(TEMNA PLAT) Truplo je bilo prekrito s kamenjem. Kdo je pred 28 leti umoril Milka Mlakarja in zakaj?

Damijana Žišt Damijana Žišt
18.12.2022 06:30
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija se je po Milkovem izginotju znašla pred uganko, kje iskati odraslega človeka, za katerim je izginila vsaka sled. 
Osebni arhiv Ladislava Mlakarja

Policija še vedno išče morilca 33-letnega pravnika Milka Mlakarja, ki se je 9. februarja 1995 odpeljal od doma v Ankaranu, kjer sta živela z ženo Danijelo (kasneje poročeno Hot), in se ni nikoli več vrnil.

Mlakarjevo truplo so našli prekrito s kamenjem 26. junija 1995 pri vasi Tublje pri Hrpeljah, bil je ustreljen, s črno vrečo čez glavo. Telo je bilo najdeno po naključju, ko je domačin iskal kamenje za ograjo. Mlakarjevo likvidacijo so tedaj razglasili za prvi mafijski umor pri nas. Milkov starejši brat Ladislav Mlakar vsa ta leta trpljenja in pekla, odkar je bil brat umorjen, išče odgovore, zakaj je Milko moral umreti - in kdo mu je vzel življenje. Zato ves čas intenzivno sodeluje pri kriminalistični preiskavi, čeprav počasi izgublja upanje, da bo zločinec kdaj v zaporu.

Vse, kar je novega v tem tragičnem primeru, je to, da je na kraj, kjer so pod skalami našli Milkovo truplo, Ladislav preselil nagrobno ploščo, ki je prej stala na Milkovem grobu v Kopru. Namesto te je Ladislav na pokopališču pred tremi leti namestil novo z napisom - umorjen. To je storil zato, "da se bo vedelo, v kakšni nesreči je Milko tako mlad umrl".

Prijatelj obsojen zaradi goljufij

Milko je dan pred izginotjem, 8. februarja 1995, po telefonu govoril z Ladislavom, ki je tedaj živel v Švici. Mesec prej, med njunim zadnjim srečanjem, sta govorila o finančnih malverzacijah Milkovega poslovnega partnerja in prijatelja Zdenka Fortunata - in Milko je tedaj napovedal, da bo svoj denar potegnil iz velikega projekta Zeleni park, kjer sta bila v poslu skupaj s Fortunatom. Ladislav je od začetka prepričan, da je nekdo na Obali izvedel za Milkovo odločitev in ga "pospravil". "Milko je žrtev mafijskih botrov z Obale," je trdil po najdbi bratovega trupla - in pri tem vztraja še danes.

Komaj 33-letni Milko Mlakar je bil umorjen z likvidacijskim strelom.  
Osebni arhiv Ladislava Mlakarja

Milko Mlakar se je po vrnitvi v Slovenijo leta 1993 (diplomiral je v Kragujevcu) na Obali ukvarjal z denarnimi posli. V Ankaranu je živel z mlado ženo Danijelo (dekliški priimek Mitrović) iz Beograda. Jeseni 1993 jo je pripeljal v Slovenijo, naslednje leto sta se poročila in kazalo je, da si bosta ustvarila prijeten dom. Na Obali je imel veliko znancev, med njimi je izstopal predvsem nekoč znani odvetnik Zdenko Fortunat. To je tisti odvetnik, ki je zaradi goljufij in zlorabe položaja prvi v Sloveniji ostal brez licence, pozneje je bil po maratonskem procesu pravnomočno obsojen na nekajletno zaporno kazen. Fortunat je Mlakarja, mladostnega prijatelja in sošolca, nekako uvajal v življenje v Sloveniji. Bil je njegova poročna priča. Ukvarjal se je tudi z dvomljivimi posli. Milko je na Obali prevzel podjetje Excluse, d.o.o., vse v povezavi z dokapitalizacijo je zanj urejal Fortunat. Poleg tega je Fortunat obračal in plemenitil tudi Milkove prihranke, ki jih ni bilo malo.

Toda resnica o Fortunatovem početju je prišla na dan mnogo pozneje. Šele po nenadnem Mlakarjevem izginotju, še bolj pa po najdbi njegovega trupla, so tudi kriminalisti malce podrobneje preverili ozadje Fortunatovega početja. Mnogo let kasneje je bil zaradi goljufij obsojen na pet leta zapora, kazen je že zdavnaj odsedel.

Ubit z likvidacijskim strelom

Koprski kriminalisti so po najdbi Mlakarjevega trupla sprožili obsežno preiskavo, ta še vedno traja, le da se s tem primerom v zadnjih letih ukvarja posebna skupina kriminalistov, ustanovljena za nerešene umore pri Generalni policijski upravi. Glede na to, da je bil pokojni ustreljen v glavo s tako imenovanim likvidacijskim strelom, so na policiji vedeli, da gre za umor, preiskava je intenzivno stekla. Čeprav so pri svojem delu uporabljali klasične in prikrite policijske metode, morilca še do danes niso našli, čeprav je bilo več osumljencev. Od začetka preiskave sta bili v kasnejših letih ustanovljeni še dve skupini, narejene so bile analize minulega dela in sprejete usmeritve, vendar preiskava še vedno ni obrodila sadov.

Ladislav Mlakar je pred tremi leti zamenjal nagrobnik na bratovem grobu in nanj napisal, da je bil umorjen. 
Osebni arhiv Ladislava Mlakarja

Ladislav Mlakar pravi, da policija še vedno preiskuje bratov umor, a morilca ni mogoče najti. "Zato sem čedalje bolj prepričan, da gre za politični umor; kdorkoli se je na policiji lotil primera mojega brata, je bil odstavljen s položaja." Meni, da se je preiskava ponovno začela premikati v začetku leta 2007, ko je bila v koprskem sektorju kriminalistične policije, vodja je bil Robert Krajnc, ponovno sestavljena skupina kriminalistov, ki je potem znova preučila Mlakarjev umor in sprejela nekatere usmeritve. Tedanji direktor kriminalistične policije Rastislav Kanižar je namreč ukazal, da se v vseh policijskih upravah po Sloveniji ponovno obravnavajo vsi nerešeni primeri in se naredijo analize, kaj je bilo storjeno in kaj bi še moralo biti, da bi storilce prijeli. Tudi za Mlakarjev umor je bila v Generalni policijski upravi leta 2007 narejena analiza dotedanje preiskave umora, člani skupine kriminalistov, ki so ponovno obravnavali ta primer, so nadrejenim predlagali, naj neodvisna strokovnjaka izdelata profil morilca Milka Mlakarja, ker ni bil nikoli narejen. Njihov predlog je naletel na gluha ušesa. Kanižar je medtem odstopil s položaja, Krajnc pa je bil zamenjan.

"Slabo delo koprske policije"

"Ves čas se mi poraja dvom o pravilni začetni preiskavi v policijski upravi Koper, govorim o prvi skupini kriminalistov, ki je začela preiskovati umor, prav tako dvomim o strokovnosti dela koprskih okrožnih državnih tožilcev. Ko si človek ogleda posnetke, kako so se leta 1995 ob odkritju trupla mojega brata obnašali koprski kriminalisti, je že laiku jasno, da so namerno delali napake, ker so uničevali dokaze na kraju najdbe trupla. Preiskava je potekala premalo intenzivno. Ključni prvi dnevi in meseci so bili zaradi počasnosti in tudi površnosti izgubljeni," pravi Mlakar. Zato se mu še danes postavlja vprašanje, kdo vse je vmešan v bratov umor. "Obstajajo dokumenti o Milkovem in Fortunatovem sodelovanju v velikih denarnih poslih, toda po skrivnostnem Milkovem odhodu od doma 9. februarja je Fortunat skoraj zanikal njuno znanstvo, čeprav je organiziral navidezno iskanje mojega brata s pomočjo zasebne detektivske agencije, hkrati pa je zavlačeval prijavo Milkovega izginotja, prav tako tudi njegova žena Danijela. Ko sta po šestih dneh (16. februarja) izginotje le prijavila policiji, so že naslednji dan na parkirišču za koprsko tržnico našli avto, s katerim se je Milko nekaj dni prej odpeljal od doma. Zasebni detektiv je izrecno poudaril, da je od začetka iskanja večkrat preverjal tudi na tem parkirišču, vendar, res čudno, vozila ni bilo tam." Istega dne so pred Fortunatovo odvetniško pisarno našli Milkovo mednarodno vozniško dovoljenje. Kazalo je, da bo iskanje kmalu obrodilo sadove.

Milko Mlakar in njegova žena Danijela sta si želela ustvariti družino v Ankaranu. 
Osebni arhiv Ladislava Mlakarja

Sledilo je več informativnih pogovorov na policiji, toda Milkova žena, Fortunat in prijatelji pogrešanega niso vedeli ničesar - policija se je znašla pred uganko. Kje iskati odraslega človeka, ki je preprosto izpuhtel? Ladislav pa je takoj izrazil sum, da se je Milku zgodilo nekaj strašnega. "Sprašujem se, kdo preprečuje razkritje ozadja umora mojega brata? Ali so v ozadju lokalni veljaki, politika? Če se vrnemo najmanj 20 let nazaj, so se na Obali dogajale čudne (nezakonite) stvari v povezavi z nepremičninskimi posli. Prepričan sem, da je šlo za veliko denarja, ena od posledic je Milkov umor," meni brat umorjenega.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?