Skozi vhodna vrata prihaja v prostore vitalna energija

Ba. V.
22.10.2024 06:00

Najboljše prakse in nasveti za notranjo opremo prostorov, zunanjo ureditev ter ustvarjanje ambienta s svetlobo in barvami.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Notranja oblikovalka Nina Mei Gaiman meni, da se moramo pri opremljanju prostorov držati rdeče niti.
Pirnar

Pretekli konec tedna so v salonu podjetja Pirnar v Ljubljani v sklopu Dnevov navdiha in edinstvenih priložnosti gostili priznane slovenske strokovnjake s področij urejanja doma in ambienta. Obiskovalci, ki gradijo, prenavljajo ali opremljajo dom, so skozi kratke izobraževalne pogovore in predavanja spoznali najboljše prakse ter nasvete za notranjo opremo prostorov, zunanjo ureditev ter ustvarjanje ambienta s svetlobo in barvami.

Pri oblikovanju notranjih prostorov moramo izhajati iz sebe

Notranja arhitektka Nina Mei Gaiman iz biroja Prostornina je poudarila, da je pri oblikovanju notranjih bivalnih ali poslovnih prostorov pomembno, da si postavimo prava vprašanja ob pravem času in da vedno izhajamo iz sebe. "Trg je zasičen z različnimi slogi in verzijami, zato je težko slediti svojim vibracijam, te pa so ključne, če se želimo v svojem domu ali pisarni počutiti dobro. Zaželeno je tudi, da ob izboru svojega sloga sledimo rdeči niti, ki se prepleta skozi vse prostore. Tudi pri izbiri vhodnih vrat je z vidika notranjega dizajna koristno, da ga povežemo z izbranim slogom," je poudarila.

Vrt načrtujemo brezčasno, saj bo najlepši šele čez 15 let

Krajinski arhitekt Mitja Škrjanec pravi, da v vrtu zasadimo drevo z zavedanjem, da se bodo v njegovi senci hladili šele naši otroci ali vnuki. Vrt načrtujemo brezčasno in ne v trenutnih modnih trendih, saj bo najlepši šele čez 10 ali 15 let, ko bodo te zamenjali drugi. Najlaže pa v vrt umestimo posamezne trendovske elemente, ki jih zlahka zamenjamo. "Idealno je, da se krajinski arhitekt vključi že v načrtovanje gradnje skupaj z arhitektom, saj načrtujemo vrtove iz prostora, kot dialog med hišo in njeno zunanjostjo. Če je arhitektura hiše izčiščena, minimalistična, lahko z vrtom ustvarimo kontrastno podobo, pri tem pa nam vhodna vrata služijo kot navdih za umestitev določenih rastlin oziroma elementov, ki poudarjajo videz celotnega vhoda," pravi Škrjanec.

Vhodna vrata razkrivajo, kdo smo in kaj skrivamo

"Živimo v času, ko vsi arhitekturni slogi in trendi sobivajo med sabo. Od minimalizma, ki kot trend vztraja že kar nekaj časa, arhitekture, ki se naslanja na različne historične sloge, do sonaravne gradnje, ki poudarja naš odnos do narave," pravi Matevž Granda, arhitekt in urednik revije Outsider. Tudi prenova je pomemben trend v arhitekturi, saj obstoječa stavba, če ima dobro arhitekturno osnovo, predstavlja velik potencial, da spoji moderno in staro. Takrat je pomembno, da arhitekt naredi korak nazaj in skuša ohraniti brezčasne elemente starogradnje, a jo nadgradi v sodoben čas. Pri vhodnih vratih so pri izbiri najpomembnejši vidiki varnost, trpežnost, zagotavljanje udobja in estetika. S trajnostnega vidika pa je pri vhodnih vratih glavni motiv, da imajo čim daljšo življenjsko dobo. "Če bo nekdo čez 200 let pri prenovi naletel na Pirnarjeva vrata, jih morate oblikovati in izdelati tako, da bo arhitekt novim lastnikom rekel: ta vrata želim ohraniti," je svojo predstavitev strnil Granda.

Bivalni prostori naj bodo premišljeno osvetljeni

Doc. dr. Matej Bernard Kobav, strokovnjak za razsvetljavo na Fakulteti za elektrotehniko v Ljubljani in strasten tabornik, pravi, da ima svetloba veliko večji pomen, kot se zavedamo. Ne omogoča le, da lahko beremo, pišemo, se orientiramo, igra tudi pomembno vlogo pri proizvodnji in izločanju hormonov v telesu. "Zelo pomembno je, kako je osvetljen posamezen bivalni prostor, saj vpliva na naše počutje. Umetna svetloba v prostoru nas mora podpirati v ritmih v dnevu, v tem, kar počnemo v določenem prostoru itd. Najpomembnejše pa je, da v svoj dom vnesemo čim več naravne svetlobe oz. po t. i. principu 'Daylight Harvesting' uporabljamo dnevno svetlobo za nadomestitev količine električne razsvetljave, ki je potrebna za ustrezno osvetlitev prostora, da bi zmanjšali porabo energije."

Zelo pomembno je, kako je osvetljen posamezen prostor.
Pirnar

Skozi vhodna vrata prihaja v hišo vitalna energija

"V barvah je moč, ki je ne znamo popolnoma izkoristiti," je v predavanju poudarila notranja oblikovalka in kulturna antropologinja Branka Urbanija. Vsak bivalni prostor zahteva pravilno izbiro barve, saj te oddajajo energijo, ki nas mora pri bivanju v prostorih aktivno podpirati. Vhodna vrata predstavljajo fokus hiše, od koder prihaja vitalna energija v prostore, zato je pravilen izbor zelo pomemben, če si želimo, da v naš dom vstopijo obilje, harmonija in sreča.

Delavnice izdelave dekorativnih venčkov in digitalne izkušnje s prenovo in gradnjo

Metka Sporiš, butična dizajnerka s cvetjem iz Sanjskega šopka, je v živahni delavnici vodila udeležence skozi vse korake izdelave jesenskih dekorativnih venčkov, ki so si jih ustvarili za svoja vhodna vrata. Ustvarjalki digitalnih vsebin Vita Starman in Vanesa Rola pa sta skozi lastni izkušnji s prenovo in novogradnjo udeležence opremili s koristnimi nasveti. Povedali sta, na kaj vse moramo biti pozorni pri opremljanju doma in še posebej pri izbiri vhodnih vrat, kako sta se lotili tako zahtevnega opravila in na kakšne izzive sta pri tem naleteli.

Vhodna vrata predstavljajo fokus hiše.
Pirnar

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta