Bojan Merc se je kot petinštirideseti v Spodnjem Podravju vpisal med viteze krvodajalstva

Hojka Berlič
17.07.2021 04:00
Minuli teden so v Spodnjem Podravju dobili še enega krvodajalca stokratnika, že petinštiridesetega. Bojan Merc iz Vidma pri Ptuju se je prvič na pot krvodajalstva podal podobno kot mnogi, med služenjem vojaškega roka: "Takrat nihče ni razmišljal o neki humanitarnosti, ampak smo rekli, dajmo kri, da gremo čim prej domov. Se je pa potem to nadaljevalo in smo prišli v zrelih letih do take številke, ki je, bi rekel, prava."
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Bojan Merc je postal petinštirideseti vitez krvodajalstva v Spodnjem Podravju.
Hojka Berlič

Kasneje, dodaja, je prevladala misel, da pomagaš sočloveku. Pred petindvajsetimi leti, ko je hudo zbolela njegov tašča, še pravi, pa je videl, kako je prejela kri neznanca. In to je bila še dodatna vzpodbuda in potrditev njegove poti.

Poslanstvo nadaljujeta sinova

Merc računa, da bo, dokler mu bo zdravje dopuščalo, na tej poti tudi ostal. Njegovo poslanstvo pa uspešno nadaljujeta tudi sinova Damijan in Denis: "Vsak starš je vzor otrokom. In mislim, da je to bilo odločilno. Verjetno pa se jima je zdelo tudi, da gre za humanitarnost, ki je v življenju pomembna." Zanimivo je, da so ob tokratnem odvzemu vsi trije dosegli okroglo številko.

Bojan Merc je stotič daroval kri v družbi sinov.
Hojka Berlič

Petintridesetletni Denis je začel kri darovati leta 2011 in tokrat je bil na odvzemu že tridesetič: "Oče je vedno hodil darovat kri. In ko sem se zaposlil, se tudi sam avtomatično postal krvodajalec. Bil je vzor, hkrati pa tudi naredimo nekaj dobrega za druge, lahko pomagamo. Upam, da bom nekoč tudi sam imel stoti odvzem. Vse pa je seveda odvisno od zdravja in počutja." Vsi trije pa so poleg tega precej aktivni tudi v lokalnem športnem društvu.

Letos manj mladih

Za manjšo območno organizacijo Rdečega križa, kakršna je ptujska, je 45 krvodajalcev stokratnikov kar lepa številka, pravi predsednik Aleksander Solovjev: "Kar zadovoljni pa smo tudi z novimi akcijami in številom priključitev novih krvodajalcev. Tudi v teh prenapetih časih. Pri krvodajalcih smo se, moram reči, v začetku morebiti nekoliko bali upada motivacije ali pa morebiti strahu. Vendar je organizacija stekla in na našem območju krvodajalstvo teče nemoteno. Termini so nastavljeni in ni osipa, ki bi nam povzročal skrbi ali strah za vnaprej."

Kot je običajno, so se tudi tokrat novemu vitezu krvodajalstva zahvalili na manjši slovesnosti.
Hojka Berlič
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta