Kavaški klan: Sodba ne bo oprta na izjave umorjenega

Damijana Žišt Damijana Žišt
11.05.2023 07:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Umorjeni Igor Mančić se je zelo bal obtoženega Klemna Kadivca, domnevnega vodje slovenske celice Kavaškega klana.
Damijana ŽIŠT

Na nadaljevanju sojenja domnevnim članom slovenske celice Kavaškega klana, ki naj bi jo vodil Klemen Kadivec, obtoženih pa je še 13 drugih, sta ta teden pričala preiskovalca Nacionalnega preiskovalnega urada, katerih identiteta javnosti ni bila razkrita.

Govorimo o kriminalistih, ki sta sestavila uradni zaznamek o razgovoru s sedaj že pokojnim Igorjem Mančićem. V zaznamku je bilo povzetih več pogovorov z njim, tudi o streljanju nanj, kar se je zgodilo že 4. aprila 2020, ko je Mančić streljanje preživel. Preiskovalca sta v uradni zaznamek napisala, da je Mančić dejal, da je njegovo likvidacijo naročil Klemen Kadivec, morilcu pa je bila obljubljena nagrada 100 tisoč evrov. Rekel jima je tudi, da je Kadivec želel nabaviti večjo količino plastičnega eksploziva, da bi naredil "pomp" po Ljubljani, s katerim bi prestrašil policiste, tožilce in sodnike.

Obramba je imela na sojenju že v preteklosti pripombe na uradni zaznamek in tudi ta teden nasprotovala, da je dokument v spisu, saj ni več mogoče preveriti, ali je Mančić zapisano policistom res izjavil. Slednjega namreč ni več med živimi, saj je bil januarja letos umorjen v Ljubljani.

Priči številka 40 in 44

Sodnik Tomaž Bromše je odločil, da bo sodišče kriminalista, ki sta sestavila uradni zaznamek, zaslišalo prek videokonference, imela sta prekrit obraz in popačen glas, nastopala pa sta kot priči številka 40 in 44. Še preden je pričel z zaslišanjem, je sodnik poudaril, da sodišče sodbe ne bo oprlo na pričanje preiskovalcev o pričevanju zdaj že pokojnega Mančića, "je pa njuno pričanje pomembno za razčiščevanje drugih okoliščin v tej zadevi in presojo zakonitosti delovanja policije v tem postopku".

Priči številka 40 in 44 sta povedali, da je obravnavani zaznamek nastajal od novembra 2019, ko je bil ugrabljen in umorjen Danijel Božić, končan pa marca letos. Takrat je policija zaznamek posredovala tožilstvu zaradi podatkov o telefonskih kontaktih drugih vpletenih. "Z Igorjem Mančićem smo se velikokrat pogovarjali. Še posebej po umoru Božića in po tistem, ko so aprila 2020 streljali nanj. Govoril je, da ga je strah bratov Kadivec in njune kriminalne združbe. Večkrat je povedal, da je Klemen Kadivec nekomu zapičil izvijač v oko in bal se je, da se bo podobno zgodilo njemu. Ko je maja 2020 k nam prišla priča Cubo (Darko Nevzatović, glavni skesanec v tej zadevi, op. p.), smo ugotovili, da govori o nekaterih istih ljudeh, o katerih je z nami govoril že Mančić. Ugotovili smo, da je Mančićevo življenje res ogroženo, zato smo veliko naporov vlagali v preprečevanje njegove smrti, a pri tem žal nismo bili uspešni. Tega zaznamka nikoli nismo nameravali pokazati sodišču, zdaj pa, ko je Mančić umrl, smo ga lahko," je povedala priča številka 40.

Vsi domnevni tatovi droge umorjeni

Ker je Mančić kriminalistom govoril tudi o tem, da naj bi Klemen Kadivec nameraval povzročiti več eksplozij po Ljubljani, je obrambo zanimalo, kako je Mančić prišel do te informacije. "Ne spomnim se več, kdaj nam je Mančić to povedal, a glede na to, da je policija od 2020 do 2022 v Ljubljani zasegla več kosov orožja z dušilci in eksplozivi in da smo osumljence povezali s Kadivčevo združbo, smo vedeli, da Mančić govori resnico in da gre za hudo nevarno zadevo," je dodala priča. Mančić je s preiskovalci večkrat govoril tudi o tem, kako naj bi Kadivčevi na veliko vozili drogo v Slovenijo, kako jo skladiščijo v neki hiši v Okroglem in kako se boji, da bo tudi on, tako kot Božić, "padel" zaradi maščevanja Klemna Kadivca. Danijel Božić, Igor Mančić in David Šolaja naj bi oktobra 2019 namreč ukradli za milijon in pol evrov vredno drogo iz hiše v Okroglem in vsi so bili umorjeni.

 

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

povezani prispevki

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta