Pripravljanje jedi in napitkov, ki spodbujajo spolno moč, je staro kot človeštvo. Ali veste, katera živila pomagajo krepiti libido?

Jasna Marin Jasna Marin
04.01.2022 04:00

Skozi zgodovino se je izkazalo, da je precej rastlin, ki pozitivno vplivajo na zdravje žlez in reproduktivnih organov ter spodbujajo spolno moč. Najbrž imate katero od petih živil tudi v domači shrambi.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

Čebula

Kmetje so nekoč surovo čebulo odnesli s seboj v malhi, skupaj s kruhom in kakšno klobaso, ko so jih na njivi čakala težka dela. Znano je, da čisti kri, pospeši potenje in deluje kot diuretik. Čebula daje moč tudi športnikom, da so hitrejši in bolj eksplozivni, prav zato čebuli pripisujejo tudi afrodizijski učinek.

Shutterstock

Česen

Slavni zeliščar Maurice Messegue je med raziskovanjem skrivnosti vitalnosti ugotovil, da se imajo številni v ljubezni uspešni moški za svojo moč zahvaliti česnu, tako v prehrani kot tudi strokom česna, ki so si jih natirali v hrbtenico. Česen vsebuje alicin, ki pospeši pretok krvi v spolne organe. Tudi Henrik IV., ki je bil znan kot velik osvajalec ženskih src, naj bi bil vselej ob velikih priložnostih požvečil strok česna in ga zalil s požirkom armanjaka.


Šetraj

Šetraj je začimba, ki krepi spolno moč tako pri njem kot pri njej. Zato naj bi žena, ki je zaskrbljena zaradi moževe ravnodušnosti, s to začimbo potresla jedi, preden jih postreže. Šetraj se zlasti poda k divjačini, mesu z žara, stročnicam. Prevretek iz pesti šetraja in grškega sena, ki ga kuhate deset minut v litru vode, naj bi ob natiranju v hrbtenico pomagal, da se spolna moč kmalu znova prebudi.

Shutterstock

Bučnice

Bučna semena imajo precej cinka, ki je nujen za proizvodnjo testosterona. Semena so zato lahko nadvse učinkovita pri dvigovanju libida, tako pri moških kot pri ženskah. Pravzaprav naj bi bučna semena tudi preprečevala težave s prostato. Zato ne pozabite solato čim večkrat začiniti z bučnim oljem, vseskozi pa naj bo na mizi kakšna skodelica, napolnjena z bučnimi semeni.

Shutterstock

Drobnocvetni vrbovec

Starejši moški se pogosto srečujejo s težavami zaradi povečane prostate. Preventivno in tudi kurativno pomaga pitje čaja ali tinkture iz drobnocvetnega vrbovca (Epilobium parviflorum). Zeliščarica Marija Treben je priporočala eno zvrhano čajno žličko zelišča na četrt litra vode. Zelišče samo poparimo in pustimo namakati kratek čas. Gospodje naj nekaj tednov brez prekinitve pijejo tak čaj zjutraj na tešče in zvečer, pol ure pred večerjo.

Shutterstock

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta