Brez česna mi živeti ni, srce mi moje to veli

NR
27.02.2022 04:45

Česen pogosto uporabimo pri kuhanju, v zgodovini pa so ga uporabljali tudi za preprečevanje in zdravljenje mnogih bolezenskih stanj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Surovi je menda najboljši.
Profimedia

Zapisi kažejo, da je bil česen v uporabi že v času, ko so bile zgrajene piramide v Gizi, torej pred približno pet tisoč leti. Richard S. Rivlin je v Journal of Nutrition zapisal, da je starogrški zdravnik Hipokrat (približno 460-370 pr. n. št.), danes znan kot oče zahodne medicine, predpisoval česen za mnoga stanja in bolezni. Hipokrat je spodbujal uporabo česna za zdravljenje dihalnih težav, parazitov, slabe prebave in utrujenosti. Prvi olimpijski športniki v stari Grčiji so pred tekmovanjem dobili česen, kar je verjetno najzgodnejši primer tovrstnega izboljšanja športne uspešnosti.

Iz starega Egipta se je česen razširil v napredne starodavne civilizacije, ki so živele v dolini reke Ind (današnji Pakistan in zahodna Indija). Od tam je prodrl na Kitajsko. Ljudje v starodavni Indiji so cenili terapevtske učinke česna in mislili, da je afrodiziak. Višji sloji so se izogibali česnu, ker so prezirali njegov močni vonj, medtem ko menihi, vdove, mladostniki in tisti, ki so dali zaobljubo ali se postili, niso smeli jesti česna zaradi njegovih "poživitvenih" učinkov.

Na Bližnjem vzhodu, v vzhodni Aziji in Nepalu so česen uporabljali za zdravljenje bronhitisa, hipertenzije (visok krvni tlak), tuberkuloze (tuberkuloze), bolezni jeter, griže, napenjanja, kolik, črevesnih zajedavcev, revme, sladkorne bolezni in vročine. Francozi, Španci in Portugalci so prinesli česen v novi svet.

Česen se danes pogosto uporablja pri težavah s krvnim obtokom in srcem, vključno z aterosklerozo (otrdelost arterij), visokim holesterolom, srčnim infarktom, koronarno srčno boleznijo in hipertenzijo. Česen danes nekateri ljudje uporabljajo tudi za preprečevanje pljučnega raka, raka na prostati, raka dojke, želodca, danke in debelega črevesa. Toda le nekatere od teh uporab so podprte z znanstvenimi raziskavami. Študija, objavljena v reviji Food and Chemical Toxicology, je denimo opozorila, da kratkotrajno segrevanje česna zmanjša protivnetne učinke izvlečkov iz surovega česna, kar je lahko slaba novica za ljudi, ki ne marajo okusa in/ali vonja svežega česna. Objavljamo nekaj znanstvenih študij iz strokovnih recenziranih akademskih revij o terapevtskih koristih česna, ki jih povzemamo po Medical News Today.

Česen in pljučni rak

Ljudje, ki so sedem let jedli surov česen vsaj dvakrat na teden, so imeli za 44 odstotkov manjše tveganje za pojav pljučnega raka, je pokazala študija v provinci Jiangsu na Kitajskem. Raziskovalci, ki so objavili svojo študijo v reviji Cancer Prevention Research, so intervjuvali 1424 bolnikov s pljučnim rakom in 4543 zdravih ljudi. Spraševali so jih o njihovi prehrani in življenjskem slogu, vključno z vprašanji o kajenju in o tem, kako pogosto so jedli česen. Avtorji študije so zapisali: "Povezava med uživanjem surovega česna in pljučnim rakom je bila opažena, kar kaže, da bi česen lahko potencialno služil kot preventivno sredstvo za razvoj pljučnega raka."

Rak na možganih

Organsko-žveplove spojine, ki jih najdemo v česnu, so označili kot učinkovite pri uničevanju celic v glioblastomih, smrtonosnih možganskih tumorjih. Znanstveniki z Medicinske univerze Južne Karoline so v reviji Cancer poročali, da so pri treh čistih organsko-žveplovih spojinah iz česna dokazali učinkovitost pri uničenju možganskih rakavih celic, pri tem pa je bila najučinkovitejša spojina DATS. Soavtor študije dr. Ray Swapan je pojasnil: "Ta raziskava poudarja moč rastlinskih spojin kot naravnega zdravila za nadzor maligne rasti tumorskih celic v človeških možganih. Pred uporabo te terapevtske strategije pri bolnikih z možganskim tumorjem pa je potrebnih več študij na živalskih modelih možganskih tumorjev."

Pri obrabi kolka

Ženske, ki uživajo veliko vrst zelenjave, med njimi česen, por, šalotko in čebulo, in so imele nižje ravni osteoartritisa, so poročali angleški raziskovalci iz King's College London in University of East Anglia in raziskavo objavili v reviji BMC Musculoskeletal Disorders. Avtorji študije so povedali, da njihove ugotovitve niso samo potrdile vpliva prehrane na osteoartritis, ampak pokazale tudi potencial za uporabo spojin v česnu za zdravljenje osteoartritisa.

Dolgoročna študija, v katero je bilo vključenih več kot tisoč zdravih dvojčic, je pokazala, da so imele tiste, katerih prehranjevalne navade so vključevale veliko sadja in zelenjave, zlasti česen in čebulo, manj znakov zgodnjega osteoartritisa v kolčnem sklepu.

Potencialno močan antibiotik

Dialil sulfid, spojina v česnu, je bila stokrat učinkovitejša od dveh priljubljenih antibiotikov v boju proti bakteriji Campylobacter, je pokazala študija, objavljena v Journal of Antimicrobial Chemotherapy. Bakterija campylobacter je eden najpogostejših povzročiteljev črevesnih okužb.

Zaščita srca

Dialil trisulfid, sestavina česnovega olja, pomaga zaščititi srce med operacijo srca in po srčnem napadu, so ugotovili raziskovalci na medicinski fakulteti univerze Emory. Prav tako verjamejo, da bi se lahko dialil trisulfid uporabljal za zdravljenje srčnega popuščanja. Dokazano je, da vodikov sulfid ščiti srce pred poškodbami, vendar pa je ta spojina zelo hlapna in jo je težko uporabiti za terapijo. Znanstveniki so se zato odločili, da se osredotočijo na dialil trisulfid, komponento česnovega olja. V poskusih z laboratorijskimi mišmi je ekipa ugotovila, da so imele miši, ki so prejele dialil trisulfid, po srčnem napadu za 61 odstotkov manj poškodb srca v primerjavi z nezdravljenimi mišmi. V drugi študiji, objavljeni v Journal of Agricultural and Food Chemistry, so znanstveniki ugotovili, da lahko česnovo olje pomaga zaščititi bolnike s sladkorno boleznijo pred kardiomiopatijo, ki je eden glavnih vzrokov za smrt pri bolnikih s sladkorno boleznijo. Kardiomiopatija je kronična bolezen srčne mišice, ki je nenormalno zadebeljena, povečana in/ali otrdela.

Česen se danes pogosto uporablja pri težavah s krvnim obtokom in srcem.
Profimedia

Visoka holesterol in krvni tlak

Raziskovalci z univerze v Ankari so raziskali učinke izvlečka česna na profil lipidov (maščob) pri bolnikih z visokim holesterolom. Njihova študija je bila objavljena v Journal of Nutritional Biochemistry. V študiji je sodelovalo 23 prostovoljcev, vsi z visokim holesterolom, 13 pa jih je imelo tudi visok krvni tlak. Prehranski dodatki z izvlečkom česna so znižali visok holesterol in krvni tlak pri bolnikih s hipertenzijo. Znanstveniki so dodali, da je bila njihova študija opravljena na majhnem številu ljudi in jo je treba nadgraditi.

Rak na prostati

Zdravniki na oddelku za urologijo kitajsko-japonske bolnišnice v Pekingu so izvedli študijo, v kateri so ocenili razmerje med uživanjem zelenjave iz celotne družine alium, in tveganjem za raka na prostati. Zbrali in analizirali so objavljene študije do maja 2013 in poročali o svojih ugotovitvah v reviji Asian Pacific Journal of Cancer Prevention: "Zelenjava, zlasti vnos česna, je povezana z zmanjšanim tveganjem za raka na prostati." Ekipa znanstvenikov je dodala, da bi bilo treba izvesti nadaljnje dobro zasnovane prospektivne študije, da bi potrdili njihove ugotovitve.

Česen in prehlad

Skupina raziskovalcev iz St. Joseph Family Medicine Residency v Indiani je izvedla študijo z naslovom Zdravljenje prehlada pri otrocih in odraslih, objavljeno v American Family Physician. Poročali so, da profilaktična uporaba česna lahko zmanjša pogostost prehladov pri odraslih, vendar ne vpliva na trajanje simptomov. Profilaktična uporaba pomeni redno uporabo za preprečevanje bolezni. Čeprav nekatere raziskave kažejo, da ima surovi česen največ koristi, so druge študije preučevale vpliv zelenjave iz celotne družine alium, tako surove kot kuhane, in odkrile njihove koristi. Zato lahko uživate česen na različne načine, da izkoristite vse njegove prednosti, sklene Medical News Today. 

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta