Bela hiša: Rusiji ni uspelo spodkopati volitev in referenduma v Moldaviji

STA, A.L.
21.10.2024 20:33

Rusiji ni uspelo spodkopati nedeljskega glasovanja na predsedniških volitvah v Moldaviji, kot tudi ne sočasnega glasovanja na referendumu o približevanju države EU, je danes sporočila Bela hiša.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Opazovalci Ovse so medtem ocenili, da sta bili glasovanji sicer dobro organizirani, a so kljub temu opozorili na določene pomanjkljivosti.

"Rusiji ni uspelo - kot kažejo rezultati, je moldavska demokracija močna," je dejal tiskovni predstavnik ameriškega Sveta za nacionalno varnost John Kirby, potem ko so Moldavci z izjemno majhno večino (okoli 50,4 odstotka) podprli približevanje EU oz. vpis članstva v EU kot strateškega cilja v ustavo.

Po besedah Kirbyja si je Moskva aktivno prizadevala spodkopati moldavske predsedniške volitve in evropsko integracijo nekdanje sovjetske republike. Dodal je še, da se lahko upravičeno pričakuje, da bo poskušala vplivati tudi na drugi krog volitev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zabeležili določene pomanjkljivosti

Pred tem so v Bruslju ocenili, da sta bili nedeljski glasovanji v Moldaviji tarča ruskega vmešavanja in ustrahovanja brez primere. Tuje vmešavanje je za tesen rezultat na referendumu okrivila tudi aktualna moldavska predsednica Maia Sandu.

Opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) so medtem v prvih ugotovitvah o volitvah in referendumu izpostavili, da sta bili glasovanji dobro organizirani in svobodni kljub resnim poskusom spodkopavanje njune integritete, je razvidno s spletne strani Ovse.

Kljub temu pa so zabeležili določene pomanjkljivosti. Med drugim so opozorili, da je bilo medijsko poročanje naklonjeno vladi in Sandu, ki je v prvem krogu slavila z 42 odstotki glasov. Med kampanjo naj bi prišlo tudi do zlorabe javnih sredstev, opazovalci Ovse pa so se obregnili tudi ob spreminjanje zakonodaje pred volitvami.

V drugem krogu 3. novembra se bo Sandu pomerila z nekdanjim državnim tožilcem Alexandrom Stoianoglujem, ki ga podpirajo proruski socialisti in ki je osvojil podporo 26 odstotkov volivcev, kar je več od pričakovanega.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta