Prodaja avtomobilov: Majsko prebujanje iz kome?

Janez Kovačič Janez Kovačič
25.06.2020 05:00

Številke kažejo, da je bila evropska prodaja avtomobilov tako maja kot v letošnjih petih mesecih globoko pod lansko, a tudi to, da bodo prihodnji minusi morda nekaj skromnejši.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V vseh evropskih državah so bili majski in letošnji padci prodaje dvomestni.
Volkswagen

Evropska prodaja avtomobilov se počasi popravlja, pa čeprav statistika dokazuje, da je bila tako maja kot v letošnjih petih mesecih svetlobna leta daleč od tistega, kar se je dogajalo lani. Zato je primerjava letošnjega maja in letošnjih petih mesecev z lanskim obdobjem zgolj ilustrativna.
Letošnji maj je še toliko bolj zanimiv, saj je to mesec, ko omejitev zaradi pandemije večinoma ni bilo in so bile želje kupcev bolj ali manj uresničljive. Skupaj je bilo v državah EU prodanih 581.161 osebnih avtomobilov oziroma za 52,3 odstotka manj kot maja lani (1,217 milijona). Čeprav je minus velik, je vendarle manjši kot aprila (minus 76,3 odstotka) in marca (55,1 odstotka manj). To je kar spodbudno, pri čemer podatki evropskega združenja proizvajalcev avtomobilov Acea kažejo, da so maja vse države EU beležile dvomestni padec prodaje avtomobilov. Kljub temu se zdi, da se evropski avtomobilski trg prebuja iz kome, čeprav počasi in previdno, kar je tudi pričakovano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta