Jeep compass: Poudarek je na notranjosti

Vinko Kernc Vinko Kernc
04.08.2021 05:00
Druga generacija Jeepovega compassa, predstavljena pred skoraj natanko štirimi leti, je dozorela za prenovo. Spremenjen in izboljšan je na našem trgu naprodaj za najmanj 24.446 evrov.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Jeep compass: nov nos, nova platišča, dvanajst barv karoserije in dvanajst kombinacij s črno streho Foto: Jeep
Jeep

Lahko bi rekli, da je compass srečni jeep: druga generacija je povzdignila prodajo za več kot dvakrat v ZDA ter se hkrati usidrala tudi na kitajski, južnoameriški in evropski trg. V Evropi je več kot 40 odstotkov vseh prodanih jeepov ravno compassov.

Neprepoznavno nova notranjost: manj igrivosti, morda tudi boljša ergonomija Foto: Jeep
Jeep

Kot smo že vajeni, je največ vidnih zunanjih sprememb pri prenovljenem compassu na prednjem delu. Tam so rahlo spremenili motorno masko, precej spremenili odbijač, dnevne luči LED premaknili v žarometa, žarometa (serijsko) opremili s tehniko LED (na voljo pa so skupaj tri tehnologije za žarometa) in spremenili meglenki, ki sta tudi v tehniki LED. Z boka bodo morda opazna nova platišča, od zadaj pa drugačen svetlobni podpis (LED) v lučeh.

Z nekaj pretiravanja bi skorajda lahko rekli, da gre znotraj za malo revolucijo, saj je novo skoraj vse, začenši z volanskim obročem, ki se zdi oblikovno resnejši. Tudi armaturna plošča za njim je povsem drugačna, zvečine zaradi drugačne logike postavitev ključnih elementov nanjo. Uconnect, njihov infozabavni sistem, je nove generacije in ima zdaj lebdeči zaslon velikosti od 8,4 do 10,1 palca, merilniki so digitalni na 10,25-palčnem zaslonu (analogni ostajajo le pri osnovnem paketu opreme), komande klimatskega dela so samostojne in večini stikal so spremenili mesto.

Jeep

Vrata so dobila nove obloge, povsem nova osrednja konzola pa mesto za brezžično polnjenje mobilnih telefonov. Obljubljajo izboljšano uporabnost notranjosti, tudi na račun za 4,4 litra več prostora v predalih, izboljšana pa naj bi bila tudi končna obdelava. Zdaj je v compassu tudi sogovornica Alexa, glasovne ukaze pa zbudita besedi hej jeep. Storitve Amazon Alexa obsegajo pomoč na cesti, daljinski nadzor vozila, vzdrževanje vozila, navigacijo, stanje na cestah, vremensko napoved, alarm v primeru kraje vozila, povezavo s spletom in pri priključnohibridni različici tudi upravljanje polnjenja. Vrata prtljažnika se znajo zdaj zganiti tudi ob zamahu noge pod odbijačem, pri tem pa je višina odpiranja prilagodljiva. Nov je še 360-stopinjski pogled s štirimi kamerami.

Jeep

Ob nedavni hibridizaciji je zdaj motorna ponudba naslednja: za prednji pogon dva bencinska motorja (96 kW in ročni menjalnik ali 110 kW in dvosklopčni TCT) in en dizelski motor (96 kW; ta je pridobil 7,4 kW in za deset odstotkov manjšo porabo), za štirikolesni pogon 4xe pa hibridni pogon s sistemsko močjo 140 ali 176 kilovatov ter, jasno, samodejni menjalnik. Tu velja spomniti, da bencinski motor poganja prednji, elektromotor zadnji kolesi, zgolj električnega dosega pa je s polno baterijo do 50 kilometrov. V uradnem ceniku se je lahko znajti. Spredaj gnani del ponudbe obsega poleg naštetih motorjev še štiri pakete opreme in vsega skupaj je tam deset različic; najcenejši je za 24.446 evrov 1,3 GSE T4 96 kW longitude, najdražji pa 1,3 GSE T4 110 kW TCT S, ki stane 31.490 evrov.

Štirikolesno gnani del, ki je hkrati tudi priključnohibridni, ima že tradicionalno en paket opreme več (Trailhawk), torej skupaj pet, ob dveh močeh hibridnega pogona pa je različic le pet. Najcenejši je 4xe 140 kW longitude (41.490 evrov), najdražji pa 4xe 176 kW S, ki stane 46.490 evrov. Dobra novica pri tem je, da za vse cene velja osemodstotni popust, še tisočaka pa odštejejo od cene, če pri njih kupite compass s financiranjem.

Jeep
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta