Pravičnejša družba se gradi na enakosti spolov in vključevanju

Oglasno sporočilo Oglasno sporočilo
22.10.2024 12:35

Enakost spolov in vključevanje v poslovnem svetu postajata vse pomembnejša dejavnika pri ustvarjanju pozitivnih sprememb znotraj družbe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Rahela Sakoman Brala, vodja kadrov v Schneider Electricu
Arhiv Naročnika

To načelo ne postavlja le novih standardov, temveč spodbuja organizacije, da postanejo zgled vključevanja. Spodbujanje enakosti in vključevanja danes ni zgolj prazna fraza, temveč pomemben korak k pravičnejši in uspešnejši družbi.

Schneider Electric, vodilno podjetje na področju digitalne preobrazbe upravljanja z energijo in avtomatizacijo, prepoznava pomen spolne vključujočnosti in enakosti kot osnovnih elementov uspešnega poslovanja. Pet ključnih elementov v programu IMPACT tvori jedro korporativne kulture: vključevanje, strokovnost, namen, dejanje, radovednost in timsko delo. S temi vrednotami Schneider Electric zagotavlja uspeh na trgu in ustvarja delovno okolje, ki privablja in ohranja najboljše talente.

Podpora ženskam skozi mentorski program

Rahela Sakoman Brala, vodja kadrov v Schneider Electricu, te vrednote spodbuja znotraj organizacije. Po njenih besedah vključujoče delovno okolje ni samo moralna obveznost, temveč tudi strateška prednost. »Raznolika delovna sila omogoča boljše sprejemanje odločitev, povečuje zadovoljstvo zaposlenih in prispeva k boljšim poslovnim rezultatom. Naše izhodišče je, da se funkcionalne organizacijske kulture ne zgodijo po naključju. Zaupanje in zanesljivost sta ključ do vsega, kar počnemo,« poudarja Sakoman Brala.

Schneider Electric je uvedel vrsto pobud za ustvarjanje organizacijske kulture, ki prepoznava pomen vsakodnevnih dejavnosti in njihov vpliv na poslovne dejavnosti organizacije. Ena od pobud je mentorski program za ženske, ki ženskam nudi podporo pri razvoju njihovih karier in jih pripravlja za vodstvene položaje. Poleg tega je podjetje uvedlo prilagodljive delovne pogoje in politike, ki omogočajo boljše ravnotežje med poslovnim in zasebnim življenjem, kar je še posebej v pomoč zaposlenim ženskam z družinskimi obveznostmi. »Naš cilj je ustvariti delovno okolje, v katerem se vsakdo počuti cenjenega in kjer imajo vsi enake priložnosti za napredovanje,« poudarja Sakoman Brala. Njihov pristop k vključevanju žensk so prepoznali tudi drugi, kar jim je prineslo nagrado v kategoriji WOMEN EQUALITY OF THE YEAR.

»Želimo biti glas vseh deležnikov, ki prebijajo led in rušijo stereotipe, spodbujajo ustvarjalnost ter nas izzivajo, da odpremo svoj pogled novim možnostim in se trudimo še bolj na različnih področjih poslovnega in zasebnega življenja. Schneider Electric je imel na začetku izzive, saj so se inženirska delovna mesta smatrala za moška, zato je bil postopek iskanja žensk z določeno strokovnostjo v naši industriji velik podvig. Tudi ko smo na široko odprli vrata in zagovarjali večji delež žensk na vodilnih položajih, smo morali spremeniti začetne nastavitve in miselnost ter posodobiti način zaposlovanja. Danes smo lahko ponosni na razmerje med ženskami in moškimi, še bolj pa na dejstvo, da je to razmerje enakovredno tudi na vodstvenih položajih,« poudarja Sakoman Brala.

»Korporativne kulture, ki služijo kot pozitiven zgled, se ne zgodijo po naključju. Gradijo se s premišljeno zasnovo in stalno skrbjo. Naše vrednote IMPACT nas usmerjajo v vsakodnevnih dejavnostih, s spodbujanjem vključevanja skozi sprejemanje različnih perspektiv, ustvarjalnosti in radovednosti, razvijanja kompetenc zaposlenih, aktivnega načina razmišljanja, ki spodbuja inovacije z namenom, in poudarjanjem timskega dela. Ustvarili smo organizacijsko kulturo, ki omogoča poslovni uspeh, vendar kar je še pomembneje, spodbuja pozitivne spremembe v družbi in jo naredi pravičnejšo ter bolj trajnostno za vse,« zaključuje Sakoman Brala.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.