Na Hrvaškem cene zelja poletele v nebo. Je podobna situacija tudi pri nas? Tako odgovarjajo trgovci ...

Asja Lednik Štrukelj Asja Lednik Štrukelj
22.10.2024 12:00

"Zagotovo je pridelka manj za okoli 40 ali pa celo 50 odstotkov. To bo manjši izplen in posledično manj denarja za našo kmetijo," je povedal Marko Munda.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Začela se je sezona zelja, na Hrvaškem so letos zaradi suše cene te zelenjave že poletele v nebo. Po podatkih tamkajšnjega ministrstva za kmetijstvo je povprečna cena za kilogram zelja na hrvaških tržnicah dva evra. Pred enim letom je bila cena za 20 odstotkov nižja, pred tremi leti pa je bilo za isto ceno mogoče dobiti dva kilograma.

Tudi naši kmetje poročajo o manjšem pridelku, a pretiranega dviga cen ni zaznati. Na zelenjadarski kmetiji Munda iz Juršincev denimo opažajo izpad pridelka zelja zaradi suše, vendar še ne morejo podati končnih številk, saj vsega še niso pobrali. "Zagotovo pa je pridelka manj za okoli 40 ali pa celo 50 odstotkov. To bo manjši izplen in posledično manj denarja za našo kmetijo," je povedal Marko Munda. To sezono so zelje sadili na 50 arih. Kljub slabši letini pa nadaljuje, da cene ostajajo enake. "Naša cena je 80 centov za kilogram svežega zelja. Večino sicer prodamo doma na kmetiji, nekaj pa prodamo tudi v šole in zadrugo."

Prehranski nasveti Marije Merljak: Skrivnost svežega in kislega zelja, ki smo ga desetletja imeli za hrano revežev

Po odgovore smo se obrnili tudi na trgovce. V Eurospinu zagotavljajo, da kljub 10 odstotkov višji nabavni ceni cene niso dvigali in ostaja enaka kot lani, tudi novih podražitev ne načrtujejo. Od kod prihaja zelje, ki ga najdemo na njihovih policah, je odvisno predvsem od letnega časa, načeloma pa ga dobivajo s Hrvaške, Slovenije, Poljske in Nizozemske.

V Sparu povedo, da so zavezani podpiranju slovenskih pridelovalcev, zato trenutno na njihovih policah kupci najdejo izključno zelje iz lokalnega okolja. Cene ostajajo na ravni lanskega leta.

Podražitve: Dogaja se draginja, kot ji še nismo bili priča

Iz Tuša so za Večer sporočili, da so cene zelja na nabavnem trgu primerljive z lanskimi, vse sveže in kislo zelje v njihovi ponudbi pa je slovenskega porekla. Tudi v Hoferju trenutno povišanja cen zelja ni zaznati, cena pa je v primerjavi z lanskim letom celo nižja, povedo. Na voljo je le slovensko zelje, in sicer navadno, ploščato ter občasno tudi koničasto. S kmetijami se za količino odkupa vedno dogovorijo že leto vnaprej.

V Lidlovih trgovinah je na voljo zelje slovenskega porekla. "V primerjavi z lani tako pri zelju kot pri drugih pridelkih na Lidlovi tržnici trenutno še ne zaznavamo podražitev, je pa cena venomer odvisna od tržnih razmer, ki pa se lahko v teh dinamičnih časih hitro spremeni," sporočajo. Tudi v Mercatorju do podražitve kislega ali svežega zelja ni prišlo. "Zelje na naših policah je v večini slovenskega porekla, dokup pa se izjava zgolj v primeru, če na slovenskem trgu ni dovolj količin," dodajajo.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta