Kaj sadimo na grobove

Matic Sever Matic Sever
28.10.2018 03:57

Prvi november je pred vrati, večina za okrasitev izbere vsaj ikebano, lončno krizantemo ali se odloči za nasad rastlin v cvetlični posodi. Bolje, da ne čakate do zadnjega dne.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
S ciklamami res obarvamo le praznčni čas, a zamenjave za barvit cvet in pisan list ni, zato jih ne moremo spregledati.
Neznan

A ste med tistimi, ki se urejanja grobov lotevajo zadnji trenutek? Bolje bo, če pohitite. Izbira rastlin za okrasitev grobov ob dnevu spomina na mrtve je sicer po eni strani velika, po drugi pa, še posebej, če imamo bolj specifične želje, precej omejena. Splošen trend zadnjih let je vključevanje zelnatih trajnic, ki so bile včasih zelo redko sajene. Te imajo svoje prednosti in slabosti, zato jih večina še vedno kombinira z mačehami.

Mačehe

Poleg krizanteme je mačeha pri nas zagotovo cvetlica, ki jo najbolj povezujemo z grobovi. Velika prednost mačeh pred drugimi je ta, da nam en tip rastline (križanci vijolic) ponuja izredno široko paleto barv in velikosti cvetov. Dandanes se več zasajajo drobnocvetne mačehe, saj te na eni rastlini ponudijo več cvetov hkrati in jih tudi hitreje razvijejo, to pa pomeni bolj konstantno prisotnost barve. Pri velikocvetnih sortah se namreč zgodi, da ima mlada sadika naenkrat odprt le po en cvet, in če ta odcveti ali ga poškoduje deževje ali slana, ostane le nezanimivo zelenje.

Cvetlične posode, pretežno zasajene s trajnicami, barvno poživimo z mačeho.
Matic Sever
Male sadike krizantem v zasaditev prinesejo razkošje brav.
Matic Sever

Krizanteme

Krizanteme se uporabljajo kot manjše sadike v nasadih v cvetličnih posodah, še pogosteje pa kot velika cvetoča sadika oz. lončnica nadomesti ikebano. Tako kot mačehe tudi krizanteme ponujajo zelo širok spekter barv in še več oblik in velikosti cvetov oz. socvetij. Je pa njihova slabost ta, da cvetovi ne prenašajo pozebe, zato ob nizkih temperaturah obstaja nevarnost, da bodo praznik spomina na mrtve dočakale zelo klavrno. To tveganje pa v očeh marsikoga odtehta dejstvo, da v tem letnem času druge tako razkošno cvetoče rastline, ki je pogosto odeta v cvetje do te mere, da se listi sploh ne vidijo, pač ni.

iklame

Te gomoljne lepotice se ponašajo z vsemi rožnatimi odtenki, belo, rdečo in vijolično. Njihova prednost pred drugimi je kombinacija zelo barvitega učinka zaradi množice cvetov in zelo dekorativnega, različno močno pisanega listja. Na listih so namreč izrisani sivkasti vzorci, obstajajo tudi take sorte, ki imajo skoraj celo površino listov sivo oz., pogovorno, srebrno.
Slabost je njihova neprezimnost, pišem seveda o križancih perzijske ciklame. Kljub temu pa so v primerjavi s krizantemami bolj odporne proti blagi zmrzali, saj prenesejo nekaj stopinj pod ničlo.

Netreski so zimzeleni in priljubljeni za zasaditve grobov in cvetličnih posod.
Matic Sever

Okrasne trajnice

Izpostavimo njihovo največjo slabost: zelo malo cvetja in s tem najbolj živahnih barv. Zato so trajnice tiste, ki cenijo drugačno estetiko, ne le udarne mase barve klasičnih sezonskih lepotic. Njihova največja prednost je, da je na voljo kar nekaj zimzelenih in da prezimijo. To pa pomeni, da dobro sestavljena zasaditev lahko grob krasi od jeseni do konca pomladi, pravzaprav v določenih izborih oziroma kombinacijah tudi do naslednje jeseni.
Ker so pri njih torej v ospredju predvsem barviti listi, jih pogosto za več barve družimo z zgoraj navedenimi, spomladi pa neprezimne krizanteme in ciklame pač nadomestimo ali z mačehami ali spominčicami ali kasneje že s poletnimi sadikami enoletnic.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta