Rusija: EU s sankcijami škoduje sama sebi

STA
17.12.2022 15:19

Članice EU so v petek potrdile deveti sveženj sankcij proti Rusiji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Ruske oblasti so danes kritizirale deveti sveženj sankcij EU proti Rusiji in ga označile za nadaljevanje agresije Zahoda. Moskva je ob tem opozorila, da EU s sankcijami škoduje sama sebi, saj bodo sankcije povečale gospodarske in socialne težave unije.

"Zaradi nepremišljenih ukrepov Bruslja se ljudje v EU že soočajo z energetskim primanjkljajem in inflacijo brez primere, nad EU pa visi grožnja deindustrializacije," je danes dejala tiskovna predstavnica ruskega zunanjega ministrstva Marija Zaharova in ob tem sankcije EU označila za nelegitimen enostranski ukrep.

Po drugi strani imajo ZDA, ki po njenih besedah spodbujajo politiko EU, največje koristi od varnostne krize na evropski celini ter uničenja trgovinskih in gospodarskih odnosov med EU in Rusijo.

Članice EU so v petek potrdile deveti sveženj sankcij proti Rusiji, ki med drugim vključuje prepoved izvoza vseh vrst dronov in zrakoplovov brez posadke v Rusijo in tretje države, ki bi ji lahko ta zračna plovila nato dobavile. EU obenem uvaja dodaten nadzor in omejitve izvoza blaga, med drugim za dobrine za dvojno uporabo.

V novem paketu so še sankcije proti dodatnim trem ruskim bankam. Vsebuje tudi prepoved oddajanja dodatnih štirih ruskih televizij, in sicer NTV/NTV Mir, Rosija 1, REN TV in Pervi Kanal. EU se je za prepoved oddajanja omenjenih televizij odločila, saj so te pod nadzorom ruskih oblasti, ki jih uporabljajo za širjenje propagande o ruski agresiji na Ukrajino.

Zaharova je bila kritična do cenzure ruskih medijev. "Ljudem v EU je onemogočen prost dostop do informacij, čeprav naj bi Zahod zagovarjal svobodo tiska in mnenja," je dejala.

Prav tako je opozorila na ublažitev nekaterih sankcij zoper ruske izvoznike žita in živil. Po njenih besedah je EU s tem priznala, da njene politike že dolgo časa ogrožajo svetovno preskrbo s hrano.

Bruselj pa se pri tem ne sme ustaviti, temveč mora odpraviti vse omejitve za izvoz kmetijskih proizvodov, gnojil in surovin, potrebnih za njihovo proizvodnjo, je še dodala.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta