Za jutra brez stresa vzpostavimo rutino

Tea Dečman
06.08.2023 03:00

Z jutranjim kaosom se vsakodnevno sooča veliko družin. Neprespanost, slaba volja, nerazpoloženost otrok in vsakdanje težave nas lahko že zjutraj oropajo energije.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Naravna svetloba zbudi naš organizem.
Janko Rath

Budilka ni zvonila! Joj, hitro, zamudili bomo! To je uvod v (še eno) jutro, zaradi katerega bomo v stresu še ves dan. Z jutranjim kaosom se vsakodnevno sooča in bori veliko družin. Neprespanost, slaba volja, nerazpoloženost otrok in vsakdanje težave nas lahko že zjutraj oropajo energije. Pa vendar se lahko vaš dan začne tudi bolj umirjeno, marsikaj je namreč odvisno od vas. Vse se začne z večernimi pripravami na nov dan, ki vodijo v miren spanec, in z jutranjo rutino, ki vas bo umirila in sprostila.

Večerne priprave

Da bomo dan začeli dobro pripravljeni, se je pametno nanj pripraviti prejšnji večer. Že čez dan preverite, ali ima otrok narejene domače naloge, ali je pripravil plakat, ali predstavitev seminarske naloge v PowerPointu, se naučil vse potrebno in prebral, kar mu je bilo naročeno. Otrok naj si zvečer pripravi tudi torbo in vse potrebščine ter oblačila, ki jih bo oblekel naslednji dan. Že s tem boste odpravili nekaj stresa - tako pri otroku kot pri sebi. Večer bo bolj umirjen, spanec pa kakovostnejši.

Spalna rutina

Kako pomembna je spalna rutina, verjetno že veste. Otrok naj se vsak dan odpravi v posteljo ob isti uri ter zjutraj ob isti uri vstaja, tudi ob koncu tedna in med počitnicami. Tako bo naravnal svojo notranjo uro in pripravil organizem na jutranje vstajanje. Zjutraj bo naspan, spočit in pripravljen na dnevne napore.

Zgodnje vstajanje

Uspešni ljudje vstajajo zgodaj, so prepričani nekateri. Če vstanemo dovolj zgodaj, lahko veliko stvari opravimo že v začetku dneva, zato smo bolj umirjeni in sproščeni, več časa pa nam ostane za prijetnejša opravila, kot so hobiji, šport in seveda družina. Umirjeni in sproščeni boste tudi lažje in učinkoviteje komunicirali z družino, sodelavci in prijatelji, vaši odnosi pa bodo posledično kvalitetnejši.

Naravna svetloba

Ko zjutraj vstanete, čim prej dvignite rolete in odgrnite zavese, da v prostor spustite naravno svetlobo. Dokazano je namreč, da ta zbudi naš organizem ter ga pripravi na nov dan. Če je mogoče, se že zjutraj za vsaj nekaj minut izpostavite sončnim žarkom, ki vas bodo tudi oskrbeli z vitaminom D ter poskrbeli za sproščanje endorfinov (tako imenovanih hormonov sreče).

Najljubša glasba

Nekatere sprosti glasba. Če ste med njimi tudi vi, si zjutraj le vklopite radio ali vstavite v predvajalnik svojo najljubšo zgoščenko. Zapojte in zaplešite v priljubljenih ritmih - tako boste zlahka pregnali stres, povečali količino serotonina v možganih ter se odpravili v nov dan nasmejani, srečnejši in pripravljeni na vse izzive.

Brez televizije

Nekateri otroci zjutraj radi gledajo televizijo, starši pa jim to dovolijo predvsem zato, da se imajo sami čas umiti, obleči in urediti za v službo. Čeprav se to morda zdi priročno in pomirjajoče, je dolgoročno škodljivo. Svetloba s televizijskega zaslona bo namreč le razdražila že tako utrujene in nerazpoložene otroke, in tako bo učinek prav nasproten: tečni otroci in vznemirjeni starši.

Rezervne minute

Vedno je dobro imeti nekaj rezerve - tudi ko govorimo o času. Zjutraj raje vstanite 15 minut prej, kot ste sicer nameravali. Dodatne minute boste morda potrebovali, ko se bo jutranja rutina zavlekla (bodisi zaradi razdražljivih otrok bodisi zaradi vaše slabe volje ali neprespanosti). Če bo jutro teklo gladko, pa boste zaradi teh dodatnih minut prej na svojem delovnem mestu in otroci v šoli, se boste lahko tako v miru pripravili na nov delovni dan.

Ne preskočite zajtrka

Večerni prigrizki kratijo spanec in vplivajo na koncentracijo. Če boste že zjutraj svoje telo oropali potrebne energije, boste čez dan veliko bolj utrujeni, brez volje, poleg tega se vam bodo hitreje kopičili kilogrami. Otroci, ki se neredno prehranjujejo in izpuščajo zajtrk, so prikrajšani za nujno potrebno dnevno energijo - za učenje, gibanje in druge dejavnosti. Nekateri otroci pojedo glavni obrok šele v popoldanskih urah, nato pa se zvečer najedo še nezdravih in kalorično prebogatih prigrizkov, zato težje zaspijo in slabše spijo, posledično pa se zbujajo bolj utrujeni, imajo slabšo koncentracijo in spomin ter več učnih težav. Zato zjutraj z družino raje vstanite nekoliko prej in si vzemite čas za obilen in zdrav zajtrk. To naj postane vsakodnevni jutranji obred, ki ga opravite skupaj. In ne pozabite, da vas otroci posnemajo tudi pri tem, kaj daste v usta.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta