Kavaški klan: Tožilec razmišlja, da bi ovadil pričo

Damijana Žišt Damijana Žišt
18.04.2023 06:08
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tožilec Jože Levašič (levo) se odloča, ali bo pričo ovadil zaradi krivega pričanja.

Na nadaljevanju sojenja, kjer na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča sedi štirinajst obtoženih, ki naj bi kot domnevni člani slovenske celice Kavaškega klana, ki je na veliko trgovala z drogo, njen vodja pa naj bi bil obtoženi Klemen Kadivec, je sodišče zaslišalo priči Marka Novaka in Duška Mihajla. Prvi je bil ustanovitelj koprske združbe Sloit transport, preko katere naj bi vozniki združbe prevažali drogo in denar od prodaje droge. Drugi pa je na mobilne telefone nameščal komunikacijo Sky​, po kateri naj bi bili komunicirali nekateri visoko pozicionirani člani združbe in vozniki droge. A se oba nista znašla med obtoženim. Na današnjem pričanju ju je v glavnem "zapustil" spomin, saj sta oba na mnogo vprašanj odgovorila, da se ne spomnita. Zato ju je predsednik senata sodnik Tomaž Bromše vprašal, ali ju je strah. Odgovorila sta, da ne, saj da ne poznata nobenega obtoženega v tej zadevi. Je pa tožilec Jože Levašič po zaslišanju Mihajla povedal, da bo razmislil, ali bo zoper pričo vložil kazensko ovadbo zaradi krivega pričanja.

Prevažal sadje in zelenjavo

Marko Novak je povedal, da ga je konec 2018 Darko Nevzatović - gre za skesanca, ki je organom odkrivanja in pregona pomagal pri razbitju tolpe - prosil, ali bi lahko zanj ustanovil družbo Sloit transport. Za ustanovitev družbe mu je Nevzatović izročil 8000 evrov, približno leto dni pa mu je vsak mesec izročil po 800 evrov. Nevzatović mu je obljubil, da bo vodil podjetje Sloit transport in plačeval vse stroške poslovanja. "To je počel le nekaj časa, nato so vsa plačila padla name. Ker tega finančno nisem zmogel, so mi ostali veliki dolgovi. Za Darka sem opravil le dva transporta, saj se že več let preživljam kot voznik tovornjaka. Prvič sem peljal tovornjak sadja iz Italije v Španijo, nato pa sem naložil zelenjavo in jo peljal na Madžarsko. V drugem primeru sem peljal sadje iz Zagreba v Beograd, v nobenem primeru pa nisem vozil droge," je pričal Novak.

Sprejemal naročila neznanca

Duško Mihajlo, ki je bil nekaj časa sostanovalec z drugim skesancem v tej zadevi, Alenom Bajcem, pa je povedal, da se je tudi on, tako kot Bajc, ukvarjal z nameščanjem aplikacije Sky ​na telefone. Iz obtožnice izhaja, da naj bi bila to počela po navodilih obtoženega Blaža Kadivca.

Ob hišni preiskavi 14. maja 2021, ko so bile opravljene aretacije osumljenih domnevnih članov slovenske celice Kavaškega klana, je bilo v stanovanju, kjer sta bivala Bajc in Mihajlo, zaseženo tudi več mobilnih telefonov in SIM-kartic, okoli 6200 evrov, ki naj bi pripadali Blažu Kadivcu, in prenosni računalniki. Po trditvah tožilstva naj bi bil v združbi prav Blaž Kadivec zadolžen za nabavo telefonov s komunikacijo Sky, ki jih je izročal določenim članom združbe, da so med seboj varno komunicirali.

Mihajlo je dane zanikal poznanstvo z Blažem Kadivcem, ki naj bi po prepričanju tožilstva uporabljal vzdevek Sky A1. "Prek komunikacije Sky ​sem res komuniciral z osebo po vzdevku A1, a ne vem, kdo je. Mi je pa je naročala nameščanje aplikacij na telefone. Na dan sem naredil tri do štiri takšne telefone, lahko bi rekel, da sem jih skupaj naredil več kot sedemdeset. Za opravljeno delo sva z Alenom od nekoga, ki ga ne poznam, prejela več deset tisoč evrov," je povedala priča. Na vprašanje sodnika Bromšeta, ali so bili vsi zaseženi telefoni in denar njegovi, je priča povedala, da so bili njegovi telefoni le dva ali trije, za ostale ni vedel, komu so pripadali. Glede zaseženega denarja pa je povedal, da je bil njegov, "saj sem si ga privarčeval od svojega dela kot natakar in od napitnin".

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta