(INTERVJU) Prodaja prikolic se zmanjšuje, povečuje pa se prodaja avtodomov

Janez Kovačič Janez Kovačič
18.10.2019 05:19

Tako pravi Marko Lekše, izvršni direktor nabave pri novomeški Adrii Mobil, ki ima za seboj zanimivo in pestro poklicno pot na relaciji Slovenija-Francija, saj ga je ta pred leti zanesla tudi v prav tako novomeški Revoz. In ob vsem drugem se zna blago pošaliti na svoj račun, ko pravi, da je sicer diplomirani strojnik in da nihče ni popoln.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Vinko Kernc

Kje je danes Adria Mobil oziroma kaj pomeni v industriji karavaninga?
"Lahko rečem, da smo zelo inovativni in med vodilnimi v industriji počitniških vozil, saj smo med prvimi tremi. Na trg pripeljemo marsikaj novega v smislu novih in trajnih rešitev tako pri vanih (predelanih kombijih) kot tudi prikolicah in avtodomih. Lani smo denimo našim najmanjšim avtodomom, vanom serije Twin, dodali še strešna okna (tako imenovani skywindow), ki prinašajo v notranjost vozila več svetlobe in s tem boljše počutje oziroma dajejo občutek prostornosti. To inovacijo smo tudi ustrezno zaščitili. Seveda pa so vse novosti precej zahtevne za razvoj in proizvodnjo, a brez njih pač ne gre, če želimo biti med vodilnimi proizvajalci na trgu."
Kakšen je sedaj trend, so tržno bolj zanimive prikolice, kot nekoč, ali morda avtodomi ali kaj drugega?
"Dolgoletni trend je znan - povpraševanje in s tem prodaja počitniških prikolic se zmanjšujeta, povečuje pa se prodaja avtodomov. Pri Adrii Mobil, ki neposredno zaposluje okoli 1100 ljudi, v skupini Adria Mobil pa okrog 1800, so nekoliko bolj v ospredju avtodomi in vani, delež prikolic pa je malo pod polovico. Na evropskih trgih se letno proda približno 120 tisoč avtodomov in okrog 80 tisoč počitniških prikolic. Je pa vprašanje, kaj bo tej industriji prinesla elektrifikacija osebnih in drugih vozil, kajti sedaj poganjajo avtodome v Evropi samo dizelski motorji, o katerih pa je znano, kako je. Za Adrio Mobil in vse druge v tej industriji je gotovo pomemben tudi razvoj avtonomne vožnje, skratka, izzivov je kar nekaj. Vemo, da ima Volkswagen že električnega crafterja, Fiat je predstavil električnega ducata, to sta vozili, ki sta pomembni v industriji avtodomov. Tudi tako imenovani glamping turizem, višja stopnja ali način prebivanja v naravi, je pomemben za Adrio, saj je v velikem porastu tudi proizvodnja mobilnih hiš in tako imenovanih glamping šotorov in še marsikaj. Gotovo ni nepomembno niti to, da mlade vse manj zanima klasično lastništvo recimo hiše, avta ali avtodoma, vendar pa želijo te izdelke uporabljati."
Katera tovarna je po obsegu proizvodnje in potemtakem verjetno tudi po prodaji na področju karavaninga najmočnejša?
"V Evropi sta to francoska skupina Trigano, katere del smo tudi mi, pa nemško-ameriški Hymer (skupina Thor), ki je sicer največji in najmočnejši izdelovalec avtodomov in prikolic na zemeljski obli. Njihov promet je vreden dve milijardi evrov v Evropi in okoli osem milijard evrov v ZDA. Letni promet naše skupine znaša približno 2,4 milijarde evrov."
Nedolgo tega ste dobili tega novega lastnika, torej Trigano. Kaj se je spremenilo? In če se je - se je na bolje ali na slabše?
"Seveda se je spremenilo, toda pri nas na boljše. Pravzaprav smo dobili pravega strateškega lastnika, ki razume posel in ki ima dolgoročno strategijo, za nas pa je pomembno tudi to, da lahko izkoriščamo sinergijske učinke, ki jih ponuja skupina kot taka. Lahko samo rečem, da je dobro imeti takšnega lastnika. Imamo pravo podporo ne le v idejah, ampak tudi pri razvojnih investicijah in učinkovitem finančnem delovanju. V vsakem primeru je to bistvena sprememba na bolje. Naj še povem, da je Trigano v večinski družinski lasti."
Torej ni nujno, da je tuj lastnik slab lastnik?
"Seveda ne, vsaj v našem primeru ne. Sicer pa tudi Renault ni slab lastnik Revoza, če se zadržim pri uspešnih primerih v našem lokalnem okolju."
Koliko na vas vplivajo nekateri dogodki, recimo brexit pa ameriško-kitajsko gospodarsko vojskovanje in tako dalje?
"Mi že od zadnje krize dobro vemo, da delamo izdelke, ki se jim potrošnik v slabih časih najhitreje odpove in se najkasneje odloči za njihov ponovni nakup. To torej pomeni, da se moramo na morebitno prihodnjo krizo pripraviti, kolikor se le da. Upamo, da bo letošnje leto še vedno stabilno, verjetno pa bo drugo leto nekoliko drugače. Na to se je treba pripraviti tudi z izdelki, čeprav ostaja dejstvo, da se dober proizvod vedno proda. Velika Britanija je za nas pomemben trg, brexit se še ne čuti, vsaj za sedaj ne, vsekakor pa se pripravljamo tudi na tovrstne scenarije v prihodnosti."
Kaj pa trenja na relaciji Washington-Peking? Bi to lahko bil problem tudi za vas?
"Vsak takšen dogodek na globalni ravni in med dvema tako velikima gospodarstvoma ima lahko posledice. Zmanjša se lahko obseg mednarodne menjave, in če se ta zmanjša, bomo vsi v težavah, najmanj kar se tiče morebitnih uvedb dodatnih carin."
Je Kitajska prisotna v vaši industrijski panogi?
"Je, vendar v Evropi še ne kot ponudnik končnega izdelka, pač pa kot ponudnik sestavih delov. Mimogrede, danes LED-lučko oziroma luči, ki jih ima avtodom veliko, naredijo zgolj na Kitajskem ali Tajskem."
Kako je z varnostjo prikolic oziroma avtodomov, kar je v zadnjem času, tako kot varnost osebnih in drugih vozil, zelo aktualno? Obstaja pri avtodomih nekaj takšnega, kot je pri osebnih vozilih Euro NCAP, neodvisni konzorcij, ki se ukvarja s preskusnimi trčenji?
"Za sedaj česa takšnega pri avtodomih in prikolicah še ne poznamo. Jasno je, da potrebujemo takšne preskuse tudi pri avtodomih, o tem ne more biti nobenega dvoma. Nekatere komponente, denimo zadnje sedeže, pa že sedaj preskušamo sami oziroma to opravi nemški TÜV."
Vseskozi govorimo o zahodni Evropi kot najpomembnejšem prostoru za počitniške prikolice in avtodome. Kaj pa vzhodi del stare celine?
"Ti trgi se razvijajo, niso pa še tako razviti kot zahodnoevropski, zato so tam številke precej manjše. Počasi nastaja prostor tudi za nas."
Kaj pa Rusija?
"V Rusiji smo bili prisotni vse do krize z rubljem leta 2013 ali 2014, tam smo imeli svoje podjetje, ki je skrbelo za homologacijo naših izdelkov, dobre načrte, marsikaj. Potem je vrednost rublja močno padla, padel je potencial trga, posledično smo se umaknili iz Rusije."

Vinko Kernc
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta