Bo Desus novo vodstvo res izbiral novembra? Nekaterim je po godu kasnejši termin

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
20.10.2020 16:39

28. novembra naj bi Desus po Aleksandri Pivec izbiral novo vodstvo. Ob zaostrenih protikoronskih ukrepih bo stranka preigravala več možnosti

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Še vse do kongresa je začasni zastopnik stranke Desus zdravstveni minister in prej predsednik sveta stranke Tomaž Gantar. 
Andrej Petelinšek

Zaradi novonastalih koronavirusnih okoliščin, vse slabše epidemiološke slike in zaostrovanja ukrepov o usodi Desusovega kongresa je o usodi kongresa danes razpravljalo vodstvo stranke. Ker ga ne nameravajo izpeljati digitalno, kot so to nedavno izvedli v SD, je bilo na dlani več možnosti, med drugim prestavitev, pa tudi izvedba preko pošte. "Zavedamo se, da je smiselno čim prej dobiti novo vodstvo stranke in v tem smislu bomo tudi, če ne bo bistvenega poslabšanja situacije, skušali kongres izpeljati na datum, kot je bil določen," je po sestanku povedal začasni zastopnik stranke Tomaž Gantar. Hkrati bodo iskali še alternativno rešitev, pravi Gantar: "Bi se pa bilo škoda že v tem trenutku odločiti za spremembo datuma." Naj kongres izpeljejo, je trdno prepričan tudi predsednik sveta stranke Anton Urh, ki nam je povedal, da je virus lahko prisoten še dalj časa, za stranko pa je nujno, da kongres izvede čim prej in izvoli novo vodstvo. 

Kot je bilo sicer že pred današnjim sestankom neuradno slišati iz stranke, bi bilo kongres, če bi se odločili za prestavitev termina, optimalno prestaviti le za dva do tri tedne. V nasprotnem primeru bi lahko govorili že o januarju, kar pa je zelo pozno. Čim kasnejši termin za kongres naj bi bil po mnenju nekaterih virov sicer po godu zlasti predsedniku vlade Janezu Janši, ki si v koaliciji ne želi niti najmanjše negotovosti. 

V predsedniški tekmi so trije kandidati, ob nekdanjem predsedniku Karlu Erjavcu še Srečko Felix Krope in Dominik Šteiner. Njihova kampanja bo zdaj zaradi strožjih protikoronskih ukrepov nekoliko okrnjena, pritrjuje Gantar: "Na nek način bo sigurno težje, ampak kljub vsemu danes obstaja več načinov in možnosti, da se le predstavijo." Da ima prednost Erjavec, smo že poročali, pa tudi to, da sta z začasnim zastopnikom stranke Tomažem Gantarjem uspešno zakopala bojno sekiro in stare zamere z januarskega kongresa, kjer je drugi podpiral iz Desusa izstopljeno Pivčevo. Slišati je tudi, da si Gantar, ki kot zdravstveni minister dela veliko in ima zato manj časa za stranko, Erjavca želi čim prej ob sebi. Tudi v luči tega, da ne bi bil več edini strelovod za Janševe napade na stranko. Spomnimo, eden nedavnih je bila tudi odločitev vlade, da bo urad za demografijo vodil direktor, ne pa minister, za kar so si v osnovi prizadevali v Desusu.

Neuradno naj bi bila Erjavcu naklonjena poslanska skupina, čeprav je že ob odhodu Pivčeve napovedala, da javno kandidatom ne bo več izrekala podpore, pa tudi poslanec Robert Polnar je nedavno navrgel, da je skeptičen, ali je Erjavec pravi človek, da lahko to situacijo preseka. A dejstvo je, da ta hip tako Krope kot tudi Šteiner predstavljata bistveno večjo neznanko od Erjavca, tveganja za zdrs pa si stranka v tej fazi ne more privoščiti. Se naj bi pa poslanci po napovedih še ta teden sestali s kandidati, na neformalen način izmenjali mnenja in poglede na vizijo stranke ter kandidate seznanili z delom v koaliciji. Je pa iz poslanskih vrst slišati zlasti, da naj bi bil osrednji namen srečanj presekati podcenjevalni odnos do poslancev. "Časa ni veliko, glavni cilj, ki ga želimo doseči, je, kako popeljati stranko na volitve, da ostane parlamentarna stranka. Tudi če bodo redne volitve, je to že spomladi leta 2022," nam razlaga poslanec Branko Simonovič o ključnih pričakovanjih do novega predsednika stranke.

Na novo vodstvo Desusa medtem vztrajno čakajo tudi levosredinske opozicijske stranke z mandatarskim kandidatom Jožetom P. Damijanom, ki bodo za rušenje aktualne vlade nujno potrebovali še del koalicijskih glasov, tudi Desusa. Čeprav so pred dnevi zaokrožili namigi, da naj bi Damijan in Erjavec temo sodelovanja ob morebitni zmagi drugega že odprla, pa do srečanja dvojca po naših informacijah še ni prišlo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.