(FOTO) Stokratnik Srečko Baklan, novi vitez krvodajalstva

Jana Juvan Jana Juvan
26.05.2021 10:00
Srečko Baklan iz Cirkovc je v torek stotič daroval kri in tako pomagal že mnogim ljudem
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Srečko Baklan je tako stotič že daroval kri
UKC Maribor

Na ptujskem centru za transfuzijsko medicino so včeraj slavnostno sprejeli novega stokratnega darovalca krvi, že 44. človeka, ki je to dosegel na tem območnem zavodu, ki spada pod transfuzijski center UKC Maribor. To je postal Srečko Baklan iz Cirkovc.

"Danes smo zelo ponosni, da imamo novega viteza krvodajalca, ki je stotič daroval kri. Vesela sem, da ste tako zdrav in vam je uspelo v teh letih tolikokrat darovati kri ter s tem pomagali številnim bolnikom. S svojim zgledom ste delovali na ostale in tudi danes ste pripeljali svoje družinske člane. Zato se tudi vaši ženi in sinu, ki sta danes darovala kri z vami, zahvaljujem za vašo pripravljenost na plemenita dejanja, s katerimi pomagate drugim," mu je ob tem dejala vodja enote za transfuzijsko dejavnost Ptuj Božislava Majcen Vivod.

Stokratnemu krvodajalcu Srečku Baklanu z ženo Štefko se je zahvalila vodja ETD Ptuj Božislava Majcen Vivod
UKC Maribor

Njegova žena Štefka je povedala, da je bil gospod že od mladih nog krvodajalec in je za to navdušil poleg nje še oba otroka in snaho. "To se mi zdi plemenito dejanje, saj veliko ljudi potrebuje kri," je dejala. Sin Aleš pa je povedal, da je začel darovati kri že v srednji šoli, tudi zato, ker so imeli lahko takrat prosti dan. Kasneje mu je to "prišlo v kri" in je nadaljeval s to humano pomočjo. Daroval je že 35-krat, uspešno torej gre po očetovih stopinjah stokratnega darovalca. 

Potrebe po krvi se večajo

Krvodajalstvo se je po začetku epidemije nekoliko reorganiziralo, je sicer povedala Božislava Majcen Vivod. Krvodajalce so v času epidemije začeli naročati po urah in tako razbili velike organizirane akcije. Zato so imeli 3400 krvodajalcev, leto poprej pa 3800. "Korona je torej vplivala na naše delo, potreba po krvi je tudi nekoliko padla, a zdaj spet narašča. Imamo nekoliko manjše zaloge krvi - tedenske in ne dvotedenske kot poprej," je še povedala. Zato vabi vse, ki bi bili pripravljeni, da se naročijo na odvzeme krvi. Potrebujejo darovalce vseh krvnih skupin.  

"Če bo zdravje služilo, bom s tem nadaljeval in še koga pripeljal," je obljubil Srečko Baklan in povedal, da mu veliko pomeni, "da lahko sočloveku v stiski, ko je bolan, pomagam in morda rešim s tem še kakšno življenje." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta