Prošnja mariborskega Rdečega križa: Pred odhodom na dopust zavihajte rokav

Jana Juvan
26.06.2021 02:00
Mariborski Rdeči križ poziva k darovanju krvi, saj so poleti njene zaloge običajno nekoliko manjše; za darovanje krvi se je treba naročiti.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Akcijo darovanja krvi dvakrat letno pripravijo tudi policisti. Foto: UKC MARIBOR
Ukc Maribor

V Sloveniji vsakih pet minut nekdo potrebuje kri. To dovolj zgovorno pove, kako potrebne so številne krvodajalske akcije. V nesrečah s hujšimi poškodbami se potrebuje tudi do 30 enot krvi, kar mora zagotoviti od 20 do 30 krvodajalcev. Verjamemo, da lahko vsak s svojim odgovornim ravnanjem pripomore k temu, da kri ostane tistim, ki jo nujno potrebujejo. Pred turistično sezono zato pozivamo ljudi, da so previdni, pazijo drug na drugega in pred odhodom na dopust zavihajo rokav in darujejo kri. S tem bodo pripomogli k stabilnosti poletnih zalog krvi," je ob začetku poletne turistične sezone povedala Tatjana Žižek iz mariborskega Rdečega križa, ki skrbi za organizacijo krvodajalstva v državi.

Prav poleti običajno zaloge krvi občasno nekoliko upadejo. Trenutne zaloge v tem delu države so sicer zadostne, pravi zdravnica Bojana Živković iz Centra za transfuzijsko medicino UKC Maribor. A spomni, da je operativni program v bolnišnici spet v polnem zagonu, tudi zato so potrebe po krvi nekoliko večje. In četudi je krvi trenutno dovolj, "se to lahko spremeni že jutri, če se zgodi kakšna hujša prometna nesreča z več udeleženci".

​Darovanje tudi po prebolelosti ali cepljenju​

​Epidemija novega koronavirusa se je pri zalogah krvi poznala predvsem v prvem valu, a ker je kirurški program odpadel in ker so se hitro organizirali z naročanjem krvodajalcem, večjih težav niso imeli.

Ob večjem pomanjkanju krvi si transfuzijski centri med seboj pomagajo z zalogami. "Nikoli se še ni zgodilo, da se krvodajalci ne bi odzvali, ko jih v takih primerih pokličemo. Še naprej torej računamo na solidarnost med ljudmi. Tudi v epidemiji se je pokazalo, da jo še premoremo, in na to smo kot narod lahko zelo ponosni," pove Žižkova.

Andrej Petelinšek

Epidemija je takoj zahtevala prilagoditev sistema krvodajalstva. Za darovanje krvi se je treba zaradi covida naročiti. Krvodajalci morajo kakor vedno biti zdravi, daruje pa se lahko tudi po prebolelem covidu - dva tedna po njem, če je bil potek bolezni blag in štiri do šest tednov v primeru težje klinične slike. Po cepljenju pa lahko darujete kri 24 ur po prejeti dozi cepiva.

Naročanje namesto čakanja krvodajalcem ustreza

"Kri smo zagotovili vsem, ki so jo potrebovali. Nihče ni zato ostal brez posega. To je najbolj ključno," poudari Žižkova. Od začetka epidemije so izvedli tudi vse načrtovane krvodajalske akcije. "Res pa je, da so krvodajalci prihajali v manjšem številu zaradi protikoronskih ukrepov in omejitev - predvsem zaradi zaprtih prehodov med občinami, čeprav so imeli posebno dovoljenje za prehod."

Andrej PetelinŠek

​Tako so izgubljali predvsem mlade krvodajalce. ​Študente, ki sicer ne stanujejo v Mariboru, in dijake, ki so se šolali od doma in jim prosti šolski dan v tem primeru ni bil dodatna motivacija za darovanje krvi. Na akcijo, ki bi sicer privabila 50 dijakov, jih je prišlo le 15. Ker je bilo na akcijah manj krvodajalcev, so več pozornosti namenili klicanju darovalcev krvi in obveščanju s SMS-sporočili. Bili so prisiljeni v tehnološki napredek, kar s se je pokazalo kot dobro, prizna Žižkova. Krvodajalcem sistem naročanja tudi ustreza, ker se izognejo čakanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta