Kavaški klan: Zasežen kokain za slovensko celico narko združbe

Damijana Žišt Damijana Žišt
19.04.2023 05:01
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaslišanje tajnega sodelavca policije Cubo 10 je potekalo prek videokonference - priča je imela zakriti obraz in popačen glas.
Damijana ŽIŠT

Z zaslišanjem priče pod imenom Cubo 10 se je na ljubljanskem okrožnem sodišču danes nadaljevalo sojenje domnevnim članom slovenske celice Kavaškega klana, katere vodja naj bi bil Klemen Kadivec iz Domžal, obtoženim pa se očita trgovanje z drogo. Tožilstvo obtožene bremeni, da so na območju Španije, Nizozemske, Nemčije, Avstrije, Hrvaške, Srbije, Italije in drugih držav od decembra 2018 do aretacij maja 2021 v okviru hierarhično organizirane kriminalne združbe, v kateri so imeli natančno določene vloge, od dobaviteljev kupili najmanj 534 kilogramov kokaina, dve toni konoplje, 30 litrov amfetamina v obliki baze, deset kilogramov heroina, 96 kilogramov hašiša in druge droge. Drogo so nato prepeljali v Slovenijo in jo prodajali naprej. Priča Cubo 10, ki je zaposlena v policiji, je bila zaslišana prek videokonference, in sicer s popačenim glasom in zamegljeno sliko obraza.

Zaseg 800 kilogramov kokaina

"Moja vloga v zadevi slovenske celice Kavaškega klana je bila majhna. Na prošnjo kolegov, ki so delali na omenjenem primeru, sem preveril določene podatke, ki jo je zaščitena priča podala v ustni ovadbi (gre za skesanca Darka Nevzatovića​, op. p.). Govorim o primeru zasega 800 kilogramov kokaina in moja naloga je bila, da preverim, ali je res prišlo do zasega," je povedala priča. S poizvedovanjem pri srbski in španski policiji je ugotovil, da se je zaseg skoraj 800 kilogramov kokaina, namenjenega iz Portugalske v špansko Barcelono, res zgodil. Španska in portugalska policija sta 24. avgusta 2019 na jahti Seascope v bližini Azorov v portugalskih teritorialnih vodah zasegli 800 kilogramov kokaina, na jahti so bili aretirani skiper Ladislav Funštajn, srbski državljan, ter še dva osumljenca, državljana Mehike in Rusije. Za Funštajna se je tedaj že domnevalo, da je član Kavaškega klana, ki izvira iz Črne gore. "Funštajnovo ime je mojim kolegom omenjala zaščitena priča (Darko Nevzatović, op. p.), zato nas je ta oseba zanimala. Informacijo o tem zasegu so mi potrdili pri srbski Službi za boj proti organiziranemu kriminalu ter pri španski policiji, " je dodala priča.

Sestanek v Španiji

Ker pa je Nevzatović v prvi ustni kazenski ovadbi maja 2020, ki jo je podal kriminalistom NPU, o tem zasegu govoril nekoliko drugače kot priča, se je veliko vprašanj obrambe Cubu 10 nanašalo predvsem na sestanek, ki se je zgodil 19. avgusta 2019, pred zasegom 800 kilogramov kokaina. Cubo 10 je namreč v svoj uradni zaznamek 26. avgusta 2019 zapisal, da se je ta sestanek res zgodil in da so na njem sodelovali Slađan Petrović, visokopozicioniran član Kavaškega klana, ki tesno sodeluje z na sestanku prav tako prisotnim Filipom Vrzićem (slednji naj bi po podatkih iz obtožnice od Kavaškega klana pridobil dovoljenje za delovanje slovenske celice, ki jo je vodil s Klemnom Kadivcem), Marco Skerbec, Klemen Kadivec, Danijel Mišljenović in Slavko Tešić. Tema sestanka naj bi bila, kako bodo 800 kilogramov heroina najprej v Španiji shranili in kako ga bodo nato prepeljali v druge evropske države. Slađan Petrović je bil po trditvah tožilstva pomembno povezan s slovensko celico združbe, saj jim je dobavljal kokain. V okviru matične celice klana je bil odgovoren za prevzem droge iz Južne Amerike, za hrambo kokaina v Španiji in organizacije prevoza kokaina v druge evropske države. Nevzatović pa je v kazenski ovadbi navajal, da je bil tudi on na tem sestanku v Lloret de Mar, na katerega je prinesel 20 tisoč evrov, ki jih je prijel od nekega Albanca na Markovcu v Kopru, "ker je našim v Španiji zmanjkalo denarja".

Obrambo obtoženih je zanimalo, zakaj iz uradnega zaznamka Cuba 10 ne izhaja, da je bil na omejenem sestanku v Španiji tudi Nevzatović, in ali so mu, da njegovega imena ne omenja v zaznamku, tako naročili kolegi iz NPU, ki so delali na tej zadevi. Priča Cubo 10 je odgovoril, da Nevzatovića ne pozna, da nikoli ni videl Nevzatovićevih kazenskih ovadb in da mu nihče na policiji ni naročil, da v svojem uradnem zaznamku ne sme omenjati Nevzatovića. Do podatkov, kdo naj bi bil na omenjenem sestanku v Lloret de Mar, je prišel na podlagi informacij srbskih in španskih policistov. Obramba obtoženih in nekateri obtoženi, predvsem brata Klemen in Blaž Kadivec, skozi sodni proces skušajo dokazati, da je Nevzatović, ki je v programu za zaščito prič, lažnivec in da je skupaj s policijo naredil konstrukt z namenom, da se obtožene obsodi.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta