Predlogi za subvencioniranje: bo vlada prisluhnila avtomobilistom?

Janez Kovačič Janez Kovačič
17.06.2020 04:45

Sekcija uvoznikov avtomobilov je že pred tedni vladi poslala predlog nepovratnih subvencij pri zamenjavi avtomobilov, sedaj bo to storila znova.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predlog slovenskih uvoznikov avtomobilov ne postavlja v ospredje električnih baterijskih vozil, pač pa zamenjavo starejših vozil z novimi in okoljsko bolj prijaznimi.
Vinko Kernc

V zadnjih dnevih oziroma tednih so se v različnih evropskih državah pojavili predlogi o subvencioniranju avtomobilske industrije in tudi prodaje avtomobilov. Začelo se je v Franciji, nadaljevalo v Nemčiji, predlog so oblikovali tudi v Italiji ipd. Samo vprašanje časa je, kdaj se bodo podobni predlogi pojavili tudi v drugih evropskih državah.
V Sloveniji ga že imamo, sestavila ga je sekcija za osebna motorna vozila pri Trgovinski zbornici Slovenije in ga že pred tedni posredovala vladi za morebitno vključitev v tretji protikoronski paket. Predlog ni bil upoštevan, sekcija naj bi ga na vladno Gregorčičevo posredovala še enkrat z upanjem, da bo pri nastajanju prihodnjega protikoronskega paketa več posluha.

Slovenski vozni park starejši od enajst let

Kaj predlaga sekcija, ki vključuje tako rekoč vse zastopnike tujih avtomobilskih tovarn pri nas? Vsebinsko je predlog utemeljen na dveh dejstvih: marca, aprila in tudi maja se je prodaja avtomobilov na slovenskem trgu drastično zmanjšala. Toda odprava omejitev ne bo dovolj, da bi trg avtomobilov znova zaživel v ustreznem obsegu, ugotavlja sekcija. Po drugi strani se dokaj naglo in skoraj presenetljivo povečuje povprečna starost slovenskega avtomobilskega parka, ki presega enajst let! Več kot polovica vozil ustreza standardu euro 4 ali celo nižjemu, vsaj 100 tisoč vozil pa je v tem pogledu izjemno zastarelih, saj izpolnjuje standarde euro 2 ali 1, celo nič. To pomeni, da je zaradi vse ostrejših okoljskih predpisov – precej ostri začnejo veljati 1. januarja prihodnje leto, ko naj bi bil povprečen »avtomobilski« izpust CO2 v državah EU vsega 95 g/km – nujna posodobitev voznega parka.

Po sedanjih statističnih podatkih je povprečna starost avtomobilov v Sloveniji več kot enajst let, kar pomeni, da so vsaj glede škodljivih izpustov precej problematični.
Epa

Spodbude v Nemčiji, Franciji, Italiji

Kot je bolj ali manj znano, se nekatere evropske države pripravljajo na sprejem obsežnih ukrepov, s katerimi naj bi spodbudili prodajo avtomobilov. Prijemi oziroma predlogi so različni tako glede višine nepovratnih spodbud kot tega, katerim avtomobilom naj bi bile namenjene. V Nemčiji so pred dobrim tednom objavili načrt, ki bo moral dobiti še zeleno politično luč, pri čemer ta hip še ni jasno, kaj predvideva. Po sedaj znanih podatkih naj bi spodbujali predvsem prodajo električnih baterijskih vozil (EBV) v višini kar 9000 evrov (del denarja ali okoli 3000 evrov naj bi primaknile tovarne), vendar avto ne bi smel stati več kot 40 tisoč evrov. Vse kaže, da naj bi bili spodbud deležni tudi priključni hibridi, običajni hibridi in celo avtomobili na gorivne celice. Posebej naj bi spodbudili tudi hitro gradnjo polnilne električne infrastrukture; načrt menda predvideva gradnjo milijon polnilnic do leta 2030, sedaj jih je v Nemčiji le 27.730, zato naj bi porabili vsaj 500 milijonov evrov.
V Franciji naj bi bil paket pomoči avtomobilski industriji vreden kar osem milijard evrov. V ospredju so znova EBV, pri čemer bo lahko zasebni kupec računal na 7000 evrov nepovratne spodbude, poslovni pa 5000, avtomobil pa ne bo smel biti dražji od 45 tisoč evrov. Priključnim hibridom bodo namenili 2000 evrov subvencije, spodbujali pa bodo tudi zamenjavo starejših avtomobilov na bencin ali dizel z EBV. V določeni kombinaciji bi lahko francoski kupec dobil kar 12 tisoč evrov nepovratne državne pomoči.
Tudi v Italiji, ki jo je pandemija med večjimi evropskimi državami najbolj prizadela, razmišljajo o državnih spodbudah pri nakupu oziroma zamenjavi avtomobilov. Toda pri naših zahodnih sosedih so se po sedanjem predlogu, ki ga zagotovo čaka še mučno iskanje politične potrditve, bolj osredotočili na zamenjavo starejših vozil na bencinski ali dizelski pogon. 4000 evrov spodbude naj bi dobili pri zamenjavi več kot deset let starega vozila z novim, ki bo izpolnjeval okoljski standard euro6, državo pa naj bi vse skupaj stalo okoli 250 milijonov evrov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta