(FOTO) Čas za pomladni optimizem: V svoj dom vnesite praznično pričakovanje

D.Ži
04.04.2022 06:00

Končno spet prazniki za vogalom. Potrebujemo njihovo opogumljajočo barvitost in slavljenje življenja. Pripravili smo nekaj navdihujočih idej, kako doma ustvariti praznično vzdušje

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V praznikih najbolj uživajo najmlajši. Vključite jih v velikonočna opravila in skupaj ustvarite kakšno samo vam lastno tradicijo.
Profimedia

Ob praznikih se lahko vsaj za hip vrnemo k sebi, družini in se miselno umaknemo od ponorelega sveta. Velika noč je naravnost čudovita priložnost za povezovanje z naravo in prinašanje njene večne lepote med lastne štiri stene. Če je božič pompozno bahav in bleščeče razkošen, je velika noč polna ljubkih pastelov, tulipanov, narcis, naravnih materialov, zajčkov in prijetnih druženj.

V svoj velikonočni pogrinjek, pa naj gre za zajtrk, malico ali kosilo, ujemite pomladno lahkotnost in razigranost.
Profimedia

Poleg duhovnega sporočila velikonočni prazniki ponujajo tudi nešteto priložnosti za druženje ob tradicionalnih jedeh, pomladnih dobrotah, predvsem pa v svečanem, prazničnem vzdušju, pri katerem ste pokazali svojo ustvarjalnost. Velika noč bo v letu 2022 nekoliko pozneje kot v letu 2021, in sicer v nedeljo, 17. aprila.

Elegantna enobarvnost. Izberite osnovno barvo pogrinjka in ji sledite.
Profimedia

Velikonočni ponedeljek je 18. aprila, in je tudi dela prost dan. Pravoslavna velika noč pa sledi v nedeljo, 24. aprila.

Za srečo, ljubki pomladni kolački z belo glazuro in pikapolonicami
Profimedia

Na veliki petek, ko je zapovedan strogi post, se bodo v Cerkvi spominjali dneva, ko je Jezus umrl na križu. Pravo praznovanje velike noči pa se po izročilu začne na veliko soboto opoldne, ko morajo biti velikonočne jedi pripravljene za blagoslov. Vrhunec velikonočnega tridnevja je velika noč, ko kristjani slavijo Jezusovo vstajenje. Velikonočni prazniki se končajo na velikonočni ponedeljek, ki je v Sloveniji, tako kot v številnih drugih evropskih državah, dela prost dan.

Bela ni tipična velikonočna barva, a skupaj z naravnimi odtenki ali srebrnim leskom ustvari prav posebno vzdušje.
Profimedia

Za veliko noč so po izročilu na mizi pirhi, torej trdo kuhana jajca, pobarvana ali okrašena na različne načine, potica, ki jo na slovenskem območju poznamo vsaj 50 vrst, od orehove do medene, pa šunka, ki jo ponekod spečejo v testu, in hren, ki ga je mogoče pripraviti tudi z jabolki, orehi, marelicami ali rdečo peso.

Priznajte, da vam je izviren zajček iz klobčiča volne zelo simpatičen.
Profimedia

Kruh je po razlagi Cerkve znamenje božje dobrote in človekovega dela, meso pa je podoba Kristusa in spominja tudi na velikonočno jagnje, ki so ga Izraelci uživali v spomin na rešitev iz egiptovske sužnosti.

Nič ne napolni hiše bolj s pomladnim optimizmom kot cvetlični venec.
Profimedia

Pet rdečih pirhov simbolizira pet Jezusovih ran, hkrati pa so podoba groba in simbol vstajenja, medtem ko korenine hrena ponazarjajo tri žeblje, s katerimi je bilo Jezusovo telo pribito na križ.

Tako malo je potrebno. Keramični zajček, pirh in šopek tulipanov, pisanih kot bonboni
Profimedia
Z nekaj ustvarjalnosti lahko jajčne lupine postanejo imeniten aranžma. Prilepite jih na venček ali drugo osnovo in dodajte cvetje, perje ...
Profimedia
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta