Kavaški klan: O prvem razgovoru s skesancem kriminalista nista napisala uradnega zaznamka

Damijana Žišt Damijana Žišt
11.05.2023 05:36
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaradi velikega števila obtoženih se sodni proces v zadevi Kavaški klan odvija na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani.

Pred sodnim senatom ljubljanskega okrožnega sodišča, ki ga vodi sodnik Tomaž Bromše, se je danes nadaljevalo sojenje domnevnim članom slovenske celice Kavaškega klana. Štirinajstim obtoženim tožilec Jože Levašič očita trgovanje z drogo na veliko, vodja te združbe pa naj bi bil 32-letni Domžalčan Klemen Kadivec.

Sodnik je na prostor za pričanje povabil kriminalista Policijske uprave Koper Dejana Grandiča in Dušana Ribaša. Njuno zaslišanje se je vrtelo okoli glavnega skesanca v tej zadevi Darka Nevzatovića, s katerim so razgovor najprej opravili koprski kriminalisti, nato je zadevo prevzel Nacionalni preiskovalni urad (NPU).

S skesancem so imeli v Kopru tri kontakte

Priči sta najprej odgovarjali na vprašanja odvetnika Branka Gvozdiča, ki zagovarja Klemna Kadivca. Na vprašanje, ali pozna Darka Nevzatovića, je kriminalist Grandič odgovoril: "Spoznal sem ga na prvem kontaktu maja 2020, z njim smo imeli tri kontakte. Tedanji vodja sektorja kriminalistične policije PU Koper Dean Jurič me je pred prvim kontaktom z Nevzatovićem seznanil, da je prejel klic osebe, ki bi se rada dobila s policijo, da bi nam povedala o delovanju neke kriminalne združbe, ki na veliko trguje z drogo. Jaz sem bil tedaj Juričev pomočnik. Z Juričem sva se z Nevzatovićem, ki ga do takrat nisva poznala, dobila na Bivju ob reki Rižani v nekem vinogradu. Naše srečanje je trajalo kakšno uro. V konfuznem pogovoru (bil je vidno prestrašen) nam je pripovedoval, da je vpleten v mednarodno trgovino z večjimi količinami droge po Evropi. Omenjal je večje prevoze droge iz Španije, predelavo tovornjakov za prevoz droge in denarja od droge. Povedal je tudi, da je njegova vloga v združbi logistična, da organizira prevoz tovornjakov z drogo, da nekateri člani združbe, tudi on, med seboj komunicirajo po varovani, Sky komunikaciji in da se je znašel v finančnih težavah in ga združba terja za denar. Povedal je še, da se združbe zelo boji, da ga skrbi za svoje življenje in življenje njegovih družinskih članov, zato se je odločil, da pride na policijo po pomoč."

Ko je omenil Kadivca, so ga povezali z NPU

Kriminalista sta Nevzatoviću ob koncu pogovora povedala, da bosta določene informacije, ki jima jih je povedal, preverila in da mu bosta naslednji dan povedala ali bo policija sodelovala z njim. "Darka Nevzatovića sem preveril v naših policijskih evidencah, obravnavali smo ga v nekaj zadevah, nič posebnega. Jurič je po prvem sestanku z Nevzatovičem poklical na Generalno policijsko upravo (GPU) in povedal o sestanku. Ker je Nevzatović omenjal Klemna Kadivca, je bilo odločeno, da bodo razgovor z Nevzatovićem opravili kriminalisti na NPU, ki so že obravnavali ugrabitev Danijela Božića. Jaz sem se z Nevzatovićem dobil naslednji dan na isti lokaciji, da sem mu povedal, da če želi sodelovati s policijo, smo mu uredili kontakt na NPU, ki bi zadevo prevzel. V to je privolil, zato sva se dogovorila, da ga naslednji dan peljemo v Ljubljano, kar se je tudi zgodilo. S kolegom Ribašem sva ga pobrala na območju mesta Koper in ga peljala na sedež NPU v Ljubljano. Ko smo ga pripeljali v Ljubljano, smo s kriminalisti NPU izmenjali nekaj besed, nato sva se odpeljala nazaj v Koper. Po tem Nevzatovića nisem več videl," je še povedala priča.

Klemen Kadivec

Obrambo obtoženih je zanimalo, zakaj z Juričem po srečanju z Nevzatovićem nista zapisala uradnega zaznamka. Kriminalist je odgovoril, da zato, "ker je podajal neke splošne informacije, ki smo jih nato sporočili GPU, ta pa je zadevo predala NPU". Odvetnika Simona Dolinška, ki zastopa obtoženega Stojana Babića, pa je zanimalo, ali so na PU Koper po prvem srečanju z Nevzatovićem sprejeli kakšne ukrepe za zagotavljanje njegove varnosti, glede na to, da sta z Juričem ocenila, da se Nevzatovič zelo boji kriminalne združbe in da ga je strah za svoje življenje in življenje njegovih družinskih članov. "Ne, tega nismo storili, mi smo o srečanju z njim le obvestili GPU," je še razložil Grandiš.

Želite dostop do Večerovih digitalnih vsebin?
Izberite digitalni paket po vaših željah in si zagotovite dostop do spletnih vsebin na vecer.com že za 0,78 €
Želim dostop

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta