Barvanje pirhov s čebulnimi olupki že poznamo. Kako pa na naraven način dobimo rdeče, zelene, rožnate ali vijoličaste?

Bonbon Bonbon
08.04.2022 06:00

Velikonočne pirhe, pobarvane z različnimi naravnimi barvili, so poznali že pred več sto leti, vemo pa, da se je veliko tega znanja z leti izgubilo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Profimedia

Pirhi so lahko pobarvani tudi z rastlinami, nabranimi na vrtu. Z barvili, ki jih dobimo v naravi, dosežemo poseben čar, čeprav so barve nekoliko manj intenzivne. Med naravnimi barvili, ki se uporabljajo še danes, so prav gotovo najbolj znani olupki rdeče čebule. Sicer pa je postopkov veliko, eden najpreprostejših je krašenje jajc z uporabo listov ali cvetov spomladanskih cvetic. Surovo jajce umijemo, nanj položimo liste, cvetove ali druge zanimive dele rastlin, nato pa vse skupaj tesno ovijemo z odsluženo najlonsko nogavico. Elastična nogavica z listi prekrite dele močno pritisne k jajčni lupini, obenem pa dobro prepušča barvo, ki skoraj neovirano obarva nezaščiteno lupino. Odprtino nogavice trdno zavežemo s tanko vrvico ali sukancem. V dovolj veliko posodo stresemo olupke rdeče čebule, nanje položimo pripravljena jajca in čeznje nalijemo vodo. Jajca kuhamo približno deset minut, kar je tudi dovolj časa, da se iz čebulnih olupkov izloči barvilo. Velikonočna jajca, obarvana z olupki rdeče čebule, so lepe rjavkaste barve.

Breza za zeleno, hibiskus za rožnato

Svetlo rjavo barvo dobimo iz suhih hrastovih listov. Liste namakamo čez noč, jih prekuhamo in to uporabimo kot barvo. Do lepe zelene barve nam pomaga breza; uporabimo zelene, lahko še zaprte poganjke. Liste zdrobimo in jih čez noč namakamo v vodi, nato jih kuhamo dobre pol ure. V to barvo previdno položimo sveža jajčka in jih počasi kuhamo deset minut.

Temno rumeno in oker barvo dobimo s čebulnimi olupki, ki jih najprej kuhamo deset minut same, nato pa še deset minut skupaj z jajci. Rdečo barvo najdemo v koreninah brošča (Rubia tinctorum). To je zelo razširjena sredozemska rastlina, ki vsebuje rdeče barvilo alizarin in rumeni ksantin. Korenino drobno narežemo in jo posušimo ali pa kar svežo najprej namakamo in nato skuhamo v vreli vodi. Korenine odcedimo, jajčka pa v barvo položimo že kuhana in jih v njej pustimo nekaj minut, odvisno od tega, koliko intenzivno barvo želimo. Živo rumeno obarvajo jajčka na drobno narezana stebelca češmina. Jajčka kuhamo skupaj s stebelci, le da ta pred tem čez noč namakamo v vodi.

Profimedia

Recept za oranžnordečo barvo: hrastovo skorjo drobno narežemo in posušimo, nato jo čim bolj zdrobimo. Čez noč lubje pustimo v topli vodi, zjutraj prevremo in po desetih minutah za toliko časa vanjo položimo jajčka. Zelenkaste tone lahko dobimo tako, da jajca barvamo s špinačo. Vendar je učinek boljši pri belih jajcih in veliki količini špinače. Za zelene odtenke lahko uporabimo tudi zeleni čaj. Šipkov čaj s hibiskusom bo jajca obarval nežno rožnato.

Grozdni sok obarva pirhe vijoličasto, paprika oranžno

Za vijolično barvo kuhamo jajca v grozdnem soku z dodatkom limoninega soka. Za oranžno barvo uporabimo zavrelo vodo in nekaj žlic mlete rdeče paprike. Za rjavo barvo namakamo trdo kuhano jajce v skodelici instant kave z dodatkom kisa ali limoninega soka (ena žlička na 2 decilitra kave), ali pa v pravem čaju. Če jajca kuhamo v precejeni turški ali instant kavi, barvne odtenke reguliramo s količino kave. Rdečo barvo dobimo, če kuhamo jajca v šipkovem soku ali prevretku iz suhih lupin rdeče čebule, vode in rdečega kisa.

Če skuhamo jajca v šipkovem čaju ali v soku vložene rdeče pese, dobimo roza barvo, če želimo temnejšo roza barvo, pa uporabimo borovničev, brusnični ali ribezov sok. Da dobimo zelene do rumenozelene pirhe, jajca skuhamo v kropu iz špinače ali kislice, lahko pa tudi v mešanici vode iz mladih listov kopriv, praproti, bršljana in bezga. Potrebujemo 250 gramov listov na liter vode. Nežne zelene odtenke dobimo s kuhanjem jajc v zelenem čaju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta