Se odpravljate na Hrvaško? Od ponedeljka bodo cestnine pri sosedih dražje, prilagojene turistični sezoni

Va
28.06.2024 16:01

Sezonske cene se vračajo po štiriletnem premoru.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Gregor Grosman

"Sezonske cene cestnin so bile uvedene leta 2017, a ta režim zadnja štiri leta, med covidsko krizo in po njej, ni bil v uporabi - kot eden od ukrepov za podporo državljanom in gospodarstvu v turistični sezoni," so sporočili iz Hrvaških avtocest (HAC). Dodali so, da so ob vstopu Hrvaške v evrsko cono, cestnine zaokroževali na eno decimalko, kar da je uporabnikom hrvaških avtocest omogočilo nižje cene.

Od ponedeljka, 1. julija, pa torej podražitev. Za približno 10 odstotkov. "Turistične" cene cestnin bodo v veljavi do 30. septembra. Izjema so avtobusi in tovorna vozila, za njih se strošek cestnin ne spremeni.    

Zakaj sezonske in zunajsezonske cestnine? Okoli 40 odstotkov vsega prometa pade na poletne mesece, pravijo pri HAC, pri čemer se na določenih delih avtocest poleti število avtomobilov poveča tudi do trikrat. To pa povečuje stroške vzdrževanja, spremljanja prometa, skrbi za varnost v prometu v poletnih mesecih, pojasnjujejo pri Hrvaških avtocestah.  

Portal Index.hr je tukaj objavil stare in nove cene cestnin na določenih delih avtocest pri sosedih. Primerjavo so pripravili pri HAC. 

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta