Skok čez mejo: lepo je Zagorje zeleno

Barbara Gavez Volčjak Barbara Gavez Volčjak
22.10.2019 06:04

Novinarsko potepanje po območju Turistične skupnosti Kumrovec, Desinić in Zagorska sela je le narahlo odstrlo pogled na kulturno in kulinarično ponudbo najbolj zahodnega dela Hrvaškega Zagorja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zagorje ponuja obiskovalcem sprostitev v naravi, ob domači hrani in gostoljubnih ljudeh.
TZ područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela

Na kaj pomislite ob besedi Kumrovec? Če ste starejši od štirideset in imate vsaj malo zgodovinskega spomina, vam omemba kraja v Hrvaškem Zagorju verjetno vzbudi kar nekaj asociacij na nekdanjo skupno državo, življenje v njej in lik dolgoletnega predsednika. Najbrž ni Slovenca v tej starosti, ki ne pozna Josipa Broza - Tita, rojenega v Kumrovcu, dolgoletnega predsednika Jugoslavije s težnjo po gojenju kulta osebnosti. Zanimivo pa je, da zanj ve tudi prenekateri tujec skoraj na kateremkoli koncu sveta. Tako ni nič čudnega, da lahko pred Titovo rojstno hišo srečamo skupine turistov iz Evrope, Amerike ali Azije. Še vedno prihaja tudi veliko Slovencev in prebivalcev drugih nekdanjih republik skupne države, pravi Tanja Brlek, vodja Muzeja Staro selo Kumrovec, v sklopu katerega stoji Brozova hiša. A morda kdo ob prihodu presenečeno ugotovi, da je Kumrovec mnogo več.

Ob hiši Brozovih še stoji maršalov spomenik v naravni velikosti.
Barbara Gavez Volčjak

”Kumrovec” ni le Brozova hiša

Staro selo je po besedah Brlekove največji in situ muzej na prostem v tem delu Evrope. Stanovanjski in gospodarski objekti, ki prikazujejo tradicionalno arhitekturo in način bivanja v Zagorju konec 19. stoletja in v začetku 20., sem niso bili preseljeni od drugod, kot je pogosto v muzejih na prostem, temveč tukaj dejansko stojijo od nastanka. Potem ko je bila leta 1947 za spomenik razglašena le Brozova hiša, so v 60. in 70. letih preteklega stoletja kot spominski park zavarovali celotno območje. Ljudje, ki so tedaj še bivali v hišah svojih prednikov, s črnimi kuhinjami in strehami iz slame ali bobrovca, so te hiše prodali državi in si v okolici postavili nove, primernejše za sodoben način bivanja.

Muzej Staro selo Kumrovec: vse je tako, kot je bilo pred stotimi leti.
Barbara Gavez Volčjak
V eni od hiš v muzeju Staro selo Barbara Mišak prikazuje izdelavo blaga od lanenega snopa do sešitega prta.
Barbara Gavez Volčjak
Poleg štrukljev je avtohtona zagorska jed bučnica, zavitek iz vlečenega testa, polnjen z naribano svinjsko bučo.
TZ područja Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela

Veliko razlogov za prihod

A ne bodimo črnogledi v tej barviti pokrajini tik ob meji s Slovenijo. Že pred več stoletji je bila meja zarisana v zemljevidih kot ločnica med habsburškim in ogrskim delom avstro-ogrske monarhije. Toda ker je Sotlo na več delih mogoče prečkati peš, ljudi na obeh bregovih dejansko ni ločevala, temveč jih je povezovala. Navsezadnje so tod v prvi polovici 15. stoletja vladali grofje Celjski, tako da je prebivalce obeh bregov že tedaj povezala skupna zgodovina. Veliko vezi se je ohranilo do danes, tako poslovnih kot družabnih. Med novinarskim potepanjem po Zagorju konec septembra smo Slovence srečali ob ogledu kulturno-zgodovinskih znamenitosti, med praznovanjem rojstnega dne in na izletu upokojenskega društva. Prometna dostopnost brez čakanja na mejnem prehodu Imeno ali Bistrica ob Sotli, pestra kulturna ponudba s stalnimi turističnimi znamenitostmi in številnimi prireditvami ter razvajanje z vinom in pristno domačo hrano so med glavnimi razlogi, zakaj je Zagorje za marsikoga vredno obiska.

Spomenik Lijepoj našoj stoji v samotni soteski Zelenjak.
Barbara Gavez Volčjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta