(TEST) Jeep compass PHEV: več kot cestni (športni), a vseeno manj kot pravi terenec

Vinko Kernc Vinko Kernc
06.06.2021 05:00
Ni posebnež, je pa nekaj posebnega: če sodi med cestne terence, je v njem več pravega terenca kot pri vseh tekmecih, saj ima veliko pravih terenskih značilnosti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tim Kernc

Namesto dolgega imena razume tudi na kratki 4xe; gre za hibridni pogon tipa TTR (''through the road''), pri katerem bencinski motor žene le prednji kolesi, elektromotor pa samo zadnji kolesi. Učinek je tu povsem terenski: zaradi (sredinske) zapore štirikolesnega pogona, reduktorja (!), dveh različnim terenom namenjenih voznih programov, sistema za nadzorovano hitrost spusta na terenu, spoštljivih terenskih zmogljivosti (koti prehajanja ovir, globina bredenja vode), seveda pa tudi čvrste karoserije, ki se ne zvija pri zahtevnejši vožnji čez ovire; lahko bi rekli tudi, da gre za pravi terenec.

Notranjost: tehnika, ergonomija, videz, čvrstost in udobje
Vinko Kernc

Stvar deluje učinkovito in brezhibno, a ima tudi svoje omejitve. Prazna pogonska baterija delno omeji sposobnosti pogona zadnjih koles, karoserija ni na šasiji in oddaljenost od tal (201 milimeter) še ni čisto prava ''terenska''. Poleg tega ima nameščene gume z letnim (cestnim) profilom.

Zadnja klop: prostorna in udobna, a z motečo trdo plastiko na komolčni opori in z veliko odprtino v prtljažnik, ko je komolčna opora položena
Vinko Kernc

Dva programa za cestno vožnjo sta daleč vsaksebi: samodejni naredi takšen compass precej len in neodziven, program sport pa ga naredi, še posebno v kombinaciji ročnega načina pretikanja, športno natančnega volana, odličnega podvozja in samodejnega izklopa sistema zoper zdrs pogonskih koles, razigrano divjega. Morda manjka neka vmesna možnost. Kaj v praksi prinese hibridizacija: zaradi odlične zvočne izolacije je v električnem načinu pogona znotraj presenetljivo tiho, na voljo so tri vrste krmiljenja pogona (samodejno, varčevanje z baterijo in prednost električnemu pogonu) ter dve stopnji regeneracije (z dokaj majhno razliko med njima), posoda za gorivo pa je premajhna, zato je dosega le za dobro tretjino dizelskega.

Vinko Kernc

V compassu utegne počutje presenetiti: splošen občutek čvrstosti vozila, zvečine mehki notranji materiali, dobro zasnovane drobne stvari (stikala, način vpetja zadnje police …), odličen odziv na zasuk volana (mehak, brez zračnosti) in hkrati športno tog volanski servo, podatkovno nabit informacijski sistem, veliko smotrno postavljenih gumbov, ergonomski volanski obroč, odličen paket opreme in znotraj tega tudi zelo dober avdiosistem.

Vinko Kernc

V primerjavi z renegadom je compass za poldrugi decimeter daljši, za centimeter širši in za pet nižji. Pri tem je osnovni prtljažnik za skoraj 70 litrov večji, v celoti povečan pa za 156 manjši. Ne moti, saj je kvadrast, dobro zasnovan in opremljen ter s prostorom za polnilne kable.

Vinko Kernc

Kaj utegne zmotiti? Vsekakor pri FCA tradicionalnih pet samodejnih utripov smernikov in samodejni vklop parkirnega pripomočka pod 20 kilometri na uro, ki s sliko prekrije zaslon med merilnikoma tudi pri mirovanju, morda pa tudi nekoliko prenizki zunanji ogledali in ponoči presvetla slika z zadnje kamere.

Že dolgo poznamo pregovor o popolnosti in compass tudi takšen ni, poleg tega gre marsikaj tudi na račun okusa in zahtev. Pa vendar: compass PHEV je, upoštevaje tudi videz, počutje, vožnjo ter cestne in terenske zmogljivosti, zelo resna zadeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta