zadnje objavljene

pogledi

več
Tej Gonza, direktor Inštituta za ekonomsko demokracijo in mladi raziskovalec Univerze v Ljubljani

mnenje

več

V NEDELJO

(TEMNA PLAT) Kaznovan 35 let po zločinu: Kdo je morilec, je dokončno potrdil odvržen ogorek cigarete

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Analiza najdenega vzorca DNK je pripeljala preiskovalce do morilca.
Profimedia

Petek, 20. novembra 1987, se je komaj dobro začel. Tridesetletna Roxanne Wood in njen mož Terry Wood sta se v zgodnjih jutranjih urah v mestu Niles v ameriški zvezni državi Michigan vračala domov. V četrtek zvečer, torej nekaj ur prej, sta se srečala s prijatelji, kar nekaj časa so preživeli v bovling centru. Zakonca sta se domov odpeljala vsak s svojim vozilom. Terry Wood je prispel domov dobre pol ure za ženo, v družinski hiši pa ga je čakalo grozljivo odkritje. V kuhinji njunega doma je našel na tleh ležati mrtvo Roxanne, okoli nje je bilo vse krvavo. Terry je ženino glavo vzel v naročje, preverjal je, ali je Roxanne še živa. Ker ni opazil znakov življenja, je poklical policijo. "Moja žena je bila napadena. Porezana je. Mrtva je," so klic Terryja Wooda zabeležili na michiganski policiji.

Preiskovalci so ugotovili, da je 30-letno žensko nekdo pretepel s ponvijo, nato pa ji še prerezal vrat. Znakov, da je nekdo nasilno vstopil v hišo, niso našli. V kuhinji so naleteli na odprt predal, iz katerega naj bi bil morilec potegnil morilsko orožje. Ko so pregledali prizorišče zločina in dokumentirali vse dokaze, so začeli zasliševati Terryja Wooda. Da je v pogovoru s preiskovalci postal precej bojevit, so kasneje pricurljale informacije iz policije. Odpeljali so ga na sicer rutinsko zaslišanje na policijsko postajo, kjer pa je hitro zaprosil za odvetnika. Zato so preiskovalci pričeli sumiti, da bi lahko bil Terry Woods odgovoren za Roxannino smrt.

Dolga leta sumili moža

Janet Wood, mlajša sestra Roxanne Wood, je novinarjem dejala, da je ves čas zatrdno verjela, da Terry ni ubil svoje žene. Roxanne je po smrti staršev prevzela skrb za mlajšo sestro in brata Brada, Janet je o sestri dejala: "Vsak, ki jo je poznal, je bil prepričan, da je njegova najboljša prijateljica. Preprosto je imela rada vse," je dejala. Povedala je tudi, da je eden od policistov, ki so preiskovali Roxannino smrt, Terryju dejal: "Verjamem, da si morilec, ne bom miroval, dokler ne boš za zapahi."

Patricka Gilhama je policija aretirala februarja letos.
Policija Michigana

Terry Wood se, četudi nikoli ni bil uradno osumljen, ni mogel otresti očitkov, da je prav on umoril Roxanne. Primer je zašel v slepo ulico, policija dolga leta ni napredovala pri ugotavljanju, kdo je bil krvnik 30-letnice. Leta 1987 namreč preiskovalci v rokah še niso imeli tehnologije, ki jo imajo zdaj. A leta 2020 se je preiskava nerešenega zločina znova odprla. Policiji so na pomoč priskočili profesorica Ashlyn Kuersten in študenti univerze Western Michigan v Kalamazooju v Michiganu. Digitalizirali so več kot 3500 strani spisa, kar je omogočilo hitrejše in lažje iskanje informacij po dokazih. "Policisti so lahko na primer iskali po imenu in videli, ali je bil nekdo že zaslišan ali ne," je povedala študentka Samantha Rogers. "Torej je to omogočalo stvari, ki bi jih bilo zelo težko ali nemogoče samo s prelistavanjem na tisoče strani."

DNK za komarjevo obrv

Detektiv Chuck Christensen je stopil še korak naprej. Michiganska policija je namreč razpolagala z majhnim vzorcem DNK, ki so ga našli na kraju zločina. Christensen se je obrnil na genealoginjo Colleen Fitzpatrick, katere podjetje Identifinders International pomaga identificirati neznane posmrtne ostanke in išče ljudi, vpletene v nasilne zločine, tako da pregleda njihovo DNK. "Zdelo se je nemogoče, na voljo smo imeli tako malo materiala, da smo o tem govorili kot o komarjevi obrvi. Zgolj tri odstotke tega, kar običajno uporabljamo," je razlagala dr. Colleen Fitzpatrick. Deset mesecev je že trajala analiza DNK, ko se je Colleen Fitzpatrick posvetovala z Gabriello Vargas, katere opis se glasi "rožnatolasa tetovirana mama iz Kalifornije, ki uživa v obdelavi lesa in vrtnarjenju". A hkrati je po mnenju preiskovalcev, s katerimi je kadarkoli sodelovala, ena najbolj nadarjenih preiskovalnih genealogov na svetu.​ Gabriella Vargas je pregledala spis in ustvarila profil morilca iz DNK-sledi. Podatke o DNK je vnesla v bazo podatkov. "Verjela sem, da je primer vendarle rešljiv," je dejala.

Roxanne Wood je umorjeno našel v hiši njen mož leta 1987.
Policija Michigana

Aprila 2021 je strokovnjakinja podatke o najdenem DNK vnesla v spletno bazo podatkov DNK in začela graditi družinsko drevo osumljenca. Njeno delo je vodilo do moškega z imenom Patrick Gilham, ki je živel v bližini zločina in je imel kriminalno preteklost. Preiskovalci so začeli opazovati Gilhama v upanju, da bodo kje lahko pobrali kakšen predmet z njegovim DNK. Policist Ryan Codde je med delom pod krinko opazil, da je Gilham kadilec. Pred pralnico sta se Codde in Gilham zapletla v pogovor, policist pa je potem pobral cigaretni ogorek, ki ga je odvrgel Gilham, saj je vedel, da so ogorki odličen vir za vzorec DNK. In preiskava tega vzorca je potrdila sume - morilec Roxanne Wood je Gilham.

Priznal, četudi se ne spomni

Sedaj 67-letnega Patricka Wayna Gilhama so policisti aretirali februarja letos. Obtožili so ga umora in vloma. Gilham obtožbam ni oporekal, priznal je in se pogodil za kazen od 23 do 50 let zapora. Za izpustitev lahko prvič zaprosi, ko bo star 90 let. "Zelo mi je žal. Ne morem verjeti, da sem res to naredil. Vsak večer molim za družino žrtve in upam, da mi bodo nekoč z božjo pomočjo lahko odpustili. Tudi moji družini, ki sem jo osramotil, se opravičujem," je na sodišču izjavil Gilham. Zatrdil je, da se umora sicer ne spominja, razlog za to pa naj bi bila njegova zloraba opojnih substanc v tistem času.

Policija je več kot trideset let tavala v temi, kdo je umoril Roxanne Wood.
Policija Michigana

A sorodnikov Roxanne Wood njegovo opravičilo ni ganilo. "Naj se ne trudi iskati boga, hudič je edini, ki ga pozdravlja," je dejal Brad Wood, brat umorjene. Njegova sestra Janet Wood pa je k temu dodala: "V času, ko je on živel svobodno, smo mi morali živeti z nepopisno bolečino, ker nismo vedeli, kdo je umoril Roxanne. Zdaj bo končno plačal za to, do konca življenja bo preživel v kletki kot nasilna žival, kakršna je."

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?