Kako se znebiti nadležnega bramorja?

Miša Pušenjak
13.06.2021 02:50
Z bramorji je letos več težav kot s strunami in polži skupaj. Prav zdaj, ko samice odlagajo jajčeca, je čas za najbolj učinkovito zatiranje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ujela sem ga, nadležneža. Foto: Miša Pušenjak
Miša Pušenjak

Bramor je nekoč že delal škodo na vrtninah, potem pa je nekako poniknil in ga dolga leta ni bilo na spregled. Zdaj pa se že nekaj let ponovno pojavlja kot škodljivec. Zdi se mi, da je v letošnjem letu z njim celo več težav kakor s strunami in polži skupaj. Zato sem se odločila, da vam predstavim možnosti njegovega obvladovanja in zatiranja.

Bramor je sorodnik murnov in čričkov, saj je celo njegovo oglašanje podobno petju teh prijetnih travniških živali. Žal ni tako prijazen in prijeten, saj dela škodo na vrtovih in njivah, posebno, če se preveč razmnoži. Bramor živi pod zemljo, v rovih, ki jih izkoplje sam in so le nekaj centimetrov pod površino tal. Ti rovi se zaključijo s kamricami, v katere samičke konec maja polagajo jajčeca. Prav zdaj je čas, ko je smiselno celoten vrt preiskati in poiskati čim več teh gnezd. Mnogi tožijo, da to zahteva preveč dela, a če se ga en dan lotimo, lahko uničimo veliko veliko več osebkov kakor z vsemi drugimi ukrepi skupaj. Meni se to ne zdi tako veliko dela, je pa res tečno. Tudi v drugih letnih časih lahko sledite rovom in te nadležneže iščete in odstranjujete. A največji učinek boste dosegli prav zdaj.

Uničevanje bramorjev

Bramor je vsejed. Koreninice objeda takrat, ko nima dovolj mesne hrane - žuželk v zemlji. Zato škodo dela tam, kjer zemlja na vrtu ni več živa. Njegov naravni sovražnik je krt, ki ga mnogi pogosto in vztrajno preganjajo z vrta. Poleg krta ga ponoči lovi samo še jež, ptiči pa niso najbolj uspešni.

Kot je že zapisano, je najbolj učinkovito, da v juniju, včasih pa že konec maja, sledite rovom po vrtu in preprosto uničite gnezda z mladički. Nekateri v te rove vlivajo tudi vrelo vodo. To ni najbolj priporočljivo, saj z vrelo vodo uničimo tudi koristen živelj v zemlji. Lahko pa uporabite hladno vodo, dodate nekaj detergenta za pomivanje posode, lahko pa tudi nekaj čilija v prahu.

Poleti se lahko dela lotita dva. Eden v rove vliva hladno vodo, drugi pa opazuje, saj se običajno iz drugih vhodov pojavijo bramorji, ki bežijo pred poplavo. Tako jih lahko uničite kar nekaj.

Če je ta voda zasmrajena tako, da ste v njej teden dni namakali bezgovo listje, boste še bolj uspešni. Tak smrad prežene celo voluharja.

Jeseni, pred prvo slano, nekje do konca oktobra, izkopljite na vrtu nekaj jam globokih 30-50 cm in približno enako širokih. Vanje naložite svež gnoj, najboljši je goveji ali konjski. Nekje 20 cm naj bo debela plast tega gnoja. Zasujte jame in si mesta označite. Vonj in toplota gnoja bosta privabila bramorje, da si bodo tam našli prezimovališče. V januarju vse skupaj izkopljite in uničite.

Bramorje lahko lovite v prazne konzerve, manjše plastične posodice ali cvetlične lončke, ki jih v tla jih zakopljite do roba, tako dan bramorji ponoči popadajo vanje. Še bolje bo, če vanje do polovice natočite vodo.

Izmed naravnih pripravkov v tujini uporabljajo naravno aktivno snov azadirahtin, izvleček drevesa neem. Z objedanjem korenin rastlin, tretiranih s tem pripravkov, ponekod namakajo vanj tudi zdrobljeno zrnje žitaric, po določenem času uničimo tudi bramorje. Pripravek s svojim trgovskim imenom Neemazal ali Neemtonic se dobi tudi pri nas, vendar je treba upoštevati vsa navodila in seveda registracije, ki veljajo pri nas.

Odganjanje bramorjev

Odganjanje je možno s pripravki, ki vsebujejo različne rastlinske izvlečke. Dobimo jih v granulirani ali tekoči obliki. Granulirano obliko potresemo po tleh in jo zadelamo v globino 10 cm ter pomešamo z zemljo, ko opazimo, da so bramorji spet prisotni, pa ogrožene posevke zalijemo še s tekočimi različicami istih pripravkov. SoilTonic G vsebuje še zeolit, kamnino, ki zemljo rahlja, pomaga pri zadrževanju vode v okolici korenin in preprečuje izpiranje v globino ob večjem dežju. Pripravek Maska pa ima rastlinske izvlečke vezane na koruzni zdrob.

Z motiko sledimo rovom in ga hitro najdemo. Foto: Miša Pušenjak
Miša Pušenjak

Zelo učinkovito biološko in biotično zatiranje je zatiranje z entomopatogenimi ogorčicami. Za zatiranje bramorja uporabljamo ogorčice Steinernema carpocapsae, ki se jih uporablja tudi za zatiranje talnih sovk, palmovega rilčkarja in ličink košeninarjev v travi.

Tudi te drobne, očem nevidne glistice poznamo samo kot škodljivce. Pa niso le to. Nekatere lahko delujejo proti škodljivcem. Pravilno imenujemo te nematode entomopatogene ogorčice s kratico EPkO.

V Sloveniji smo pred kratkim dobili nekaj pripravkov, kjer najdemo ta drobna bitja, ki jih lahko uporabimo proti trsnemu rilčkarju, nekaterim škodljivim muham (čebulna, kapusova), mrtvaški mušici, ličinkam košeninarjev, bramorjem in nekaterim drugim predvsem talnim škodljivcem okrasnih in sadnih rastlin. Ker gre za žive organizme že takrat, ko jih uporabljamo, je seveda ključno, da jih uporabljamo pravilno.

Za boj z bramorjem uporabimo vrsto Sterneinema carpocapsae.

Pripravke iz nematod lahko dobite samo po telefonskem naročilu ali po spletu, saj so to pripravki, ki ne smejo biti dolgo na toplem in jih samo zelo kratek čas hranimo v hladilniku, a ne pri zelo nizki temperaturi. Najbolje pa je, da jih uporabimo takoj, ko jih dobimo. To pomeni, da jih ne vozimo okoli v razbeljenih avtomobilih, jih dajemo v razgrete prostore in podobno. Žal jih tudi na zalogo ne moremo kupovati, saj so to živa bitja.

Uporabljamo jih z veliko količino vode. Najbolje je zalivati površine kar z zalivalkami, a je to za velike površine nekoliko težje izvedljivo. Entomopatogene ogorčice lahko nanašate tudi z nahrbtnimi škropilnicami. V tem primeru naj bo vaš korak počasnejši, predvsem pa jih usmerjajte na površino gredic, na zemljo, kot bi z njimi zalivali.

Tretiranje opravljamo izključno zvečer, vsaj pol ure po sončnem zahodu, ali v zelo oblačnem vremenu. Seveda jih uporabljamo takrat, ko je škodljivec zanje najbolj občutljiv. Zato si dobro in natančno preberite navodila, kar pa je tudi sicer nujno pri uporabi kateregakoli pripravka.

Za še večji učinek je zelo priporočljivo tretiranje ponoviti po dveh do treh tednih.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta