Iz Desusa izstopil tudi Janez Ujčič

Igor Selan Igor Selan
16.10.2020 14:50

Kdo bo vodil mariborski odbor Desusa, ki je ostal brez predsednice in podpredsednika? To zagotovo ne bo Janez Ujčič, ki je izstopil iz stranke.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Ujčič je bil uradni govorec Desusa, ko ga je vodila Aleksandra Pivec.
Robert Balen

Težavam Desusa ni videti konca. Z državne ravni se zdaj selijo v lokalna okolja, pa tako tudi v Maribor. Kot je znano, je pred tednom dni iz stranke izstopila podpredsednica Jelka Kolmanič, hkrati tudi predsednica mariborskega lokalnega odbora, le dan za tem je iz stranke izstopil tudi eden od dveh podpredsednikov lokalnega odbora Jožef Zorko. Kolmaničeva je sicer bila članica Desusa kar 19 let. "Številni smo bili res zadovoljni s tem, kaj je stranka dosegla v zadnjih mesecih, zato sem resnično globoko razočarana, ker našim poslancem in ministru Gantarju vsebine niso bile važne," je dejala Kolmaničeva. Podobno razmišlja tudi Zorko, ki je v odstopni izjavi med drugim zapisal: "Za izstop sem se odločil, ker je stranko privatizirala peščica nesposobnih ljudi." In kako Kolmaničeva komentira povratek bivšega predsednika stranke Karla Erjavca: "Po zadnjih državnozborskih volitvah je Desus imel resen problem, rezultat se nam je namreč prepolovil. S tem smo se dolgo ukvarjali in prišli do zaključka, da je treba narediti zamenjavo na vrhu. Potem pa po nekaj mesecih to spet ni bilo v redu in tega enostavno ne razumem."

Jelka Kolmanič bo v mariborskem mestnem svetu delovala kot samostojna svetnica.
Andrej Petelinšek

Kolmaničeva je že četrti mandat tudi mariborska mestna svetnica. A, kot pravi, sprememb pri njenem delovanju v mestnem svetu ne bo. "V nadaljevanju mandata bom samostojna svetnica, ostajam tudi v koaliciji župana Arsenoviča, kjer bom še naprej tvorno sodelovala in podpirala projekte, ki bodo doprinesli k razvoju Maribora," je napovedala Jelka Kolmanič.

Je pa odstop Kolmaničeve in Zorka mariborski Desus postavil pred precejšen izziv. Kot pravi Miroslav Brkić, edini preostali podpredsednik lokalnega odbora, bodo v kratkem izpeljali nove volitve, a so v dilemi, ali naj te izvedejo pred ali po kongresu stranke, ki bo 28. novembra. "Problem je tudi, da se na volitvah za lokalni odbor zbere okrog 80 ljudi. Kako v trenutni situaciji izvesti volitve, še ne vem. Ne nazadnje smo zaradi koronavirusa trenutno omejili tudi delovanje na sedežu stranke," nam je povedal Brkić.

In kdo so potencialni kandidati za predsednika mariborskega lokalnega odbora? To zagotovo ne bo Janez Ujčič, dolgoletni član izvršnega odbora stranke in nekdanji uradni govorec stranke, ki je izstopil iz stranke. "Z današnjim dnem nepreklicno odstopam iz vseh funkcij, izstopam pa tudi iz stranke," je zapisal v odstopni izjavi. In kakšni razlogi so ga k temu vodili? "Bom zelo kratek, razlog je popolno nerazumevanje demokracije v stranki v zadnjem obdobju," je odgovoril Ujčič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta