Atomski zlom jedrskega referenduma

Andreja Kutin Andreja Kutin
21.10.2024 19:20

SDS z manevrom prehitela Gibanje Svoboda in prva predlagala umik referenduma o JEK2, ki ga je pravzaprav predlagala sama. Kaskada pobud za umik referenduma. Golobič: Politikantska igra SDS in naivnost Gibanja Svoboda

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"SDS je Gibanje Svoboda pustila na minskem polju samomorilskega referenduma," pravi Gregor Golobič.
Hollie Adams

Preobrat, ki naj bi se zgodil že v petek, pa se je danes. Vse več in vse bolj glasna opozorila javnosti, da je referendum o gradnji drugega bloka jedrske elektrarne preuranjen in vabi ljudi k odločanju brez jasnih odgovorov na ključna vprašanja, pa tudi razkritja političnega mešetarjenja SDS in Gibanja Svoboda v četrtkovi oddaji Tarča, je obrnil projedrski politični veter. Če je še zjutraj minister za finance Klemen Boštjančič pojasnjeval, da je Slovenija v kondiciji izvesti tako velik projekt, kot je gradnja nove nuklearke, in da so grožnje z bankrotom Slovenije zaradi megalomanskega projekta strašenje, je bil do večera referendum praktično - odpovedan.

Najprej je podporo referendumu umaknila opozicijska SDS, ki je bila, spomnimo, pravzaprav pobudnica zgodnjega referenduma, še več, v posnetkih, razkritih v Tarči, sta prav SDS in Gibanje Svoboda najbolj vneto iskala načine za sprejetje referenduma in resolucije o nadaljnji rabi jedrske energije v Sloveniji. Ali kot je dejala Nataša Sukič iz Levice, ki že ves čas nasprotuje referendumu, so se parlamentarci v trenutni zagati v veliki meri znašli prav zaradi te stranke, ki je bila ena od "glavnih protagonistk v jedrski koaliciji državnega zbora in je pogojevala tudi vsebine tega zavajajočega referendumskega vprašanja". Politično kartanje je na omrežju X izpostavil tudi Gregor Golobič, nekdanji minister v Pahorjevi vladi in predsednik stranke Zares, ki je nasprotovala že gradnji TEŠ 6: "Današnja poteza SDS glede izvorno njihovega referenduma JEK 2 ni presenečenje. Ves čas jim je šlo samo za politikantsko igro, v katero so skupaj z atomik harmonik lobisti zapletli tudi naivno GS. Slednja se je prejšnji teden tega zavedla in sobotna napoved predsednika vlade je obetala zasuk." Robert Golob je namreč že v soboto napovedal nekakšno revizijo podpore referendumu. Golobič: "SDS je pohitela, da bi to preprečila, in jih fiksirala v minsko polje samomorilskega referenduma."

Referendum sprožil številne polemike

Sledilo je umikanje podpore praktično vseh strank, nazadnje zvečer še Gibanja Svoboda. Minister za okolje, energijo in podnebje Bojan Kumer, ki nikoli ni prepričljivo zagovarjal projekta, je še dopoldan na posvetu zadržano poslušal hvalospeve projektu, nato pa je moral stopiti pred kamere in sporočiti podporo odpovedi referenduma. V Gibanju Svoboda podpirajo preklic posvetovalnega referenduma o drugem bloku krške nuklearke, sta povedala minister Kumer in doslej prvoborka za referendum, vodja poslanske skupine Svoboda Nataša Avšič Bogovič. Ravnanje SDS sta označila za "zavajanje". Kot je uvodoma pojasnil Kumer, se je sestal programski odbor Gibanja Svoboda, ki je sprejel stališče, da stranki predlaga umik referendumske pobude. "Naj ob tem spomnim, da smo v stranki ves čas poudarjali, da je treba projekt JEK 2 voditi preudarno, kot je večkrat napovedal predsednik vlade, da bomo skozi ustrezen zakonodajni okvir preprečili, da ne nastanejo zlorabe in da se ne ponovi zgodba TEŠ 6," je dodal. A kljub temu se priprava zakona, le da brez referenduma, nadaljuje. Kumer že za november napoveduje izhodišča za zakon o JEK 2. Proces priprave zakona bo omogočal tudi sodelovanje javnosti, prav tako bo ta lahko pozneje odločala o sami investiciji, je napovedal. "S tem bomo zagotovili maksimalno možnost transparentnosti in pa seveda tudi zagotavljali demokratičen proces," je sklenil. Nataša Avšič Bogovič je medtem zatrdila, da so se januarja, ko so v SDS predlagali posvetovalni referendum, vsi zavedali, da je ta pobuda preuranjena. Ko so se v zvezi s tem poenotili, pa je parlament po njenih besedah "celoten zakonodajni postopek priprave referenduma vodil transparentno, v skladu z zakoni in poslovniki".

Poslanska skupina Socialnih demokratov je že vložila zahtevo za sklic kolegija predsednice državnega zbora Urške Klakočar Zupančič. Kot je pojasnila podpredsednica SD in poslanka Meira Hot, je referendum o JEK 2, ki je bil predviden 24. novembra, v zadnjih tednih v javnosti sprožil številne polemike. Vse bolj se je krepila tudi koalicija nasprotnikov referenduma, nazadnje so podporo protijedrski opciji napovedali tudi v 8. marcu Nike Kovač. Referendum naj bi odpovedali še pred pričetkom kampanje, ki naj bi se začela v petek, kar je kot izvedljivo ocenil tudi nekdanji premier in pravnik Miro Cerar.

Vaše mnenje šteje!

Vaše mnenje šteje!

Sodelujte v anketi in pomagajte soustvarjati prihodnost naših vsebin.

Sodelujte
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta