5 idej za zanimiv enodnevni izlet

Matej Kačič
16.11.2019 04:59

Odpravite se na enodnevni izlet, za katerega ne potrebujete gore prtljage, denarja in priprav, ampak samo nekaj dobre volje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sanja Macur

Zelenci in Belopeška jezera

»Najbolj se mi je priljubila Savska dolina s svojimi slapovi in jezeri. Ne poznam v Evropi nič lepšega,« je nekoč dejal sloviti naravoslovec Humphry Davy. Ko se boste v bližini Kranjske gore sprehodili do smaragdno zelenega izvira Zelenci, se boste strinjali z njim. Ta naravni rezervat obsega 14 hektarjev in je življenjski prostor zanimivih živali ter rastišče redkih in ogroženih rastlin. Do izvira, kjer na plan priteče Sava Dolinka, in po močvirnati okolici s čudovitim razgledom se lahko brez škode za naravo sprehodite po leseni brvi. Tam boste le redko sami, a je postanek obvezen - Zelenci so čudoviti v vseh letnih časih. V njihovi bližini, a že čez mejo z Italijo pa se skriva še en biser - Belopeška jezera. S svojo zelenomodro barvo vode in pogledom na veličastni Mangart nikoli ne razočarajo. Bolj aktivni se lahko od Zelencev do njih odpravite peš ali s kolesom, saj do tja vodi lepa kolesarska steza, ki z izjemo zadnjega klanca proti jezeru ni zahtevna in je zato primerna za vse.

Piranske pešpoti

Znano je, da morski zrak zelo dobro vpliva na ljudi, če temu dodamo še krepčilni jesenski sprehod, pa imamo pred seboj dobitno kombinacijo. Piran sodi med najbolj privlačna mesteca pri nas, z okolico pa ponuja izhodišče za raznolike sprehode. Varne, nenaporne in vedut polne pešpoti vas popeljejo po Piranu, Portorožu, Luciji, Seči, Strunjanu in njihovi okolici, na mnogih mestih pa vas bodo navdušile z izjemno istrsko naravno in kulturno krajino, spokojnostjo in še marsičim. Najdaljša, ki poteka skoraj ves čas neposredno ob morju, vam bo vzela do sedem ur, krajše okoli dve. Ena od poti je speljana skozi tunel, druga navdušuje s panoramami in predvsem nasadi oljk. Pot, ki povezuje strunjanski predel z lucijskim, ni le izjemno slikovita, ampak se vam na vrhu griča ponuja vsa lepota hrvaškega predela severne Istre, italijanske obale, naših gora in Istre. Tri države zaobjamete z enim samim pogledom.

Mikita Karasiou

Rogla z razglednim stolpom

Pohorje je ena najprivlačnejših destinacij v Sloveniji, Rogla kot ena njegovih najvišjih vzpetin pa ponuja veliko možnosti za rekreiranje. Ponudba matere narave je bogata, vse skupaj pa popestri vzorna turistična ponudba. Mnoge urejene poti omogočajo pohodništvo, nordijsko hojo in gorsko kolesarjenje. Po novem se Rogla ponaša tudi z razglednim stolpom Pot med krošnjami, ki je čudovito umeščen v naravno okolje z visokimi smrekami. Objekt zajema dobrih 500 metrov stezic, po katerih se boste lahko sprehodili ob vrhovih smrek in uživali v razgledih. Drugi del objekta je 37 metrov visok stolp, do njegovega vrha se boste sprehodili v krogu in tako prehodili še 500 metrov. Brez obiska Lovrenških jezer v bližini tako ne gre, za konec dneva pa si lahko ogledate še Žičko kartuzijo – nekdanji kartuzijanski samostan, ki je z naprednim znanjem menihov že pred stoletji regiji omogočal gospodarski razcvet.

Igor Napast

Kras in Goriška brda

Škoda bi bilo pozabiti na ta čudoviti košček Slovenije. Ne le zaradi dobrot, po katerih so Kras in Brda znani, ampak tudi zaradi mnogih naravnih znamenitosti. Na Krasu lahko obiščete eno od pršutarn in si ogledate postopek zorenja pršuta, uživate v dobri kapljici in razgledu na prekrasno pokrajino. Poleg dih jemajočega podzemnega sveta kraških jam in pokrajine s tipičnimi kraškimi pojavi lahko obiščete tudi kobilarno Lipica, vojaški muzej Tabor in znano kraško jamo Vilenico, vse skupaj pa dopolnite z ogledom Predjamskega gradu in Postojnske jame. Izlet po Krasu lahko podaljšate do Goriških brd, pomanjšane Toskane, kot jim pravijo mnogi. Regija je znana po mnogih vinogradih na gričih, po vinarjih, vinotočih, sadjarjih in turističnih kmetijah, kjer lahko poleg dobre žlahtne kapljice dobite odlično domačo hrano. Simpatični so tudi mesteca in vasice. Šmartno, denimo, se omenja že v rimskih časih kot oporišče, nato je iz tega nastala srednjeveška utrdba s protiturškim taborom. Sprehod po obnovljenih in lepo urejenih ozkih ulicah bo prijetno potovanje skozi čas, z razglednega stolpa Gonjače se vam bo ponujal najlepši razgled na Goriška brda in okolico, obiskati pa velja tudi vilo Vipolže, grad Dobrovo in Sabotin.

Darinko Kores

Kočevje z okolico

Po zaslugi širnih gozdov je Kočevje največja slovenska občina, a v njegovi bližini se ne skrivajo samo ostanki pragozda. V strnjenih gozdovih, ki ponujajo pustolovske in adrenalinske parke, so mesto našle tudi različne učne poti, ob divjem Reškem jezeru pa lahko na tematski poti začutite, kako leti orel belorepec. V bližini mesta je Kočevsko jezero, nastalo na dnu rudniške kotanje, v kateri so z dnevnim kopom izkoriščali rjavi premog. Reško jezero sodi med čistejša pri nas, zato je v toplih dneh to prijetno kopališče. V hladnejših dneh pa privablja tri kilometre dolga naravoslovna učna pot okoli jezera. Roška pešpot v pragozdu Rajhenav vas bo pripeljala do jelke velikanke, v Gotenici pa je obiskovalcem na ogled bunker Škrilj, ki je bil dolgo zaprt za javnost in je ostal neokrnjen. Zgrajen je bil v času hladne vojne 80 metrov pod površjem, obsega skoraj pol kilometra hodnikov in šest podzemnih sob z lastnim vodnim zajetjem in dvema generatorjema za proizvodnjo električne energije.

Boris Vugrinec
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta