Kolumna Marka Crnkoviča: Ne rabimo muzeja Janše, Rupla, Peterleta in Kacina

Marko Crnkovič Marko Crnkovič
29.01.2023 04:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prizor s tiskovne konference v prostorih Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve je bil nepozaben.
Bobo

Bliža se druga svetovna državljanska vojna. Vrli osamosvojitelji so prejšnji teden sklicali alarmantno tiskovno konferenco in na njej izrazili zgroženost nad odločitvijo ministrstva za kulturo, da Muzeja slovenske osamosvojitve (MSO) ne bo. Aktualni vladi so postavili ultimat: do 10. februarja naj prekliče odločitev ministrice za kulturo, da samostojnega MSO ne bo. Če tega do takrat ne bo storila, bodo ta glavni preživeli prvoborci Rupel, Janša, Peterle in Kacin začeli izvajati tako imenovani akcijski načrt za obrambo samostojnega muzeja osamosvojitve - karkoli že bi to lahko bilo.

Niko ne sme da dira

MSO je ustanovila Janševa vlada pred dvema letoma v želji, da bi popularizirala intimne opcije iz tistega obdobja in dala vzgojno vedeti, kakšen bogaboječe hvaležen odnos je treba gojiti in kazati do osamosvajanja. Še posebno do teh štirih ta glavnih preživelih prvoborcev.

Niko ne sme da dira zgodovinske tekovine Janše, Peterleta, Rupla in Kacina.

Prizor s tiskovne konference v prostorih Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je bil nepozaben. Štirje varuhi osamosvojitvenega pečata so se kot nekakšni muzejski artefakti iz Madame Tussauds posedli za mizo, na steni za njimi pa so visele tri slike: dva historična vojaška brkača, od katerih je vsaj eden bil nam ljubi Rudolf Maister (če ne oba), zraven pa še en konjenik. Scenografija je ironično pasala k temu, o čemer je tekla beseda. Ti ljudje res spadajo v zgodovino. Ne na smetišče zgodovine - a v zgodovino absolutno.

Počivanje na lovorikah

Potezo ministrice za kulturo Aste Vrečko, da ustavi ustanavljanje samostojnega MSO, podpiram. Toda čeprav kot velikanska večina državljanov tudi jaz nimam nič proti samostojni Sloveniji, pa moram priznati, da obžalujoče pomisleke eksplicitneje zavednih rojakov do neke mere razumem.

Da imamo muzeje tega in onega, namenjene določenim obdobjem, muzeja osamosvojitve pa ne, udeleženci in poveličevalci dogodkov, ki so pripeljali do samostojne Slovenije, dojemajo kot omalovaževanje teh dogodkov samih in njihovih prizadevanj. To ni nerazumljivo. Oni počivajo na lovorikah in jim to ful pomeni. Njihova vnema se na sedanjost osredotočenim lahko zdi smešna - ni pa to nekaj, kar bi bilo treba zameriti ali celo obsojati. To je človeško.

Ideološki prestiž

Da dotični muzej v teh dveh letih še niti ni res zaživel, je seveda zgovorno. Osamosvojitelji so si ga ustanovili iz prestiža. In to ne glede na to, ali so ga (bili) sposobni realizirati - in ali ga je (ali bi ga bila) sposobna realizirati država pod eno ali drugo vlado. Pravzaprav so si ga ustanovili na račun države, od katere zdaj terjajo hvaležnost za to, kar so zanjo naredili.

Pred več kot tridesetimi leti te hvaležnosti niso pričakovali ali je celo niso hoteli. Ali vsaj ne od tedanjega predsednika. Kučanu so leta 1992 v plastični vrečki iz užaljenosti vrnili odlikovanja, ki jim jih je podelil, leta 2022 pa so njegovemu nezamerljivemu nasledniku - ker Pahor pač slučajno ni (bil) zlopamtilo - namignili, da bi bili odlikovanja vendarle pripravljeni vzeti nazaj. Rečeno, storjeno!

In kaj so s to drugo gesto povedali? Povedali so, da ni pravega osamosvojitelja brez odlikovanja in brez muzeja. Dokler so živi, pač ne morejo imeti spomenika - lahko pa si privoščijo odlikovanje in muzej.

Zgodovina je prasica

Zgovorno žalostno je tudi, da Peterle teoretično zarotniško obsoja Asto Vrečko, da je bila samo "formalna začetnica te zgodbe", v resnici pa da je odločitev o ukinitvi samostojnega MSO nastala "na ozadju" tega, da je vlada dala Zemljariča, "enega od ključnih nosilcev totalitarnega režima", pokopati z vojaškimi častmi - kar da "pomeni, da ta oblast ne loči med diktaturo in demokracijo, med partijsko Slovenijo in samostojno Slovenijo".

Ne, ne, to nikakor ne pomeni tega. To pomeni samo to, da je današnja mladina, ki ji ministrica pripada, državljansko indolentna do tega, v kar je bila samo indirektno - če sploh - vpletena. In tako razmišlja tudi tri četrt Slovenije, ki se ji danes zdi normalno, da brez muzejske hvaležnosti do osamosvojiteljev uživa sadove njihovega truda.

Osamosvojitelji s to kao skromno, a samozavestno samohvalo delajo krivico in napako svojemu spominu, svoji zapisanosti v zgodovino in zaslugam, ki jim gredo. In če so ti sadovi njihovega truda danes že nagniti in obtolčeni - ne nujno in ne samo po njihovi krivdi -, potem naj se raje sprijaznijo z dejstvom, da bi tak muzej bil anahronističen in nesmiseln.

Ker kaj hočemo. Zgodovina je prasica.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta

Spletni portali družbe Večer mediji d.o.o. (vecer.com in podstrani) uporabljajo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve in funkcionalnosti, ki jih brez piškotkov ne bi mogli nuditi. Ali soglašate z namestitvijo piškotkov na omenjenih straneh?