Bakterije ne marajo ostrega in pekočega, poskusite z gorčico

Patricija Šenekar
12.12.2021 04:45

Uporaba gorčičnih semen ni omejena zgolj na kulinariko, imajo tudi močan terapevtski učinek - predvsem pospešujejo prebavo, tek in prekrvitev.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Uživanje črne in bele ogrščice priporočajo pri prebavnih motnjah. Foto: Profimedia

Profimedia

Črna in bela ogrščica - gorčica (Brassica sp.) je rumeno cvetoča enoletnica iz družine križnic. V naravi jo najdemo po prodiščih, ob rečnih bregovih, sicer pa jo sejemo kot kulturno rastlino za pridobivanje plodov. Zreli plodovi črno rjave ali bele barve so ostrega vonja in pekoče ostrega okusa. Zdravilne snovi in učinkovine v njej so predvsem velik odstotek gorčičnega olja, eterična olja, gorčični glikozidi, sluzi itd.

Nekatere vrste gorčice so poznali že v starem veku. Danes so v uporabi predvsem bela (bolj blaga), črna in rjava gorčična semena, ki pa so ostrejšega okusa. Uporaba gorčičnih semen ni omejena zgolj na kulinariko, imajo tudi močan terapevtski učinek - predvsem pospešujejo prebavo, tek in prekrvitev. Nekaj zdrobljenih semen pred obrokom bo pospešilo izločanje prebavnih sokov in spodbudilo apetit. Deluje antibakterijsko. Še posebno se priporoča pri prebavnih motnjah, ki jih povzroča slaba prekrvitev sluznic prebavil. Gorčično olje se izloča skozi ledvice in pospešuje izločanje seča.

Uporabimo jo na koži

Zmleta semena lahko uporabimo tudi na koži, močno pospešujejo prekrvitev in ogrevajo tkivo. Kot pasto jo nanašamo na predele vnetih sklepov, živcev (išias, nevritis). Ker prodre globoko skozi kožo, lahko naredimo obloge na predelu pljuč pri pljučnicah, bronhitisu, ob težavah z dihanjem, pri oslovskem kašlju, blaži vnetja rebrne mrene in pretegnjene mišice. Obloge pomagajo tudi pri vnetju žolčnika, ledvic, pri angini pektoris, napenjanju v želodcu, akutnih vnetjih sklepov … Gorčična pasta hitro blaži krče in bolečine.

Z dodatkom gorčice lahko izboljšamo okus nekaterim jedem, predvsem jo dodajamo k vloženi zelenjavi, na primer pesi, kumaricam, papriki, pripravljamo pa seveda tudi namizne gorčice.

Semena lahko dodamo juham, dušenim jedem, omakam za perutnino, pečenkam, majonezam, solatnim prelivom, ribam … Lahko jih tudi kalimo in tako dobimo svežo in sočno solatno začimbo. Najbolj izrazit okus ohrani, kadar je pred uporabo ne kuhamo. Obstaja veliko različnih gorčičnih omak, delimo jih med bolj blage in ostre. Razliko med njimi določajo semena, ki jim dodajajo kis, sol, sladkor in razne začimbe.

Brassica sp. Foto: Profimedia

Profimedia

Prevelike zaužite količine gorčice lahko povzročijo vzdraženost ledvic, motnje pri izločanju urina, vnetje želodca in črevesja, pri ženskah lahko pride do motenj pri menstruaciji in vnetja jajčnikov.

Priprava gorčične paste za obloge

V kavnem mlinčku sveže zmeljemo gorčična semena. Po malem dodajamo mlačno vodo (ne sme preseči 40 °C), da dobimo gladko pasto. Debelo plast paste damo na rahlo navlaženo krpo in položimo na prizadeta mesta, da jih pokrije. Oblogo pustimo tako dolgo, da nas začne močno peči. Ko odstranimo obliž, je koža rdeča, občutljiva in lahko tudi natekla. Da jo osušimo, jo posipamo z riževo moko in obvežemo.

Obstaja pa tudi divja gorčica. ​Foto: Profimedia

Profimedia

Obliže polagamo na hrbet pri angini pektoris, pri glavobolu na tilnik, pri išiasu po celotni površini stegna do zadnjice, pri zaprtju okoli popka ipd.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta