Vstopajo severnokorejski vojaki z novembrom v vojno v Ukrajini? "To je nevaren in zaskrbljujoč razvoj dogodkov"

Va
22.10.2024 12:18

"Tudi če Rusija ustavi napredovanje in preide v obrambo, ukrajinska stran nima dovolj sredstev za osvoboditev ozemlja do meja iz leta 2022, kaj šele iz leta 1991."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ruske sile nadaljujejo svoj počasni marš proti mestu Kurahovo v ukrajinski regiji Doneck, potem ko je zavzetje razrušene Maksimilijanivke Ruse v enem najbolj krvavih dni od začetka vojne stalo morda več sto vojakov. Ukrajinski generalštab je v nedeljo poročal o več kot 1700 ruskih žrtvah; ubitih, ranjenih ali ujetih, je objavil Forbes.

Rusi zmagujejo, ko gre za osvajanje terena, obenem pa izgubljajo veliko več vojakov kot so jih sposobni mobilizirati. Ruska vojska potrebuje sveže sile, zato se je Moskva dogovorila za sodelovanje s Pjongjangom.      

Vojna na izčrpavanje

Izgublja Ukrajina vojno na izčrpavanje? Analitična skupina Frontelligence Insight ocenjuje, da Kijev ne novači dovolj vojakov in ne proizvaja dovolj nove opreme. Ukrajinske oborožene sile imajo velike težave z rekrutiranjem več kot 20.000 novih vojakov na mesec v času, ko izgubljajo - 20.000 vojakov na mesec. "Tudi če Rusija ustavi napredovanje in preide v obrambo, nimajo dovolj sredstev za osvoboditev ozemlja do meja iz leta 2022, kaj šele iz leta 1991."

Pod stresom pa so tudi Rusi. Kremelj rekrutira približno 30.000 svežih vojakov na mesec in jih prav toliko izgubi. V obupu, da bi se izognil izjemno nepriljubljenemu novemu krogu novačenja, se je režim ruskega predsednika Vladimirja Putina pogajal s severnokorejskim diktatorjem Kim Jong Unom, da bi se na tisoče severnokorejskih vojakov pridružilo vojni na ruski strani. Problem bi se okrepil, če bi številke mobiliziranih ukrajinskih vojakov še naprej padale, Rusiji pa bi uspelo ohraniti svojo mesečno stopnjo, vključno z morebitno pomočjo v vojaštvu iz Severne Koreje. 

Prehaja spopad v novo fazo?

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je Pjongjang obtožil, da pripravlja 10.000 vojakov za pomoč Rusiji, ukrajinski veleposlanik pri Združenih narodih pa je v Varnostnem svetu povedal, da naj bi bile severnokorejske enote pripravljene na vojno v Ukrajini do 1. novembra. 

Južnokorejska obveščevalna agencija je prejšnji teden sporočila, da je Severna Koreja celo že poslala 1500 pripadnikov posebnih enot v vzhodno Rusijo, da se aklimatizirajo in opravijo urjenje. 

Če Severna Koreja pošlje svoje vojake v Ukrajino, bi bil to nevaren in zaskrbljujoč razvoj dogodkov, so se v ponedeljek odzvale Združene države Amerike.  

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta