Policija varuje sodnika, ki sodi Kavaškemu klanu

Damijana Žišt Damijana Žišt
26.05.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sodnika Tomaža Bromšeta varujejo od začetka maja.
Matjaž RuŠt/dnevnik

Na ljubljanskem okrožnem sodišču oziroma v njihovih prostorih na ljubljanskem Gospodarskem razstavišču se je 23. januarja letos začelo sojenje štirinajstim obtoženim, domnevnim članom slovenske celice Kavaškega klana, ki naj bi na veliko trgovali z drogo v Sloveniji in v tujini. Posebnost tega sojenja je poostreno varovanje dveh obtoženih, in sicer domnevnega šefa slovenskega dela klana hudodelske združbe, ki sicer izvira iz Črne gore, 32-letnega Klemna Kadivca in njegovega brata 28-letnega Blaža Kadivca, domnevnega visoko pozicioniranega člana te združbe. Ob prihodu na sojenje sta oba deležna strogega varovanja. Poleg pravosodnih policistov ju spremljajo tudi policijski specialci. Klemna Kadivca vozijo iz ljubljanskega pripora, njegov brat pa je priprt v Celju.

Tako strogega varovanja sta deležna že od vložitve obtožnice zoper Kavaški klan, kar se je zgodilo oktobra 2021, sedaj pa smo izvedeli, da je policija v začetku tega meseca pričela varovati tudi sodnika Tomaža Bromšeta, ki sodi v tej zadevi, naroke pa razpisuje tudi po štirikrat v tednu.

Varovanje tudi za obtožena in kriminaliste

Na ljubljanskem okrožnem sodišču ne pojasnjujejo, zakaj je sodnik Bromše varovan. Odgovarjajo le, da "ker gre za vprašanja s področja varovanja, jih sodišče ne sme komentirati". Glede na pretekle izkušnje varovanja sodnikov, tudi na ljubljanskem okrožnem sodišču, je mogoče domnevati, da je bil sodnik Bromše deležen kakšnih groženj. Podatek, da Bromše trenutno sodi samo v tem primeru, dopušča sklepanje, da so grožnje sodniku povezane s Kavaškim klanom. Sojenje se še ne bliža koncu, sodni senat tudi še ni odločil o predlogu obrambe glede izločitve dokazov, predvsem komunikacije Sky, po kateri so komunicirali visoko pozicionirani člani slovenske celice Kavaškega klana, brata Kadivec, Drejc Kovač in drugi.

Kot smo še izvedeli, so v začetku maja povečali tudi varovanje bratov Kadivec, imajo ga celo nekateri kriminalisti Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU), ki so delali na primeru Kavaški klan.

Do zob oboroženi pripadniki specialne enote policije skupaj s kriminalisti in pravosodnimi policisti vozijo Klemna Kadivca na sodišče.

Za organizacijo bega ponuja milijone?

Zakaj je omenjeni primer varnostno tako zahteven? Zgodba o slovenski celici Kavaškega klana sega v 19. maj 2020. Takrat je na policijo prišel Darko Nevzatović, ki je bil v klanu visoko pozicioniran, a se je pričel bati zase in življenje svojih bližnjih. Zaradi poslov z drogo je namreč dolgoval denar nadrejenim v klanu in grozili naj bi mu bili s smrtjo. Preiskovalcem NPU je izdal, da združba v Sloveniji deluje od konca 2018 in da jo vodi Klemen Kadivec. Nekaj dni po prijavi je Nevzatovića, ki je z delom v združbi nadaljeval pod policijsko krinko, začela varovati policija, združbo pa so kriminalisti tudi po zaslugi Nevzatovića razbili v sredini maja 2021, ko so aretirali večji del slovenske celice Kavaškega klana. Domnevni šef te celice Klemen Kadivec takrat ni bil aretiran, saj je bil v priporu že od 19. novembra.

Čez nekaj dni je Nevzatovića, ki je postal tajni sodelavec policije in pod krinko še naprej v združbi, začela varovati policija. Združba je bila razbita z aretacijami 14. in 15. maja 2021, domnevni šef Klemen Kadivec pa je bil od 19. novembra 2019 v priporu zaradi obtožb o ugrabitvi Danijela Božića, ki so ga dva tedna kasneje našli umorjenega v gozdu blizu Okroglega na Gorenjskem. Uradno ni znano, zakaj policija varuje brata Kadivec, ostalih obtoženih v zadevi Kavaški klan pa ne. Neuradno se veliko šepeta, med drugim tudi to, da matična celica Kavaškega klana načrtuje "reševalno akcijo" za brata. Širi se tudi govorica, da naj bi bil Klemen Kadivec ponujal več milijonov evrov za organizacijo svojega in bratovega bega iz pripora, in celo to, da brata varujejo pred Škaljarskim klanom, ki je v sporu s Kavaškim klanom.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 1,49 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta