Brez skrbi na dopust: 7 načinov, kako avto pripraviti na poletje

Matej Kačič
15.07.2020 04:00

Poletje je tu, z njim pa dopust, zaslužen počitek in odhod na počitnice. Ali je na poletne dogodivščine in pisanje novih spominov pripravljen tudi vaš jekleni konjiček? Ker vročina na avtomobil ne deluje ravno blagodejno, ga je zdaj priporočljivo pregledati oziroma pripraviti na poletje ter na daljše vožnje - zato, da se boste vsi v njem dobro počutili in da vam ne bo zatajil ravno takrat, ko je to najmanj potrebno.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Shutterstock

1. Preverite delovanje klime

Klimatska naprava je gotovo prva stvar, ki jo poleti potrebujete v avtu. Ker se pozimi ni prav dosti uporabljala, preverite, ali še vedno izpihuje hladen zrak. Bodite pozorni na morebitne čudne zvoke ali vonj. Če opazite kaj od tega, je klimatsko napravo treba očistiti in preveriti, ali pušča oziroma potrebuje novo polnjenje. V tem primeru se oglasite pri strokovnjaku, ki bo pregledal klimatsko napravo, izmeril temperaturo, s katero deluje klima, preveril morebitno puščanje in odpravil pomanjkljivosti.

2. Izločite nevarnost pregrevanja

Poleti se avtomobil najpogosteje pokvari zaradi pregrevanja. Pred tem ga varuje hladilni sistem, ki poskrbi, da motor ohrani temperaturo okoli 93 °C. Pri tej temperaturi gorivo najbolje izgoreva, izloča manj izpušnih plinov, motorno olje pa zaradi viskoznosti omogoča lažje premikanje delov motorja in njihovo manjšo obrabo. Ker ob vročih dneh obstaja nevarnost, da se avto pregreje, potrebuje hladilni sistem še toliko večjo pozornost. Zelo pomembno je, da redno preverjate raven hladilne tekočine, čepa hladilnika pa nikoli ne odvijajte, dokler je motor vroč!

3. Preverite raven olja, pnevmatike, zavore in svetila

Poleti je nujna redna kontrola motornega olja, ker je avto v povprečju več na cesti. Ne pozabite vsaj enkrat mesečno preveriti ravni olja in ga po potrebi doliti. Preventiva se s tem še ne konča. Nikakor ne smemo pozabiti na pnevmatike. Pregledamo, ali so poškodovane, preverimo tlak in ga po potrebi prilagodimo teži natovorjenega vozila. Če je vozilo polno obremenjeno s potniki in prtljago, mora biti tlak v pnevmatikah višji. Tudi poletna vročina zvišuje tlak v pnevmatikah, preveriti pa ga velja še pred potovanjem, ko so pnevmatike "hladne". Vožnja z neustreznim tlakom pomeni večjo in neenakomerno obrabo tekalne površine pnevmatik in večjo porabo goriva. Pred potovanjem preverite še delovanje zavor in vseh luči. Pomislite tudi na servisne intervale, ker se vam sicer lahko zgodi, da bo vaš avtomobil zahteval obisk servisa prav takrat, ko ste na dopustu.

4. Pozornost namenite akumulatorju

Akumulator vedno zataji ob neprimernem času in pred poletnim dopustom res ne potrebujete avtovleke in dragih popravil. Odpovedi akumulatorja se lahko izognete s preventivo. Simptomi slabega delovanja so počasen zagon motorja, prižgana rdeča opozorilna lučka, nizka raven tekočine v akumulatorju, napihnjenost zaradi vročine in puščanje. Če opazite karkoli od tega, se odpeljite na servis oziroma poskrbite za zamenjavo akumulatorja.

5. Preglejte brisalce

Vidljivost je vedno pomembna, zato pozornost namenite tudi brisalcem. Preverite njihovo delovanje in rezervoar za vetrobransko tekočino ter ga napolnite, če je potrebno. Preventivno se priporoča zamenjava gume pri starejših brisalcih, saj jih lahko vročina izsuši.

6. Ne pozabite na nego vozila

Če tega do zdaj niste storili, potem avtomobil temeljito očistite in pospravite iz njega vse tiste stvari, ki jih ne potrebujete. Prav je, da skrb in nego za avto ohranite vse poletje.

7. In če se vseeno kaj zgodi?

V avtomobilu morate imeti poleg rezervne pnevmatike oziroma kompleta za krpanje tudi rezervne žarnice, varnostni trikotnik, komplet za prvo pomoč in odbojni brezrokavnik. V primeru okvare avtomobila na cesti prižgite vse štiri smerokaze, si nadenite odbojni brezrokavnik, se umaknite na varno - za varnostno ograjo - in najmanj 100 metrov pred avtomobilom postavite varnostni trikotnik. Pri postavljanju varnostnega trikotnika hodite le za varnostno ograjo. Sestavljanje varnostnega trikotnika lahko vadite že doma, da boste vedno dobro pripravljeni.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta