje izbirajo krajše termine, na smučanje potujejo s hišnimi ljubljenčki, bolj so mobilni, ne uporabljajo več v toliki meri avtobusnega prevoza, več je zanimanja za smučarske tečaje. Agencija na nekaterih francoskih smučiščih organizira lastno šolo smučanja v slovenskem in hrvaškem jeziku, cena za tedenski tečaj pa je 150 evrov.

Andrej Petelinšek

Cena pri nas je lahko za okoli 20 odstotkov višja kot v tujini

V primerjavi s preteklimi leti so tudi v agenciji Skifun letos opazili veliko večje zanimanje strank iz vzhodne statistične regije. "Največ povpraševanja je za slovensko šolo smučanja in družinski program Beli teden. Večji delež vseh rezervacij oziroma povpraševanj pa še vedno prihaja iz zahodne regije za termin drugih počitnic. Omejeno delovanje nekaterih smučišč ter covid pogoji so marsikomu pokvarili načrte prejšnjo zimo in je bilo zanimanje za smučanje pred letošnjo sezono toliko večje. Kar se prihodkov in prodaje tiče, lahko trdimo, da je letošnja zimska sezona verjetno najuspešnejša v času obstoja podjetja," razlaga Mitja Trilar iz agencije Skifun, ki je med drugim prav tako specializirana za zimski turizem. Po številu rezervacij prednjačijo tuja smučišča Drei Zinnen, Kreischberg, Bad Kleinkirchheim, Passo Tonale in Valmeinier, našteje.

Zgodnejši termin počitnic pomeni nižje cene in več razpoložljivih namestitev, pravi sogovornik, zato se gotovo pozna pozitiven trend v številu povpraševanj in potrjenih rezervacij. "Najbolj ugodno se lahko zimske smučarske počitnice glede na celovito ponudbo preživi na Jahorini ali pa na nekaterih bližnjih manjših smučiščih v Avstriji in Italiji. Tedenski smučarski oddih z najemom apartmaja in smučarskimi vozovnicami štiričlansko družino stane okoli 1200 evrov. Cena v Sloveniji je za kakšnih 20 odstotkov višja," izpostavi Trilar. Imajo pa tudi slovenska smučišča prednosti, pravi. Ena takih je dodatna ponudba term in gastronomskih užitkov. "Velik minus pa je infrastruktura smučišč, kjer v razmerju med ceno in kvaliteto precej zaostajamo za tujino, marsikatero zimo tudi vreme ni naklonjeno smučarskim delavcem in je smučarskih dni še toliko manj. Upravljanje smučarskih središč, infrastruktura in trajnostni razvoj celovite ponudbe je v tujini na precej višjem nivoju, seveda se to pozna iz leta v leto v investicijah," pripoveduje Trilar. Izpostavi, da se v zadnjih letih stranke odločajo za kvalitetnejše in dražje namestitve kot nekdaj, Tudi Skifun ima svojo šolo smučanja, ki je vključena v njihov program za družine - Beli teden. "Cena je odvisna od destinacije in trajanja, v povprečju za štiričlansko družino znaša 280 evrov."

Večje povpraševanje in realizacijo zimskih počitnic kot lani opažajo tudi v Kompasu, največ njihovih gostov pa je v Dolomitih, "ki so Slovencem tradicionalno 'blizu', sploh v krajih, kjer imamo dodatno ponudbo šole smučanja". Zimske počitnice so ne glede na termin dobro prodane, ugodnejša so manjša smučišča z okoli 60 do 80 kilometri prog v tujini, saj je smuka še vedno odlična, sploh za družine, smučarske vozovnice pa niso tako zelo drage v primerjavi z večjimi centri. Posledično tudi nastanitev in storitve v kraju samem, ugotavljajo v agenciji, kjer so tudi zaznali, da zanimanje za preživljanje zimskih počitnic v tujini narašča.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta