(FOTO) Propadle socialistične sanje: Čaka ruševine razvpitega jugoslovanskega "Las Vegasa" boljša prihodnost?

D.Ži
26.09.2024 11:10

Lahko bi mu rekli tudi jugoslovanski titanik, le da gre za hotel. Ekscesni kompleks, kjer naj bi se v času socializma razvajala svetovna elita, je doživel le eno glamurozno sezono, danes pa klavrno razpada.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sanje o jugoslovanskem zbirališču svetovne elite so trajala bolj ali manj le eno sezono.  
Profimedia

V Malinski na zahodni obali otoka Krk, nekoč majhnem ribiškem mestecu, v katerega je turizem pokukal v zadnjih desetletjih 19. stoletja, je sto let kasneje, v zgodnjih sedemdesetih letih prejšnjega stoletja, v času evforičnega turističnega razcveta nekdanje države zrasel hotelsko-turistični kompleks Haludovo.

Najbolj ekskluziven hotel v Jugoslaviji je bil nenavaden portal kapitalizma v socialistični svet, bogate turiste pa naj bi vse leto prinašal zaradi svojega luksuza in predvsem igralnice, zaradi česar so ga hitro poimenovali "jugoslovanski Las Vegas".

Kljub temu je ekstravagantni podjetniški projekt doživel le eno glamurozno sezono in se nato nekako prebijal skoraj dve desetletji kot dokaj običajen hotel. Z novo samostojno državo in privatizacijo je, kot se to pogosto zgodi, propadel, piše hrvaški portal PunKufer. 

malinska, croatia, 29 april 2024,, sunset at the coast near abandoned hotel haludovo palace *** malinska, kroatien, 29. april 2024,, sonnenuntergang an der küste in der nähe des verlassenen hotels haludovo palast Copyright: xx,Image: 870147487, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Model Release: no
Profimedia

Komunizem in kozarci za šampanjec

Kompleks Haludova je projektiral Boris Magaš, arhitekt, ki je projektiral tudi Solaris v Šibeniku in kasneje stadion na splitskem Poljudu. Haludovo je bilo zamišljeno kot razkošno turistično mesto z dvema hoteloma - Tamaris in razkošnejšim Palaceom, apartmaji v nizu, ki tvorijo nekakšne "zidove", atrijskimi vilami in skulpturamu Frana Kršinića v hotelskem parku, ribiško vasico, športnimi igrišči, bazeni in drugimi privlačnimi vsebinami.

Investitor je bil ameriški poslovnež italijanskih korenin, soustanovitelj revije Penthouse Roberto Guccione. V projekt je vložil 45 milijonov dolarjev (danes bi jih bilo več kot 250 milijonov) plus pol milijona za oglaševanje, medtem ko je bil uradni lastnik  državno podjetje Brodokomerc, ki je moralo Guccioneju plačevati odstotek letnega zaslužka.

Osrednji del projekta in ambiciozne vizije investitorjev je bil luksuzni kazino v hotelu Palace, Penthouse Adriatic Club, ki so ga primerjali z najboljšimi igralnicami na svetu, bogati gostje iz zahodnih držav pa so prihajali s posebnimi čarterskimi leti oz. direktnimi avtobusi, samo za kockanje s pogledom na morje, ker je imela ta igralnica za razliko od večine stekleno steno - s fantastičnim razgledom.

Sezona za zgodovino

Po štirih letih gradnje so leta 1972 odprli hotel Haludovo Palace in igralnico Penthouse Adriatic Club. Junija 1972 je Penthouse objavil oglas, v katerem je Haludovo opisal kot "luksuzno letovišče, ki se nahaja na idiličnem otoku Krk, nekaj milj južno od Trsta in ravno nasproti Benetk", manj kot mesec dni pozneje pa je pristala prva skupina Američanov na letališču Omišalj.

Razkošno urejen kompleks z visečimi vrtovi in ​​fontanami, dragimi lestenci in debelimi preprogami, savnami in masažnimi saloni, elegantnimi bari in zasebnimi plažami je Guccione dodatno opremil s petdesetimi, morda več, pomanjkljivo oblečenimi dekleti, ki so na letališču pričakala goste in skrbela za njih.

Ni čudno, da še danes krožijo legende o zabavah in obiskovalcih (v prvih in nekaj poznejših letih so tod mimo hodili poslovneži in estradniki ter svetovni politiki, od Gadafija in Sadama Huseina do Toma Jonesa). Baje so tisto sezono v Haludovem dnevno pojedli sto kilogramov jastogov in pet kilogramov kaviarja, šampanjec pa je tekel v potokih ... ali vsaj bazenih, kot pravijo, piše PunKufer.

Takoj po prvi sezoni se Roberto Guccione upokoji iz Haludovega. Sam je dejal, da si od tistega poletja finančno nikoli ni opomogel. Poleg velikih izgub se je izkazalo, da jugoslovanski standard tudi z bleščečimi lestenci ne more zadovoljiti bogatih zahodnih gostov, deloma zaradi težav z oskrbo in slabih telefonskih povezav, deloma zaradi pomanjkanja izdelkov, ki so jih ti gostje bili vajeni.

Haludovo je v zgodnjih osemdesetih delovalo kot luksuzni hotel, vendar sta bila plaža in bar odprta za vse. V osemdesetih letih prejšnjega stoletja je ves blišč izginil in Haludovo je postalo eno izmed mnogih letovišč, usmerjenih v množični turizem. Potem so prišla devetdeseta in vojna, v Haludovi pa so nastanili begunce, zadnje goste tega hotela, še piše PunKufer.

Sedanji lastnik Haludovega, kontroverzni ruski poslovnež armenskega porekla Ara Abramyan, je želel odpreti superluksuzni hotel s petimi zvezdicami plus in zasebno plažo, kar je naletelo na oster odpor domačinov. Ampak – te dni so okolico ribiške vasice začeli čistiti. Na občini so potrdili, da bodo dela stekla oktobra, Ribarsko selo pa bo goste sprejelo že prihodnje poletje, pravijo.

Druga faza, ki poteka sočasno s prvo, med drugim zajema izdelavo novega urbanističnega načrta in predstavitev idejnega projekta, ki bo dan v javno razpravo. Kakšna je nova ideja lastnika, kaj bodo o tem rekli prebivalci Malinske in ali bo Haludovo res zaživelo, pa bomo še videli. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta