Veste, kaj jeste? Ko si privoščite česen, vnesete v telo snovi, ki močno vplivajo na zdravje

Bonbon Bonbon
25.01.2022 06:00

Česen in pripravki iz njega sodijo med najširše uporabljene zdravilne rastline. Čebulica vsebuje nedišečo spojino aliin, žveplov derivat aminokisline cisteina, ki je skladiščena ločeno. Reakcija steče približno v devetih sekundah. Nastane spojina alicin, ki jo dobro poznamo po značilnem vonju, dokazali pa so tudi njeno protibakterijsko in protihiperlipemično delovanje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Alicin razpada na številne žveplove spojine z močnim vonjem, ki jih po obroku s česnom lahko zaznamo tudi v izdihanem zraku (izloča se tudi z znojem). Med dokazanimi učinki spojine v času je protitrombotično delovanje ali preprečevanje zlepljenja krvnih ploščic in nastajanja krvnih strdkov, za kar so odgovorne spojine, ki nastanejo iz aliina.

Izvlečki iz česna imajo najbolj pomembno vlogo pri preprečevanju ateroskleroze. S študijami na živalih in tudi kliničnimi študijami na ljudeh so dokazali, da redno uživanje svežega česna ali izvlečkov z določeno količino alicina lahko zmanjša vrednost holesterola in lipidov (maščob) v krvi in tako zmanjša tveganje ateroskleroze. Izsledki študij so se sicer razlikovali, a prav vsi so pri skupini bolnikov, ki je uživala česnove pripravke, dokazali statistično pomembno zmanjšanje vrednosti lipidov in holesterola v primerjavi s kontrolno skupino, ki je uživala placebo (pripravek brez učinkov).

Zdravilni učinki česna:

- blago zmanjšuje povečano vsebnost holesterola v krvi,

- blago zmanjšuje zvišan krvni tlak,

- preprečuje zlepljanje krvnih ploščic (trombocitov) in upočasnjuje strjevanje krvi,

- ugodno vpliva na preprečevanje raka na prebavilih,

- učinkuje kot antioksidant (preprečuje poškodbe celic zaradi prostih radikalov, kar je pomembno tudi za preprečevanje bolezni srca in ožilja ter raka),

- učinkuje protimikrobno (naravni antibiotik).

Mnenja posameznih raziskovalnih skupin se glede odmerka alicina, ki je potreben za delovanje, razlikujejo. Na osnovi raziskav v zadnjih desetih letih so priporočeni naslednji odmerki: dnevni odmerek suhega česnovega prahu naj bi bil med 600 in 900 miligrami, nemška komisija E pa priporoča dnevni odmerek štirih gramov sveže česnove čebulice (približno en strok na dan). Po drugih podatkih zadošča že gram in pol, seveda pa je količina odvisna od vsebnosti alicina.

Shutterstock

Učinkovitost komercialnih pripravkov iz česna je odvisna tudi od načina priprave (lahko ga pripravijo kot prah ali kot izvleček). V oljnih izvlečkih so spojine, imenovane vinilditi, ki nastanejo iz aliina. Ker želodčna kislina uniči encim alinazo in aktiven alicin ne more nastati, so taki pripravki učinkoviti le v zdravilni obliki, ki je zaščitena pred delovanjem želodčnega soka in ki razpade šele v tankem črevesu.

V Sloveniji so pripravki, registrirani kot zdravilo brez recepta, preverjeni glede na varnost, kakovost in učinkovitost. Redno uživanje česna v odmerkih do štiri grame na dan naj ne bi imelo stranskih učinkov. Opozoriti je treba le bolnike, ki uživajo zdravilo proti strjevanju krvi (antikoagulante), saj se čas strjevanja krvi lahko podaljša (česen naravno "redči kri"). Občutljivi ljudje lahko imajo težave z zgago (ne pri izdelkih, ki se sproščajo v tankem črevesu) in možne so tudi alergijske reakcije. Česen po novejših znanstvenih izsledkih potrjuje svojo zdravilno moč, zato je prav, da izrabimo bogastva, ki nam jih s to preprosto rastlino daruje narava. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta