Pitje sladkih pijač poveča možnost sladkorne bolezni

Reuters
19.11.2019 01:18

​Nova ameriška študija je ugotovila, da so ljudje, ki spijejo veliko gaziranih pijač, sokov in drugih sladkih napitkov, v nekaj letih bolj ogroženi, da zbolijo za sladkorno boleznijo, kot ljudje, ki se tem pijačam odrečejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Če bi prenehali piti pomarančni sok, bi močno izboljšali vrednosti krvnega sladkorja.
Profimedia

Raziskovalci so več kot dvajset let preučevali okrog 192 tisoč moških in žensk, ki delajo v bolniški negi ali kako drugače skrbijo za zdravje ljudi. Na začetku študije nihče od njih ni imel sladkorne bolezni; ob koncu pa se je pojavila pri skoraj 12 tisoč sodelujočih.
Najprej so raziskovalci zabeležili, koliko ljudje tehtajo in kakšne so njihove prehranske navade, nato pa so ugotovili, da imajo tisti, ki so vsak dan v obdobju štirih let za največ polovico povečali skupni vnos sladkih pijač, za 16 odstotkov večje možnosti, da v naslednjih štirih letih zbolijo za sladkorno boleznijo. Če so za polovico povečali vnos umetno sladkanih pijač, se je ta odstotek povečal na 18 odstotkov.
"Čeprav je bilo pitje 100-odstotnih sadnih sokov zaradi vsebnosti vitaminov in mineralov razumljeno kot zdrava alternativa sladkanim pijačam, pa imajo v povprečju enak delež sladkorja in enako število kalorij kot sladke pijače," je povedal Jean-Philippe Drouin-Chartier, vodja študije in prehranske raziskave pri bostonski ustanovi Harvard T. H. Chan School of Public Health.
Rezultati študije "povečujejo zaskrbljenost zaradi negativnih vplivov sladkih pijač na zdravje - ne glede na to, ali je sladkor dodan ali vsebovan naravno", pojasni Drouin-Chartier. Raziskovalci so se osredotočili na sladkorno bolezen tipa 2, najpogostejšo obliko, ki je povezana z debelostjo in starostjo. Ugotovili so tudi, da ljudje zmanjšajo tveganje, da bi zboleli za sladkorno boleznijo, če gazirane pijače, sokove in druge sladke napitke nadomestijo z drugimi vrstami pijače.
Nadomeščanje ene sladke pijače na dan z vodo, kavo ali čajem je zmanjšalo tveganje za pojav sladkorne bolezni za dva do deset odstotkov. Podatki pa ne vključujejo informacij, ali so ljudje čaj in kavo sladkali. Analize tako niso dokazale, kako izbira pijače neposredno vpliva na pojav sladkorne bolezni - in ali sploh vpliva.
Čisto mogoče je, da imajo dietne pijače in pijače z umetnimi sladili povezavo z večjo ogroženostjo za pojav sladkorne bolezni, saj so ljudje po diagnosticirani sladkorni bolezni začeli uživati prav te pijače - ali pa so spoznali, da so na poti, da zbolijo, je priznala raziskovalna ekipa strokovnjakov v reviji Diabetes Care.
"Rezultati študije naj nam služijo kot opozorilo, da lahko že nekaj sladkih pijač, za katere mislimo, da so zdrave, na primer pomarančni sok, močno dvignejo nivo sladkorja v krvi in prispevajo k pojavu sladkorne bolezni," je prepričan dr. Robert Cohen, raziskovalec diabetesa na ohajski univerzi Cincinnati College of Medicine, ki v omenjeno študijo ni bil vključen. "Sladke pijače, za katere ljudje mislijo, da so zdrave, imajo veliko sladkorja (saharoze), ki poviša nivo glukoze v krvi," pojasni Cohen in še doda: "Če bi prenehali piti na primer pomarančni sok ali vsaj opazno zmanjšali popito količino, bi močno izboljšali vrednosti krvnega sladkorja." 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta