Pipistrelu prvi tipski certifikat EASA za električno letalo na svetu

Srečko Klapš Srečko Klapš
11.06.2020 10:26

Pipistrel je pridobil prvi tipski certifikat evropske letalske agencije EASA za dvosedežno električno letalo Velis Electro. Ivo Boscarol: "Gre za prvi korak h komercialni uporabi električnih letal."

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Pipistrel, Velis Electro

Ajdovski Pipistrel je pridobil prvi tipski certifikat evropske letalske agencije EASA za električno letalo na svetu. Pipistrel Velis Electro je prvo popolnoma električno letalo na svetu, ki je kadarkoli pridobilo tipski certifikat. Dvosed, namenjen predvsem šolanju pilotov, je letalo, ki spreminja letalske standarde na področju tehnoloških inovacij in cenovne učinkovitosti, so prepričani v Pipistrelu.
Letalo Velis Electro je zasnovano tako, da ga je enostavno upravljati in vzdrževati, ne da bi bila pri tem ogrožena varnost. Ima tudi več kot dvakrat daljšo življenjsko dobo v primerjavi s prejšnjo generacijo električnih letal. Revolucionarni pogonski sklop je v celoti tekočinsko hlajen, vključno z baterijami in je kot del certifikacijskega procesa dokazal, da lahko obratuje napakam navkljub ter vzdrži tudi slučaje termičnega pobega baterijskih celic in udarce, ki nastopijo v primeru nesreče: "Pipistrel Velis Electro je s svojim tipskim certifikatom prvi korak h komercialni uporabi električnih letal, ki je nujna, če želimo, da postane letalstvo brez emisij nekoč možno. Je precej tišji od drugih letal in ne proizvaja nikakršnih plinov zaradi izgorevanja," je dejal Ivo Boscarol, ustanovitelj in direktor podjetja Pipistrel in dodal, da to opogumlja tudi druge razvijalce električnih letal, da je mogoče pridobiti tipski certifikat za električna letala in letalske motorje. Motor, ki ga Pipistrel certificira ločeno, je namreč na voljo tudi drugim proizvajalcem originalnih letal. 
Dominique Roland, vodja Oddelka za splošni letalski promet pri agenciji EASA, je povedal: "Za EASA je pridobitev tipskega certifikata tega letala pomemben dvojni mejnik: 18. maja 2020 smo kot prvega na svetu certificirali električni motor - zdaj pa je temu sledil še prvi tipski certifikat celotnega letala, ki leti s tem motorjem. Gre za prelomni projekt pomemben za prihodnje certifikacije električnih motorjev in letal, kar bo pripomoglo k zniževanju emisij in varovanju okolja." Paolo Romagnolli, direktor inženiringa v Pipistrelu, pa je izpostavil tehnološko plat: "Projekt Velis Electro s tipskim certifikatom EASA je potrditev varnosti designa. Če to dosežemo z našo, razmeroma majhno ekipo, je to dokaz, da lahko nadarjeni in motivirani strokovnjaki inovacije prenesemo v resnično življenje." 
Pipistrel bo kupcem v sedmih različnih državah že letos dobavil prvih 31 letal Velis Electro. Prvi kupec je bil Marc B. Corpataux iz letalske šole AlpinAirPlanes GmbH, ki je na Velisovem predhodniku letalu tioa Alpha Electro z več kot 400 ur letenja izšolal že petindvajset pilotov: "Sprva bomo dvanajst letal, ki jih naročamo, porazdelili na deset letališč po Švici. Vsaka baza bo opremljena s fotovoltaičnimi paneli s površino 150 kvadratnih metrov, ki bodo proizvajali elektriko za 12.000 ur letenja na leto na letalih Velis Electro."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta